Facebook Pixel Πέφτει ξήλωμα στην ΑΕΚ
| 2018-11-26 23:41:00

Η πρωταθλήτρια διαλύεται – Θέλει... Μπεργκ και Ζέκα ο Ουζουνίδης

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Η πρωταθλήτρια διαλύεται – Θέλει... Μπεργκ και Ζέκα ο Ουζουνίδης

Πέφτει ξήλωμα και δικαιολογημένα στην ΑΕΚ.

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λέει ένα ποδοσφαιρικό ρητό. Πως να αλλάξει μία ομάδα όταν είναι πρωταθλήτρια;

Αυτό ισχύει στην περίπτωση της ΑΕΚ. Κράτησε τον βασικό κορμό της περσινής επιτυχίας και την ενίσχυσε σε θέσεις που θεωρούσε, ότι είχε ελλείψεις. Όπως στην επίθεση που ήρθε ο Πόνσε. Σε άλλες θέσεις όμως δεν έκανε τις προσθήκες που έπρεπε. Ήθελε αριστερό εξτρέμ και δεν πήρε,με αποτέλεσμα από την κούραση να τραυματιστεί ο Λόπες. Είχε πάρει δεξί εξτρέμ, τον Αλμπάνη, αλλά και εδώ έπαιξε κακοτυχία με τον τραυματισμό του. Στον άξονα ήθελε έναν ακόμα κόφτη, αφού ο Άλεφ δεν ανταποκρίνεται σε αυτό το κομμάτι, ο Μοράν δεν πείθει και ο Αϊντάρεβιτς δεν υπολογίζεται.

Τα φετινά αποτελέσματα όμως δεν δικαιώνουν τον σχεδιασμό της διοίκησης. Η ομάδα ναι μεν μπήκε στους ομίλους του Champions League, σε τέσσερα ματς όμως, δεν πήρε ούτε έναν βαθμό. Στην Ελλάδα ο στόχος του πρωταθλήματος φαινόταν χαμένος από τη στιγμή που επήλθε βαρύς ο πέλεκυς με την τιμωρία για τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Τα αρνητικά αποτελέσματα όμως ήταν αυτά που την άφησαν εκτός στόχου, τον οποίο επεσήμανε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στους παίκτες, μερικές εβδομάδες νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στα Σπάτα.

Η ΑΕΚ φέτος σε 11 αγώνες στο πρωτάθλημα της Super League έχει 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες. Στη βαθμολογία είναι στην 7η θέση 12 πόντους πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ.

Κάτι δεν πάει καλά τη χρονιά 2018-2019; Ο προβληματισμός εντάθηκε περισσότερο μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό, στο Αγρίνιο, η οποία οδήγησε σε άμεσες εξελίξεις. Υπήρξε νέα δυναμική παρέμβαση του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος στήριξε τον προπονητή και επιβεβαίωσε τις εκκαθαρίσεις που θα συμβούν.

Αυτές επισημοποιήθηκαν τη Δευτέρα στη συνέντευξη Τύπου του Μαρίνου Ουζουνίδη για το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Άγιαξ στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Τα ονόματα που τίθονται στην ουσία εκτός σχεδίων είναι οι Τάσος Μπακασέτας, Αντρέ Σιμόες και Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Το αρνητικό κλίμα για Μπακασέτα υπήρχε καιρό. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του Δημήτρη Μελισσανίδη στο γεύμα που είχε παραθέσει στους δημοσιογράφους πριν ένα μήνα. «Στον Μάνταλο έδωσα τόσα (σ.σ. 600.000 ευρώ) γιατί έφερε και πρόταση 8 εκατ. ευρώ και την απέρριψα. Και τώρα έχω πρόταση. Ο Μπακασέτας ακόμη δεν έχει φέρει τίποτα. Μέχρι να φέρει, αν φέρει, βλέπουμε. Θα του κάνουμε συγκεκριμένη πρόταση σε λογικά πλαίσια και στην πολιτική μας. Εγώ θέλω πρώτα να ανανεώσουν τα παιδιά, αλλά μέσα στο πλαίσιο που κινείται η ΑΕΚ. Δεν θα τινάξω την ομάδα στον αέρα», είπε πει ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης για τον παίκτη, ο οποίος πλέον είναι αποδιοπομπαίος τράγος στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο.

Φέτος δεν βλέπουμε τον περσινό Σιμόες. Κάνει τη χειρότερη χρονιά του στην ΑΕΚ, σε πολλά παιχνίδια έπαιζε σαν αδιάφορος και προσωπικά περίμενα να τεθεί εκτός πλάνων από τον Γενάρη, μιας και οι συζητήσεις για την ανανέωσή του δεν προχωρούν και κυκλοφορούν ήδη αρκετές φήμες για το μέλλον του. Εδώ κολλάει η ατάκα του Ουζουνίδη στη συνέντευξη Τύπου, για τις αποφάσεις που πάρθηκαν: «Είχαμε στο μυαλό μας να τις κάνουμε λίγο αργότερα, αλλά από τη στιγμή που μείναμε πίσω στο πρωτάθλημα, τις πήραμε πιο νωρίς».

Όσον αφορά τον Λαμπρόπουλο τα λάθη φέτος είναι πάρα πολλά. Ειδικά στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, είχε γραφτεί από τον υπογράφοντα, ότι ήταν ο καλύτερος παίκτης των... Θεσσαλονικιών με τα σφάλματα που έκανε. Όταν είσαι αμυντικός αυτά τα λάθη η ομάδα τα βρίσκει μπροστά της σε απώλεια βαθμών. Είναι η μοίρα των αμυντικών αυτή. Ο Λαμπρόπουλος και κανείς άλλος δεν πρέπει να έχει παράπονο από την ΑΕΚ, από τη στιγμή που τον στήριξε ανανεώνοντας το συμβόλαιό του, όταν υπέστη ρήξη χιαστών τον Απρίλιο του 2017 (και καλά έκανε).

Εννοείται, ότι αυτοί οι τρεις δεν είναι το πρόβλημα της ΑΕΚ. Γράφτηκε και παραπάνω, ότι ο σχεδιασμός της διοίκησης έπεσε έξω, γι'αυτό και όπως είπε ο Ουζουνίδης, «από τη στιγμή που δεν συμφώνησαν στις συζητήσεις, αποφασίστηκε από τον σύλλογο να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα».

Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα; Εξαρτάται πως θα το δει κανείς. Άλλος μπορεί να δει αυτές τις κινήσεις ως ανανέωση, άλλος ως ξήλωμα και διάλυση, άλλος ως χτίσιμο κάτι μεγαλύτερου ή επιστροφή σε μεγαλύτερες εποχές λιτότητας.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι αρκετοί παίκτες χρειάζονται την ανανέωση. Ο Μάνταλος για παράδειγμα είναι στην ΑΕΚ από τη Β' Εθνική. Ο Μπακάκης με τον Σιμόες το ίδιο. Ακόμα και ο Γκάλο, η υπόθεση του οποίου παραμένει σε εκκρεμότητα, αλλά δεν τοποθετήθηκε στην ομάδα των παικτών που... στιγματίστηκε και επίσημα, παίζει στην Ένωση από τη Football League. Είναι λογικό να υπάρχει ένας κορεσμός σε αυτούς τους παίκτες.

Κορεσμένος δεν δικαιολογείται να αισθάνεται ο Λιβάγια που ήρθε πέρσι και χάρη στην ΑΕΚ έκανε δυναμική επιστροφή στην καριέρα του και κλήθηκε στην Εθνική Κροατίας. Αλλά γι'αυτόν υπάρχει η δικαιολογία, ότι είναι τρελός και το ακριβότερο συμβόλαιο. Τον τρελό όμως χάρη στην απερισκεψία του στερήθηκε η ΑΕΚ τέσσερις αγωνιστικές από τους ομίλους του Champions League. Άρα χρειάζεται και ο τρελός τις κατσάδες του.

Προσωπικά δεν ανησυχώ για την επόμενη μέρα. Γιατί το αφεντικό της ΑΕΚ, έχει αποδείξει, ότι ξέρει τι κάνει και τι να κάνει για να διορθώσει τα λάθη του.

Το ενδιαφέρον εν προκειμένω, είναι να δούμε πως θα καταφέρει να διαχειριστεί ο Ουζουνίδης την κατάσταση χωρίς τρεις βασικότατους παίκτες. Ο ίδιος έχει αποδείξει ότι μπορεί να βρει λύσεις. Πέρσι στον Παναθηναϊκό με άλλη ομάδα έγινε σχεδιασμός, άλλη ομάδα είχε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και με άλλη τελείωσε. Του έφυγαν Μπεργκ και Ζέκα, οι δύο κολώνες του Τριφυλλιού δηλαδή, τα οικονομικά προβλήματα τον πίεζαν, παρ' όλα αυτά έδειξε αξιοπρεπέστατη εικόνα. Μπορούσε να διαχειριστεί χειρότερη πίεση και στην ΑΕΚ που είναι όλα τα προβλήματα λυμένα δεν μπορεί;

Από εδώ και στο εξής για να δούμε κάτι καλό στην ΑΕΚ μέχρι το τέλος της σεζόν, πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που γράφτηκε και στην ανακοίνωση της Original. Το μάτι των παικτών πρέπει να γυαλίζει. Μετά το καλοκαίρι θα γίνει διαφορετικός λογαριασμός. Τότε φυσικά θα γίνουν οι μεγάλες αλλαγές, αφού δεν γίνεται να διαλυθεί η ομάδα μεσούσης της σεζόν.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags