Facebook Pixel Οι 8 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει ο ΠΑΟΚ
| 2024-04-25 18:02:00

Οι 8 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει ο ΠΑΟΚ και τι χρεώνουν σε Λουτσέσκου

Εύα Σαράντη
Οι 8 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει ο ΠΑΟΚ και τι χρεώνουν σε Λουτσέσκου

Πιο κοντά στην 4η θέση από το πρωτάθλημα ο Δικέφαλος! Η Εύα Σαράντη αναλύει γιατί επέστρεψε η εσωστρέφειά στην Τούμπα, σχολιάζει το ντέρμπι με την ΑΕΚ που έρχεται, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν.

Εξαιρετικά δύσκολη φαντάζει η επόμενη μέρα για τον φρεσκαρισμένο ΠΑΟΚ των επτά αλλαγών μετά την ισοπαλία σαν... ήττα που απέσπασε με τη Λαμία σε έναν must win αγώνα που όφειλε να κερδίσει βάσει τίτλου φαβορί σε συνάρτηση με το restart που επιβαλλόταν κατόπιν του τελευταίου κακού αγωνιστικά του προσώπου. Αντ΄αυτού απώλεσε ακόμη μία ευκαιρία βαθμολογικής συγκομιδής απέναντι σε έναν αντίπαλο εναντίον του οποίου έχει σημειώσει μόνο νίκες, έχοντας βρεθεί εκ νέου με την πλάτη στον τοίχο και καταγράφοντας το 10ο παιχνίδι που παραβιάζεται η εστία του. Νούμερα άκρως ανησυχητικά που στην παρούσα φάση φέρουν τους Θεσσαλονικείς -μαθηματικά- πρωτίστως πιο κοντά στην 4η θέση, σενάριο που φλερτάρει και επί της ουσίας εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα της ομάδας.

Αναμενόμενα στο «κάδρο» ευθυνών πρωτίστως τοποθετείται ο Ράζβαν Λουτσέσκου που ανά διαστήματα «χρεώθηκε» κολλήματα όπως και οι περισσότεροι προπονητές άλλωστε, ωστόσο, του πιστώνεται μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη φετινή αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ. Ως καθ΄ύλιν αρμόδιος για τη μεταμόρφωση του Δικεφάλου φρόντισε να βρει αξιόπιστες λύσεις ακόμη και στα πρόσωπα που χαρακτηρίστηκαν «ρεζέρβες», μεταμόρφωσε ποδοσφαιριστές (σ.σ βλέπε Μουργκ), δημιούργησε ένα ρόστερ εν δυνάμει βασικών μονάδων με τη διαχείριση να φαντάζει ως το δυνατότερο «όπλο» του ΠΑΟΚ, εντούτοις, με το ντεφορμάρισμα κομβικών μονάδων και οι λύσεις που δεν ερχόταν ανάγκασαν τον Ρουμάνο τεχνικό να βασιστεί σε ένα πιο κλειστό κύκλο προσώπων.

Αυτό που κατακαλόκαιρο ξεκίνησε «μουδιασμένα» από το πρώτο κιόλας ματς της αγωνιστικής περιόδου με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ εκ του αποτελέσματος μετατράπηκε σε νόρμα με αλλεπάλληλα «πρέπει» που υποδόρια πέρασαν στον οργανισμό. «Πρέπει» πειστικής εκκίνησης στο πρωτάθλημα, «πρέπει» αντίδρασης με φόντο μία θέση στους ομίλους του UEFA Europa Conference League, «πρέπει» αποτύπωσης διαφορετικού προσώπου μετά την πρώτη ήττα με ΟΦΗ στις καθυστερήσεις. Ορμώμενος από τη νοοτροπία μία «μάχη» την εβδομάδα ο ΠΑΟΚ δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, βρίσκοντας όχι απλώς αποκούμπι, αλλά και νόημα, ουσία, θεμέλιο. 

Κι έκτοτε ευλόγως προέκυψε η αξιομνημόνευτη ευρωπαϊκή πορεία με τεράστιες νίκες, προκρίσεις και όχι μόνο, «ασπρόμαυρες» αποβάσεις στην Ευρώπη και ένας κύκλος που «έκλεισε» στην προημιτελική φάση για δεύτερη φορά εντός τριών ετών. Ναι, ο 16ος φετινός ευρωπαϊκός αγώνας του ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ ήταν εξαιρετικά σημαντικός. Πιο πολύ -ομως- τα συνολικά 16 του ευρωπαϊκά ματς υπό ένα έντονο κλίμα αμφισβήτησης, γνωρίζοντας καλά πως όταν του κάτσει η μπίλια θα κάνει το βήμα παραπέρα. Ποδόσφαιρο για... σεμινάριο και στην Ελλάδα, ανάδειξη «δικών» του παιδιών με την ωρίμανσή τους διότι για εκείνα που γίνονται νωρίς… άνδρες δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συνέπεια στην ανθεκτικότητα, τους ψηλούς στόχους, την αυτοπεποίθηση και πάει λέγοντας. Στην παρούσα φάση -όμως- άλλαξε όψη ανώμαλα με την εσωστρέφεια να εισβάλλει ολοένα και περισσότερο στο εσωτερικό του. 

 

Τις πταίει; Ευθύνεται η ομάδα με το εντυπωσιακό ποδόσφαιρο που παρήγαγε και κατ΄επέκταση τις προσδοκίες που δημιούργησε έχοντας αλλάξει -πλέον- όψη ανώμαλα; Μήπως η πίεση που ενδεχομένως τοποθετήθηκε στο αγωνιστικό τμήμα για επίτευξη στόχων πόσω μάλλον τα διαστήματα που ρόλαρε; Φταίνε οι υπερβάσεις και το κάτι παραπάνω που επιχείρησε; Ο αποκλεισμός της Ευρώπης από την Κλαμπ Μπριζ σε μία διοργάνωση που φάνηκε ότι «σήκωνε» τον ΠΑΟΚ τόσο καιρό, με τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις να του δίνουν ζωή και αυτοπεποίθηση; Οι ελλείψεις και το βάθος του ρόστερ που δεν άντεξε και φαντάζει άδειο; Η ψυχοσωματική καταπόνηση με τις αλλεπάλληλες αγωνιστικές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με την ίωση που «χτύπησε» τον Δικέφαλο; Οργανωτικά και μεταγραφικά λάθη, έχοντας επιλέξει να μην ενισχυθεί ποσοτικά σε θέσεις που πονούσε και εθελοτυφλώντας ίσως από τα αποτελέσματά του τον Ιανουάριο;

Ήταν σαφές πως ο ΠΑΟΚ κόντρα στη Λαμία κινήθηκε στη λογική της πρωτοβουλίας, του πρέσινγκ δεδομένου πως αναζητούσε ένα γκολ από νωρίς κάτι που αποπροσανατόλισε το σύνολο του Λεωνίδα Βόκολου. Ήλεγχε το ματς, ωστόσο, με εξαίρεση ενός σουτ του Κίριλ Ντεσπόντοφ που δοκίμασε το πόδι του κοντράροντας στα σώματα των αντίπαλων, ο ΠΑΟΚ δεν είχε να επιδείξει κάτι αξιόλογο. Απεναντίας, εκτέθηκε ξανά από την άμυνά του γνωρίζοντας τέρμα από τους γηπεδούχους που επέλεξαν να μην κλειστούν πίσω σε ένα all in ματς τους, οι αλλαγές του δεν του έδωσαν το κάτι παραπάνω επιθετικά και εν τέλει αρκέστηκε στο βαθμό της ισοπαλίας με την «υπογραφή» του Στέφαν Σβαμπ. Αποτέλεσμα που έφερε τους Θεσσαλονικείς να είναι οι πρώτοι που έχουν απωλέσει βαθμούς με Λαμία και Άρη εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους συνδιεκδικητές του τίτλου. 

Αναντίλεκτα το «ταμείο» της φετινής αγωνιστικής περιόδου θα γίνει στο τέλος της σεζόν και περί αυτού δεν τίθενται αμφιβολίες. Μαθηματικά ο ΠΑΟΚ είναι ακόμη εντός τίτλου αλλά τα σενάρια που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να στεφθεί πρωταθλητής δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες με το μέρος του. Αν η χρονιά χαρακτηρίζεται επιτυχημένη ανεξαρτήτως θέσης τερματισμού; Σαφώς το πρόσημο είναι θετικό με δεδομένο το εντυπωσιακό ποδόσφαιρο που παρήγαγε ο ΠΑΟΚ, ωστόσο, κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει ο τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Κοινώς, η χροιά που θα αφήσει με το τελευταίο «δείγμα» εμφανίσεών του ενόψει της επόμενης χωρίς να αναιρούνται τα τεράστια κατορθώματά του. Σίγουρα στο σενάριο της έλλειψης πυγμής, σφυγμού, πάθους υπάρχει ορατός κίνδυνος να αλλοιωθεί η μεγάλη εικόνα που δείχνει έναν ΠΑΟΚ να χαρίζει ανά διαστήματα εντυπωσιακό ποδόσφαιρο.

Προτού χαράξει την επόμενη μέρα, εντούτοις, οφείλει να δει τι δεν λειτούργησε σωστά, τα αίτια που τον «πληγώνουν» για τρίτη διαδοχική σεζόν στην τελική ευθεία, τον αδειάζουν και εκθέτουν τον πραγματικό του εαυτό στην κρισιμότερη καμπή, τους χειρισμούς που αν φρόντισε να αντιληφθεί επρόκειτο να τον έβαζαν ακόμη πιο δυναμικά στην επίτευξη των στόχων του έχοντας θέσει εμπόδια στον ίδιο του τον εαυτό που όσα και αν έβαζε, συσπειρωνόταν και επέστρεφε. «Φτάστε εκεί και χάστε το, εμείς σας πιστεύουμε…» είχε επισημάνει ο Άγγελος Αναστασιάδης στη λογική της μαχητικότητας που πρέπει να διέπει κάθε παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Για να βρει φως στο μονόδρομο, εκεί όπου διά στόματός του οι «πρωταθλητές ξεπερνούν τις ατυχίες, πρέπει να είμαστε μία γροθιά». Έτσι προστάζει το DNA των «ασπρόμαυρων» που αρχής γενομένης από την αναμέτρηση με την ΑΕΚ στην Τούμπα οφείλουν να βρουν τα ψυχικά αποθέματα προκειμένου να αγωνιστούν ως... ΠΑΟΚ. Με την ελπίδα πως την κατάλληλη στιγμή το ποδόσφαιρο θα τους ανταμείψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή με Κωνσταντέλια, όρισε τιμή πώλησης ο ΠΑΟΚ - Premier για Ιωαννίδη!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags