Facebook Pixel Άρθρο του Κώστα Γκόντζου στο sportdog: Αυτά να κάνουν Νταμπίζας και Δώνης - Έτσι χτίζεται ο νέος ΠΑΟ - Τι θα γίνει με αποχωρήσεις, πωλήσεις
| 2019-02-21 17:05:00

Αυτά να κάνουν Νταμπίζας και Δώνης - Έτσι χτίζεται ο νέος ΠΑΟ - Τι θα γίνει με αποχωρήσεις, πωλήσεις

του Κώστα Γκόντζου
Αυτά να κάνουν Νταμπίζας και Δώνης - Έτσι χτίζεται ο νέος ΠΑΟ - Τι θα γίνει με αποχωρήσεις, πωλήσεις

Ξέρω πως όλα αυτά δεν ακούγονται καλά στο κόσμο...

Φούντωσε ξανά η συζήτηση στον Παναθηναϊκό εν όψει της νέας χρονιάς και του τι είδους προγραμματισμό κάνουν ή έστω μπορούν να κάνουν οι Νταμπίζας και Δώνης.

Καλό είναι λοιπόν τώρα που είναι ακόμα νωρίς να ξεκαθαρίσουμε κάποια δεδομένα, που ακόμα κι αν δεν τα πάρουν υπ' όψιν τους ο Νταμπίζας με τον Δώνη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα βρουν αργά ή γρήγορα μπροστά τους.

Γιατί καλό είναι πάντα να προγραμματίζεις έγκαιρα τις κινήσεις σου, αλλά αν το κάνεις αυτό με δεδομένα πολύ διαφορετικά απ' αυτά που θα έχεις στα χέρια σου τότε με μαθηματική ακρίβεια θα πέσεις σε ξέρα.

Κατ΄ αρχήν λοιπόν, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εγκαίρως δύο πράγματα που θα του επιτρέπουν να ξέρει με σαφήνεια τι ακριβώς θα έχει στα χέρια του και τι θα χρειασθεί το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα πρώτο και βασικότερο, ποιους απ αυτούς που έχει τώρα στο έμψυχο υλικό του, ο Δώνης εκτιμάει ότι τους θέλει και στην νέα χρονιά και για ποιους απ' αυτούς θα πρέπει να γίνει κάποια έξτρα προσπάθεια αν χρειαστεί για να μείνουν.
Για παράδειγμα η περίπτωση του Κουλιμπαλί.

Αξίζει τον κόπο να μπεις σε μια διαδικασία προσφοράς συμβολαίου 200 και παραπάνω ίσως ακόμα για ένα ποδοσφαιριστή που μέχρι τώρα ναι μεν έχει δείξει ότι διαθέτει μια ποιότητα και σου κάνει τη δουλειά που θέλεις μέσα στο γήπεδο, αλλά πρακτικά τον έχεις μία και τον χάνεις τρεις στη διάθεσή του λόγω τραυματισμών;

Κι εκεί εξετάζεις.

Με τα λεφτά αυτά μπορείς να βρεις κάτι καλύτερο, νεαρότερο και πάντως σίγουρα πιο "υγιές";

Κι ακόμα περισσότερο.

Στην ελληνική αγορά με τόσα λεφτά υπάρχει περίπτωση να βρεις ένα δεξί μπακ που σε σχέση με τον Κουλιμπαλί δεν θα υστερεί και ιδιαίτερα σε προσόντα;
Αν δεν μπορείς να βρεις κάποιον με αυτά τα χαρακτηριστικά και σ' αυτές τις τιμές, τότε πάσο.

Συνεχίζεις την προσπάθεια με τον Κουλιμπαλί και όπου σε βγάλει.

Αν όμως εκτιμάς ότι μπορείς με τα συγκεκριμένα δεδομένα να βρεις κάτι άλλο χωρίς τα μειονεκτήματα του Κουλιμπαλί τότε σταματάς τώρα την όποια συζήτηση μαζί του.

Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά άλλους παίκτες, όπως για παράδειγμα ο Άλτμαν, ο Ινσούα, ο Γιόχανσον και πάει λέγοντας.

Δυστυχώς για όλους, το βασικό κριτήριο το οποίο είσαι αναγκασμένο να έχεις στις επιλογές σου, είναι κυρίως το οικονομικό.

Όχι δηλαδή το πόσο εκτιμάς ότι χρειάζεσαι τον συγκεκριμένο παίκτη, αλλά το αν με τα λεφτά που σου κοστίζει ή θα σου κοστίσει για να μείνει, θα μπορείς να βρεις κάτι καλύτερο ή έστω κάτι φθηνότερο που να σου καλύπτει τις απαιτήσεις σου.



Το δεύτερο που πρέπει από τώρα να έχεις ξεκάθαρο.

Αυτό έχει να κάνει με τα "δικά σου" παιδιά που είτε έχεις ήδη στο έμψυχο υλικό σου, ή τα παρακολουθείς και έχεις ήδη σχηματισμένη άποψη από τις Ακαδημίες και ειδικότερα από την U20.

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς για την συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών, δεν μπαίνει άμεσα το οικονομικό θέμα, καθώς λογικά θα ποντάρεις και στη θέλησή τους να ανέβουν σκαλοπάτι αν πρόκειται για παίκτες από την Ακαδημία, ή να συνεχίσουν σε επίπεδο πρώτης ομάδας,αν μιλάμε για παιδιά που έχουν ήδη "περπατήσει" με την πρώτη ομάδα μέχρι τώρα.

Στα δύο αυτά κριτήρια, θα πρέπει να συνυπολογίσεις ένα ακόμα, που είναι όχι απλά βασικό, αλλά δεν υπάρχει και περίπτωση να μην το βρεις μπροστά σου, είτε το επόμενο διάστημα, είτε ακόμα περισσότερο στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

Κι αυτό έχει να κάνει με τις πιθανές προτάσεις που θα σου έρθουν για κάποιο παίκτη, ή με αυτές που ο οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής σου θα επιδιώξει να βρει για να φύγει το καλοκαίρι.

Περίπτωση λοιπόν να σου έρθει οποιαδήποτε πρόταση και να μην πουλήσεις ή αν προτιμάτε που να μην έχεις ήδη εντολή να πουλήσεις, δεν υπάρχει.
Από τη στιγμή που τεχνικός διευθυντής και προπονητής έχουν ήδη συμφωνήσει όπως έχουν δηλώσει πολλές φορές, ότι το βασικό καθήκον και στόχος της ομάδας για τα επόμενα χρόνια είναι να εξυγιανθεί οικονομικά και να αποκτήσει μια στοιχειώδη κανονικότητα, το συγκεκριμένο κριτήριο δυστυχώς θα έχει πάντα προτεραιότητα στα δεδομένα που θα σταθμίσουν τις αποφάσεις και τις κινήσεις σου.

Με λίγα λόγια, οποιοδήποτε έσοδο, προηγείται ακόμα και απ' αυτή την ανάγκη για ενίσχυση -ποσοτική και ποιοτική- της ομάδας.
Δεν λέω ότι αυτό είναι το καλύτερο και ιδανικότερο για κάθε ομάδα, αλλά λέω σίγουρα, πως είτε μας αρέσει είτε όχι αυτό ισχύει σήμερα και για τα επόμενα χρόνια σ' αυτόν τον Παναθηναϊκό.

Με τα δεδομένα που ξέρουμε και υπάρχουν τώρα φυσικά, καθώς αν αλλάξουν αυτά σε οποιοδήποτε επίπεδο και κυρίως σ' αυτό της ιδιοκτησίας ή της εμφάνισης κάποιου νέου επενδυτή, τότε σαφέστατα και αλλάζει το τοπίο.

Ξέρω πως όλα αυτά και καλά δεν ακούγονται στον κόσμο του Παναθηναϊκού και προφανώς δεν αποτελούν το ιδανικότερο πλαίσιο για έναν τεχνικό διευθυντή και προπονητή προκειμένου να φτιάξουν τα πλάνα τους εν όψει της νέας σεζόν.

Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος σας την περιγράψει διαφορετικά, βάλτε τη λογική σας κάτω, εξετάστε το τι ισχύει σήμερα και τα δεδομένα που θα υπάρχουν και στη συνέχεια και μετά αποφασίστε αν απλά σας χαϊδεύει τα αυτιά ή αν απλά διστάζει να σας πει μια αλήθεια, που όμως είναι δυσάρεστη και έτσι σας γίνει κι αυτός... δυσάρεστος μαζί με την αλήθεια.

Η γνώμη μου είναι, πως το καλύτερο πάντα είναι να ξέρεις καλά με τι έχεις να κάνεις και τι πρέπει να περιμένεις.

Και κυρίως όταν αυτό έχει να κάνει με αυτούς που αποφασίζουν και προγραμματίζουν το τώρα και το μετά αυτής της ομάδας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags