Facebook Pixel Sportdog.gr | Ολυμπιακός όπως ΑΕΚ, δεν γλιτώνει το -3 – Αυτό το άρθρο τον καίει για την Πάτρα
| 2018-11-06 17:00:00

Ολυμπιακός όπως ΑΕΚ, δεν γλιτώνει το -3 – Αυτό το άρθρο τον καίει για την Πάτρα

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ολυμπιακός όπως ΑΕΚ, δεν γλιτώνει το -3 – Αυτό το άρθρο τον καίει για την Πάτρα

Πολύ δύσκολο έως απίθανο να γλιτώσει την αφαίρεση βαθμών.

Δεν φαίνεται να γλιτώνει την αυστηρή τιμωρία ο Ολυμπιακός. Όπως διέρρευσε την Τρίτη, μέσω πληροφοριών, οι Πειραιώτες κλήθηκαν από την ΕΠΟ σε απολογία για την Πέμπτη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην αναμέτρηση Κυπέλλου με την Παναχαϊκή, στην Πάτρα.

Αυτό που προκαλεί τρόμο στους Πειραιώτες είναι το γεγονός, ότι η ομάδα κλήθηκε με το άρθρο 15 παράγραφος 4β, με το οποίο είχε τιμωρηθεί η ΑΕΚ στα επεισόδια που έγιναν εκτός γηπέδου στο μεταξύ τους ντέρμπι στο ΟΑΚΑ. Με το άρθρο αυτό η Ένωση δέχτηκε ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών, δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και πλήρωσε πρόστιμο.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει πως μεταξύ άλλων «… εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές, και εφόσον συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων επιβάλλεται επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών».

Όπως θυμάστε σε ρεπορτάζ που σας μετέφερε το Sportdog, στην Πάτρα η ένταση προκλήθηκε μέσα στο γήπεδο, μεταφέρθηκε εκτός με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών από τους Αστυνομικούς, που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή του ματς. Είχαμε είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο αφού ο κόσμος μετακινήθηκε για να γλιτώσει από την αποπνικτική ατμόσφαιρα και προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Εν προκειμένω εγείρονται κάποια ερωτήματα για το τι ισχύει στην περίπτωση; Το sportdog κλήθηκε να απαντήσει σε αυτά μέσω του ρεπορτάζ.

Υπάρχει δεδικασμένο βάσει της τιμωρίας που επιβλήθηκε στην ΑΕΚ; Η απάντηση είναι ναι, το δεδικασμένο λαμβάνεται κανονικά υπόψιν. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να μη λάβει ο δικαστής υπόψιν το δεδικασμένο και να λάβει δικιά του κρίση. Σημειωτέον, ότι άλλο δικαστήριο δίκασε την υπόθεση της Ένωσης και άλλο θα κρίνει του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός θέλει να αποφύγει την ποινή αφαίρεσης βαθμών. Είναι δεδομένο αυτό, κάτι που φάνηκε και από τη δημόσια τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Καραπαπά κατά τη μετάδοση της Cosmote TV, όπου ανέφερε, «αν κρίνονται τα ματς από την Αστυνομία, εμείς είμαστε καταδικασμένοι».

Οπότε πως θα χαράξουν οι Πειραιώτες την υπερασπιστική τους γραμμή; Η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι τα επεισόδια έγιναν σε ματς Κυπέλλου. Και αυτό γιατί υπάρχει ένα κενό. Δεν γίνεται διάκριση στον κανονισμό για πρωτάθλημα ή Κύπελλο. Εννοείται, ότι η αφαίρση βαθμών ισχύει για το πρωτάθλημα. Απλά τα επεισόδια έγιναν σε φάση που υπάρχουν όμιλοι και βαθμολογία στον άλλο θεσμό. Εκεί λοιπόν θα κληθεί να δώσει ερμηνεία ο δικαστής.

Η υπόθεση είναι ξεκάθαρο ότι ειναι πολύ δύσκολη για τους ερυθρόλευκους. Και αυτό γιατί ο Ολυμπιακός εκτός από το άρθρο 15 έχει κληθεί και με ένα άρθρο που πραγματικά είναι ικανό να τον κάψει. Αυτό είναι το άρθρο 13 του Πειθαρχικού Κώδικα παράγραφος 3, το οποίο λέει ότι οι αφαιρέσεις βαθμών γίνονται από το πρωτάθλημα!!!

Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα κληθεί να το παλέψει. Για να αποφύγει το -3 πρέπει να αποδείξει, ότι δεν έγιναν βιαιοπραγίες. Στην υπόθεση της ΑΕΚ δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί αστυνομικών παρ'όλα αυτά τα επεισόδια θεωρήθηκαν βιαιοπραγίες.

Οπότε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και ακατόρθωτο να αποφύγει αυτήν την ποινή ο Ολυμπιακός.

 

Αντίθετη άποψη για τα επεισόδια καταθέτει ο Δημοσθένης Καρμοίρης. Διαβάστε το blog του ΕΔΩ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags