Facebook Pixel Sportdog.gr | Απέχει ο Ταϊλανδός από Αλαφούζο, αυτές είναι οι προθέσεις του - Γιατί έχει δίκιο ο Δημήτρης!
| 2018-04-18 16:00:00

Απέχει ο Ταϊλανδός από Αλαφούζο, αυτές είναι οι προθέσεις του - Γιατί έχει δίκιο ο Δημήτρης!

του Κώστα Γκόντζου
Απέχει ο Ταϊλανδός από Αλαφούζο, αυτές είναι οι προθέσεις του - Γιατί έχει δίκιο ο Δημήτρης!

Τι δεν κολλάει στην πρόταση και ποιος «χαρίζει» εκατομμύρια.

Την προηγούμενη φορά που είχε δει το φως της δημοσιότητας η πιθανότητα να αλλάξει ο Παναθηναϊκός χέρια, ήταν με την πρόταση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και το πρότζεκτ του ΟΑΚΑ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, βλέποντας τότε την έκταση που έπαιρνε το θέμα, την υπερβολή ως προς τα δεδομένα και κυρίως την παραπληροφόρηση για το… άμεσο της ιστορίας (κάποιοι έλεγαν στους Παναθηναϊκούς ότι θα ψήνουν αρνιά γιορτάζοντας το Πάσχα… που μας πέρασε) είχε φροντίσει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Στην προσωπική του δήλωση μάλιστα που ξεκαθάριζε το όλο θέμα, είχε πει κάτι πολύ σημαντικό.

Είχε μιλήσει συγκεκριμένα για την προσοχή που χρειάζεται όταν μιλάμε για τέτοια θέματα, χρησιμοποιώντας τον όρο «βασανισμένο και ταλαιπωρημένο κόσμο του Παναθηναϊκού» απ’ όσα έχει ακούσει κι απ’ όσα του έχουν τάξει κάτι χρόνια τώρα στα πρωτοσέλιδα.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ακόμα, που εξακολουθούν να περιφρονούν αυτό ακριβώς το πράγμα. Το τι έχει τραβήξει δηλαδή ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του, από υποσχέσεις, ταξίματα και μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον, που όμως όλα έμειναν στα χαρτιά. Κι εξακολουθούν να παρουσιάζουν το οτιδήποτε υπάρχει με αυτό τον τρόπο.

Αυτό ισχύει και για την πιο πρόσφατη περίπτωση, αυτή δηλαδή του Ταϊλανδού επιχειρηματία που έχει κάνει πρόταση εξαγοράς στον Γιάννη Αλαφούζο.

Για να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα λοιπόν.

Κατ΄αρχήν  ο άνθρωπος είναι υπαρκτός και σαν μέγεθος και σαν όνομα. Και προφανώς έχει κάνει όντως τη συγκεκριμένη πρόταση στον Γιάννη Αλαφούζο που τη συζητάει και διαπραγματεύεται πολύ λογικά για το πώς θα πάρει μεγαλύτερο αντίτιμο.

Μέχρις εδώ όλα καλά.

Ένα ερώτημα αρχικά και βασικότατο πριν προχωρήσουμε σε οτιδήποτε άλλο.

Αν θυμάμαι καλά, στην πρόταση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου υπήρχε συγκεκριμένος όρος «προτεραιότητας» για την περίπτωση που ο Γιάννης Αλαφούζος θα έκανε οποιαδήποτε κίνηση πώλησης των μετοχών του.

Συγκεκριμένα, ο όρος ήταν, πως η πρόταση έπαυε να ισχύει, αν ο Αλαφούζος ξεκινούσε διαπραγμάτευση με άλλον πιθανό αγοραστή πριν απαντήσει στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ή αν εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ.

Τον όρο αυτό έσπευσε μάλλον να… προλάβει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Αλαφούζος έχει ήδη απαντήσει στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αλλά η «δυσαρέσκεια» που βγήκε από την πλευρά Γιαννακόπουλου για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, μάλλον ότι δεν θα πρέπει να είναι και ακριβώς έτσι τα πράγματα σήμανε. Άλλωστε λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η είδηση ότι οι δύο πλευρές ναι μεν έχουν μια «φιλική σχέση» και μιλάνε συχνά, αλλά άλλο αυτό και άλλο «επίσημη απάντηση» του Αλαφούζου στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Επομένως το ερώτημα είναι σε πλήρη ισχύ. Εξακολουθεί να υφίσταται η πρόθεση του Δημήτρη Γιαννακόπουλο για το πρότζεκτ του ΟΑΚΑ, από τη στιγμή που ο όρος που είχε βάλει σαν προαπαιτούμενο δεν έχει τηρηθεί και ο Αλαφούζος βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον Ταϊλανδό επιχειρηματία;

Θα απαντηθεί τις επόμενες μέρες το συγκεκριμένο ερώτημα και θα μάθουμε.

Από κει και πέρα, γι’ αυτή καθ΄αυτή την πρόταση του Ταϊλανδού, έτσι όπως έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα.

Κατ’ αρχήν εδώ που τα λέμε… άργησε κιόλας.

Με τόσο καιρό έχει βγει στη γύρα παγκοσμίως ο Παναθηναϊκός σαν μια… φτηνή και καλή επένδυση για κάθε ενδιαφερόμενο, να λέτε πάλι καλά δηλαδή που ακόμα με… Μπομπ Κοζόνηδες δεν έχουμε ασχοληθεί, καθώς μια ιστορία με… ομογενείς από την Αστόρια που έκαναν, λέει, πρόταση για τον Παναθηναϊκό, τέλειωσε πριν καν αρχίσει.

Η ιστορία με τον Ταϊλανδό λοιπόν έχει βάση. Υπάρχει δηλαδή ο τύπος, δεν είναι… άγραφος στον χάρτη. Τώρα κατά πόσο έχουν βάση όλα τα υπόλοιπα έτσι όπως έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα, όρκο δεν παίρνω.

Δυο επισημάνσεις μόνο που ίσως βοηθήσουν στον σχηματισμό μιας πιο ολοκληρωμένης γνώμης για το θέμα.

Η πρώτη είναι, ότι μας βγήκε λίγο… σφιχτός ο Ταϊλανδός. Με κάτι ψίχουλα και κάτι έναντι δηλαδή εμφανίζεται να θέλει να πάρει τον Παναθηναϊκό. Καθώς εκείνο το «δεσμεύεται να βάλει 20 εκ. για την ομάδα στα επόμενα χρόνια (σ.σ. δηλαδή σε πόσα;) αν πάρει τις μετοχές» για μένα δεν λέει τίποτε.

Περισσότερο για το ονόρε μοιάζει, παρά για ουσία. Και κατ΄αρχήν που κολλάει αυτό στην όλη διαπραγμάτευση με τον Αλαφούζο;

Γιατί δηλαδή να τον νοιάζει τον Αλαφούζο πόσα λεφτά θα βάλει ο επενδυτής στον Παναθηναϊκό, από την στιγμή που ο ίδιος θα έχει ξεφορτωθεί τις μετοχές και επομένως και τις υποχρεώσεις;

Θέλω να πω δηλαδή, ότι το συγκεκριμένο δεν κολλάει στην… όλη πρόταση και μοιάζει να μπαίνει σαν κερασάκι στην τούρτα για τις εντυπώσεις στον κόσμο.

Από κει και πέρα όμως και αν αφαιρέσουμε αυτά τα είκοσι εκατομμύρια που επί της ουσίας αυτά είναι που προξενούν εντύπωση και λειτουργούν σαν κράχτης, τα υπόλοιπα σαν… πολύ λίγα φαίνονται για να λύσουν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στον Παναθηναϊκό.

Απέχουν πολύ από τα λεφτά που υποστηρίζει ότι έχει βάλει στον Παναθηναϊκό ο Αλαφούζος, απέχουν πολύ από την ημιεπίσημη θέση για το ύψος των υποχρεώσεων που λέει η ΠΑΕ πως έχει ο Παναθηναϊκός και πάντως απέχουν σίγουρα πολύ… αλλά πάρα πολύ, από τα ποσά που παρουσίασε πρόσφατα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σαν χρέη και υποχρεώσεις της ΠΑΕ. Κι επιτρέψτε μου σε τέτοιου είδους «διαφορές» να έχω περισσότερο εμπιστοσύνη σ’ αυτά που λέει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παρά οποιοσδήποτε άλλος.

Πέρα απ’ αυτά όμως, υπάρχουν και δυο τρεις αποριούλες σε σχέση με όσα έχουν γραφτεί ότι εμπεριέχονται στην πρόταση του Ταϊλανδού επιχειρηματία.

Για παράδειγμα, ποιος… εκτιμητής έβγαλε ότι το Απήλιον κοστίζει 7 εκατομμύρια και επίσης πως θα δώσει ένας σοβαρός επιχειρηματίας λεφτά για κάτι που κανείς δεν ξέρει αν ανήκει στην ΠΑΕ καθώς στους ισολογισμούς της ποτέ δεν έχει αναφερθεί σαν περιουσιακό της στοιχείο το Απήλιον και οι εκεί εγκαταστάσεις;

Εκείνα τα 7 εκατομμύρια επίσης που… χαρίζει στον Αλαφούζο για τα… τηλεοπτικά, τι ακριβώς… τηλεοπτικά αφορούν;

Προφανώς τον ένα επί πλέον χρόνο που έχει εισπράξει προκαταβολικά ο Παναθηναϊκός σαν δάνειο από την Πειραιώς με εγγύηση την διετή συμφωνία με την NOVA που πλέον όμως έμεινε… μονοετής καθώς το προηγούμενο διετές συμβόλαιο με την Σούπερ Λίγκα έσπασε και δεν ισχύει πια.

Επομένως για να ακριβολογούμε, δεν χαρίζει τα περιβόητα εφτά εκατομμύρια, απλά αν πάρει την ΠΑΕ, θα διαπραγματευθεί ο νέος ιδιοκτήτης νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο για τη φετινή χρονιά από το οποίο και θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής της διοίκησης Αλαφούζου στην Πειραιώς για τον… έξτρα χρόνο που προπληρώθηκε.

Πάντως τελειώνοντας.

Υπάρχει ένα θετικό στην όλη ιστορία που κανείς δεν το έχει εντοπίσει ακόμα. Κι αυτό είναι το «σφιχτό» της πρότασης. Το ότι δηλαδή είναι μια πρόταση που δεν έχει υπερβολές και μεγάλα και τρανά ταξίματα. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι όντως αληθινή. Και ως προς την ειδησεογραφία, αλλά κυρίως και ως προς τις προθέσεις του συγκεκριμένου υποψήφιου αγοραστή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Εν αναμονή λοιπόν, αλλά πάντα με προσοχή και σεβασμό στον ταλαιπωρημένο κόσμο του Παναθηναϊκού από όλες αυτές τις ιστορίες… εκτόξευσης και λευτεριάς.

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags