Facebook Pixel Σταύρος Καζαντζόγλου: Καμία σχέση ο Καρντόσο με τον Σάντος
| 2019-05-27 14:19:00

Ανησυχούσα για Χιμένεθ - Κάνει υπέρβαση - Παικταράδες με Μπάγεβιτς - Καμία σχέση ο Σάντος

Sportdog Team
Ανησυχούσα για Χιμένεθ - Κάνει υπέρβαση - Παικταράδες με Μπάγεβιτς - Καμία σχέση ο Σάντος

Έχει παραστάσεις και... κονέ. Μπορούσε να φέρει τον Μουρίνιο;

Μιγκέλ Καρντόσο, λοιπόν. Κοινό μυστικό εντός της ΑΕΚ, δεδομένου πως πρόκειται για προπονητή που τους είχε κάνει "κλικ" από το περασμένο καλοκαίρι. Η πορεία του στη Ρίο Αβε, ο τρόπος ποδοσφαίρου που είχε εκεί και η ανέλιξη που φαινόταν ό,τι μπορεί να έχει, "έψησαν" τους υπεύθυνους της ΑΕΚ. Πέρυσι, μπορεί να μην υπήρχε χρόνος για χάσιμο και να πίστεψαν στο πρότζεκτ του Ουζουνίδη, αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Ειδικά τώρα, που η ΑΕΚ χρειαζόταν μια αλλαγή.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που δίνει ο Πορτογάλος με την άφιξη του στην ΑΕΚ είναι η ελπίδα. Μπορεί κάποιος να το υποτιμά και να μη θεωρεί ότι είναι σημαντικό, αλλά η ελπίδα και η ψυχολογία καθορίζουν πολλά στο ποδόσφαιρο. Ελπίδα, ότι θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα και θα μπορείς να προσδοκάς σε κάτι σημαντικό, ψυχολογία που θα δημιουργηθεί έπειτα από κάποια θετικά αποτελέσματα.

Να πω την αλήθεια, είχα έντονη ανησυχία για το πού θα πήγαινε το πράγμα σε πιθανή παραμονή του Χιμένεθ. Δεν ανήκω στους θαυμαστές του Ισπανού, αλλά σέβομαι απεριόριστα όσα πέτυχε. Κάθε θητεία του στην ΑΕΚ, είναι συνδυασμένη με επιτυχίες. Ακόμα και φέτος, κατάφερε τους μικρότερους δυνατούς στόχους που είχαν τεθεί. Αρα, χρίζει σεβασμού απ' όλους μας για όσα προσέφερε.

Η ΑΕΚ έχει αποφασίσει να επιχειρήσει την υπέρβαση. Όπως διατυπώθηκε και δια στόματος Μελισσανίδη, θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα που θα παίζει επιθετικά, που θα έχει τον έλεγχο και θα γίνεται αφεντικό στα παιχνίδια, που θα αλλάξει την τακτική της προσέγγιση. Δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Για να φτάσει η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς να παίξει μπαλάρα, είχε κορμό και παικταράδες που έπαιζαν μαζί επί χρόνια. Σήμερα, δεν μπορεί να συμβεί αυτό.

Από τη στιγμή που στην ΑΕΚ είχαν αποφασίσει ότι δεν περιέβαλαν με εμπιστοσύνη τον Χιμένεθ, ότι έμενε γιατί δεν είχαν βρει κάτι διαφορετικό ή δεν ήταν ακόμα έτοιμοι, φαινόταν πως οδεύαμε προς μια σεζόν καταδικασμένη σε αποτυχία. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει με ποιον τρόπο θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά σίγουρα, πρόκειται για ένα καλοκαίρι με προσδοκία για κάτι διαφορετικό, που θα δούμε προς τα πού μπορεί να οδηγήσει.

Με τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ στο enwsi.gr σάς δώσαμε πλήρη στοιχεία για το ποιόν του Καρντόσο. Ο καθένας, μπορεί να διαβάζει τα πράγματα όπως θέλει. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία πάντως, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η ΑΕΚ παίρνει έναν προπονητή με περιορισμένη εμπειρία ως πρώτος σε μια ομάδα και μηδενική γνώση πρωταθλητισμού. Από την άλλη, παίρνει έναν προπονητή που έχει διαβεί όλα τα βήματα της προπονητικής ιεραρχίας και έχει εξαιρετικές παραστάσεις.

Με δεδομένο, πως όταν συζητάμε για Πορτογάλους προπονητές στην ΑΕΚ το μυαλό των περισσότερων πάει εύλογα στον Φερνάντο Σάντος, θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Ο Σάντος ήταν προπονητής με έμφαση στην αμυντική τακτική, προσήλωση στην τακτική συνολικά, που προτιμούσε να παίζει προσέχοντας πρώτα το μηδέν.

Ο Καρντόσο είναι θαυμαστής αυτού που λένε "Jogo bonito". Θέλει να παίζει εκείνος, θέλει από την ομάδα του να κυριαρχεί, βάζει στοιχεία του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Αυτά είναι αναμφίβολα συν, ειδικά από τη στιγμή που στη διοίκηση της ΑΕΚ κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση και ξέρουν ότι αναλαμβάνουν ρίσκο. Στα δικά μου μάτια, μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό, στηρίζεται πρώτιστα στην άμυνά της.

Διαπίστωσα έπειτα από κάποια σχετική έρευνα ότι ο Καρντόσο ανήκει στο προπονητικό λόμπι των Πορτογάλων που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στον ευρωπαϊκό χώρο. Γι' αυτό άλλωστε, με εμπειρία μόλις ενός έτους, έφτασε σε δύο από τα τοπ ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε ομάδες με ειδικό βάρος. Έχει καλό δίκτυο σε παίκτες, μπορεί να βρει λύσεις.

Τι χρειάζεται; Προφανώς εμπιστοσύνη και τύχη. Να έχει στην αρχή κάποια θετικά αποτελέσματα για να μπορέσει να κερδίσει τον κόσμο και να σταθεί. Ειδικά από τη στιγμή που ο φετινός Αύγουστος θα περιλαμβάνει τόσο το ευρωπαϊκό πρότζεκτ (και μάλιστα δίχως κόσμο), όσο και για μια καλή εκκίνηση στο πρωτάθλημα. Να μετατραπεί η ελπίδα σε προσδοκία.

Τα υπόλοιπα στο γήπεδο. Δεν χρειάζεται να βγει κάποιος στους δρόμους πανηγυρίζοντας, αλλά ούτε να μεμψιμοιρεί. Αυτό που ζητούνταν από τη διοίκηση της ΑΕΚ ήταν σχέδιο. Το κατέθεσε και το εφαρμόζει. Επενδύει στον έναν που κρίνει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δεν περίμενα ότι η ΑΕΚ μπορούσε να φέρει τον Ποκετίνο ή τον Μουρίνιο. Φέρνει κάποιον που δείχνει έτοιμος να κάνει το βήμα μπροστά.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags