07/06/19 - 18:05

Ξεφτίλισαν τον Παουλίνιο - Αδύναμη η ΑΕΚ - Έξυπνη κίνηση από ΠΑΟΚ - Βασικός ο... Μακελελέ

Πληρώνει τη λέζα. Σύγκριση με Ομάρ, Μάτος. "Τρώει" τα παιδιά της!

του Σταύρου Καζαντζόγλου
Ξεφτίλισαν τον Παουλίνιο - Αδύναμη η ΑΕΚ - Έξυπνη κίνηση από ΠΑΟΚ - Βασικός ο... Μακελελέ
15.895views 0shares

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Παουλίνιο ο πρώτος, λοιπόν. Η ΑΕΚ έκανε σεφτέ στις μεταγραφές με τον Πορτογάλο και αναπλήρωσε με επιλογή του προπονητή το κενό του Γκάλο. Τον Παουλίνιο δεν τον έχω παρακολουθήσει. Ακούω διάφορα, άνθρωποι που σέβομαι την άποψή τους, κάνουν λόγο για μπακ με ικανότητες επιθετικά, αλλά αδυναμίες αμυντικά. Τα πολλά λόγια περιττεύουν. Ο Παουλίνιο ήρθε με εισήγηση Καρντόσο, τα υπόλοιπα μέσα στο γήπεδο.

Ο Πορτογάλος βέβαια, κέρδισε ήδη μια μοναδική πρωτιά εντός της ΑΕΚ. Έγινε ο πρώτος παίκτης που αμφισβητήθηκε, χλευάστηκε, σχεδόν ξεφτιλίστηκε από κομμάτι του κόσμου. Δίχως να κάνει κάτι, δίχως καν να προλάβει να βάλει τη φανέλα και προτού πατήσει χορτάρι, θεωρήθηκε κατιμάς και αποτυχημένη μεταγραφή.

Όλα αυτά βέβαια, τα υπερμεγέθυνε η αδυναμία της ΑΕΚ να χειριστεί επικοινωνιακά τις απαιτήσεις του σήμερα. Υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν ανήμποροι να κατανοήσουν, ότι το 2019, όση σημασία έχει να είναι καλό το σκάουτινγκ σε έναν ποδοσφαιριστή, άλλο τόσο έχει και η παρουσίαση του, το περιτύλιγμα το οποίο θα τον συνοδεύσει ερχόμενος στη νέα του ομάδα.

Το… προπατορικό αμάρτημα του Παουλίνιο, ήταν πως συνέπεσε με την απόκτηση του Ροντρίγκο Σοάρες από τον ΠΑΟΚ. Εξυπνα ο ΠΑΟΚ, "πούλησε" έντονα, ότι πήρε τον παίκτη μέσα από τα χέρια της ΑΕΚ. Λογικό είναι, γιατί αυτό αυτόματα φτιάχνει το περιτύλιγμα που σας έλεγα. Την ώρα που στην ΑΕΚ διέχεαν πληροφορίες περί μπασίματος της Πόρτο, ο ΠΑΟΚ έκανε αυτό που έπρεπε.

Ο Παουλίνιο φορτώθηκε τον Ροντρίγκο και βάρυνε η κατάσταση. Στις σύνθετες αναλύσεις που υπήρξαν, εμφανίστηκε και άλλη μια ιστορία. Πως ο ΠΑΟΚ πήρε τον Ροντρίγκο για αναπληρωματικό του Μάτος, ενώ η ΑΕΚ τον Παουλίνιο για βασικό. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στον ΠΑΟΚ. Αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος, ότι ο Καρντόσο θα έχει βασική επιλογή στα περισσότερα -ειδικά στα κρίσιμα ματς- τον Μπακάκη.

Αυτό είναι το "μυστικό". Αρέσει, δεν αρέσει (που όπως φαίνεται, δεν αρέσει), ο Μπακάκης είναι ο βασικός μπακ της ΑΕΚ. Είναι παίκτης με τεράστια εμπειρία, αντοχές που αγγίζουν επιδόσεις που είχαν θαύματα της φύσης όπως ο Μακελελέ και ο Καντέ, ο βασικός μπακ της Εθνικής. Τώρα που έλειπε από τον Αναστασιάδη, είδατε πως έμπλεξε το πράγμα.

Βέβαια, ο Μπακάκης πληρώνει τη λέζα, ότι δεν διαφήμισε ποτέ τον εαυτό του. Δεν πούλησε συναίσθημα, δεν έκανε τσαμπουκάδες για να φτιάξει το προφίλ του. Δεξί μπακ τον ήθελε η ΑΕΚ; Δεξί μπακ. Αριστερό μπακ τον ήθελε η ΑΕΚ; Αριστερό μπακ. Στόπερ τον ήθελε η ΑΕΚ; Στόπερ. Πριν από καιρό, τον είπα Αθπιλικουέτα της ΑΕΚ. Τα κάνει όλα και συμφέρει.

Τι προσάπτουν στον Μπακάκη; Ότι δεν έχει καλά τελειώματα. Ισχύει. Αλλά μη λησμονείτε, ότι ο Μπακάκης δεν είχε ποτέ την πολυτέλεια να δουλέψει σε βάθος με έναν σταθερό συμπαίκτη μπροστά του, να βρουν τις κινήσεις τους, να βελτιώσει τις αδυναμίες του. Μπορεί να το κάνει; Για εμένα, δεν τίθεται καν ερώτημα. Είναι παίκτης που κάθε χρόνο βελτιώνεται.

Πέντε χρόνια είναι στην ΑΕΚ ο Μπακάκης. Εχει παίξει 144 αγώνες, σχεδόν 30 κάθε χρόνο (υπολογίστε πως είχε και μια σεζόν ουσιαστικά χαμένη λόγω τραυματισμού). Τρεις ασίστ έδωσε φέτος, τρεις ασίστ πέρυσι. Αλλά με κάθε προπονητή που ήρθε στην ΑΕΚ, ο Μπακάκης ήταν βασικός. Και ας υπήρχε πάντα η επιλογή του Γκάλο, με τις καλύτερες δημιουργικές ικανότητες.

Θέλετε να κάνουμε συγκρίσεις; Ας κάνουμε. Ο Μπακάκης υπολείπεται σε γκολ των Ομάρ και Μάτος, αλλά βέβαια έχει και τις μισές τελικές προσπάθειες. Είχε 25% σε επιτυχημένες σέντρες, έναντι 42% του Ομάρ και 24% του Μάτος. Εχει σχεδόν ίδιο αριθμό εύστοχων πασών (93 έναντι 98), έχει οριακά περισσότερες αποκρούσεις (2 έναντι 1). Περνά τον Ομάρ στα κλεψίματα, είναι πρώτος στις επεμβάσεις.

Τι δείχνουν αυτά; Πολύ απλά, ότι οι διαφορές είναι μικρές. Αλλού υπερτερεί ο Μπακάκης, αλλού οι άλλοι. Είμαι πεπεισμένος ότι ορισμένοι δεν πρόκειται να αλλάξουν μυαλά. Η ΑΕΚ έχει μια μοναδική ικανότητα να "τρώει" τα παιδιά της. Ο Μπακάκης είναι πάντα εκεί. Σημείο συνέπειας στη σύγχρονη εποχή. Είτε αρέσει, είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα και με αυτήν θα πορευθεί η ΑΕΚ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ