Facebook Pixel Παναθηναϊκός: Δε θέλει "παικταράδες" - Τρεις για το... ξύλο
| 2019-07-03 23:00:00

Καλύτερος φέτος ο ΠΑΟ - Ήταν ανίκανοι - Δε θέλει "παικταράδες" - Τρεις για το... ξύλο

του Κώστα Γκόντζου
Καλύτερος φέτος ο ΠΑΟ - Ήταν ανίκανοι - Δε θέλει "παικταράδες" - Τρεις για το... ξύλο

Θα επιμείνω στην πρόβλεψη με μια... πισινή!

Θα είναι καλύτερος ο Παναθηναϊκός στη νέα σεζόν, ή αν προτιμάτε θα ξεκινήσει από καλύτερα στάνταρ ο Παναθηναϊκός τη φετινή σεζόν, σε σχέση με την κατάσταση που ήταν πέρυσι τέτοιο καιρό.

Ξέρω ότι αυτή η διαπίστωση ή πιο σωστά η... πρόβλεψη, στην καλύτερη ξενίζει και στη χειρότερη μπορεί να εκληφθεί και σαν ειρωνική για τον Παναθηναϊκό, έτσι όπως είναι σήμερα και με δεδομένα τα αδιέξοδά του.

Πολύ περισσότερο με την εικόνα που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή, με την καθυστέρηση δηλαδή στις συζητήσεις με τους Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη για την ανανέωση των συμβολαίων τους και με τη μηδενική από πλευράς αποτελέσματος κίνηση στα μεταγραφικά.

Παρ' όλα αυτά και επειδή το ποδόσφαιρο έχει δικούς του κανόνες και λογική, η οποία μάλιστα συνήθως δεν συμβαδίζει με τις αντίστοιχες των δημοσιογράφων ή του κόσμου, θα επιμείνω στην πρόβλεψη που έκανα αρχικά, έστω και με δυο-τρία προαπαιτούμενα για να κρατήσουμε και μια... πισινή.

Το βασικό λοιπόν στο οποίο στηρίζεται η παραπάνω εκτίμηση είναι ένα και μοναδικό.

Η δουλειά που έγινε φέτος με την ομάδα από τον Δώνη και το επίπεδο στο οποίο αντικειμενικά θα βρεθεί η ομάδα στο ξεκίνημά της, σε σχέση με αυτό που τη βρήκε πέρυσι όταν ανέλαβε προπονητής.

Με λίγα λόγια, ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς σωματικής και προπονητικής υποδομής, με βάση τη δουλειά που έγινε όλη την προηγούμενη σεζόν.

Κι αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό, αν πάρουμε υπ' όψιν μας τα δεδομένα στην ομάδα πέρυσι τέτοια εποχή.

Μιλάμε για μια ομάδα που είχε πάρει διαζύγιο απ' αυτό που λέμε σοβαρή προπόνηση και δουλειά.

Για παίκτες στα όρια της κατάρρευσης από πλευράς μετρήσεων, για παίκτες που είχαν παρατήσει επί της ουσίας την οποιαδήποτε ενασχόληση και προσπάθεια για βελτίωση των ατομικών τους δεικτών και της αντίστοιχης κατάστασής τους.

Παίκτες ουσιαστικά ανίκανους να ανταποκριθούν σε κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα τραυματισμών, παίκτες που είχαν "ξεμάθει" να δουλεύουν και πολύ περισσότερο να δουλεύουν σαν ομάδα.

Παίκτες κακομεταχειρισμένοι σε απίστευτο βαθμό, που για να φτάσουν σε ένα μίνιμουμ ανεκτό επίπεδο ανταγωνιστικότητας, έπρεπε στην πραγματικότητα να ξεκινήσουν από το "μηδέν".

Κοντά σ' αυτό, προσθέστε και την ανάγκη να πλαισιωθεί το έμψυχο υλικό από νεαρά παιδιά της Ακαδημίας, που εκεί η κατάσταση κι αν ήταν απελπιστική.

Τα παιδιά αυτά, όχι απλά δεν είχαν δουλευτεί για να αντέξουν σε συνθήκες πρώτης ομάδας από πλευράς σωματικής υποδομής και αντοχών κυρίως, αλλά δεν είχαν δουλευτεί στοιχειωδώς, ούτε καν για τα στάνταρ στα οποία τους είχε τότε ο Παναθηναϊκός, δηλαδή σαν εναλλακτικές λύσεις για κάποια παιχνίδια ή κάποια λεπτά και σαν ένα απλό συμπλήρωμα στο ρόστερ έτσι για να λέμε ότι "βάζουμε και μικρούς".

Η κατάσταση αυτή ήθελε πολύ προσεκτική αντιμετώπιση και χειρισμό, σε σημείο μάλιστα που ο Δώνης ήταν αναγκασμένος να δουλεύει συνειδητά σε ένα πιο χαμηλό τέμπο και στάνταρ απ' αυτά που ήθελε και απ' αυτά που απαιτούνταν με βάση τις συνθήκες και τις ανάγκες μιας κανονικής "ανδρικής" ομάδας.

Αυτό και φάνηκε, βλέποντας συνολικά της σεζόν πέρυσι και κόστισε και κυρίως αποτέλεσε βασικό εμπόδιο στην ομαλή προσαρμογή της συγκεκριμένης ομάδας σε κανονικά επαγγελματικά επίπεδα.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά, η κατάσταση αυτή είχε τεράστια επίδραση -αρνητική φυσικά- στο βαθμό ικανότητας που είχε το συγκεκριμένο έμψυχο υλικό για να αντιληφθεί, να αφομοιώσει και κυρίως να βγάλει μέσα στο γήπεδο τα στοιχειώδη από πλευράς τακτικής, συστημάτων και τα σχετικά.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν, οι παίκτες που ξεκινάνε τώρα τη σεζόν για τον Παναθηναϊκό, είναι σαφέστατα πιο δουλεμένοι και σε πιο ανεβασμένα στάνταρ από πλευράς υποδομής και προσαρμοστικότητας σε συνθήκες μεγαλύτερης έντασης και απαιτήσεων κατά την διάρκεια των αγώνων.

Είναι παίκτες που με τη δουλειά που έγινε όλη την περασμένη σεζόν, έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος της απόστασης από την κανονικότητα ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή, στην οποία είχαν βρεθεί πέρυσι στο αντίστοιχο ξεκίνημα της σεζόν.

Το συγκεκριμένο έμψυχο υλικό δηλαδή, ξεκινάει φέτος από ένα προφανές πιο καλό επίπεδο και αυτό κάνει πιο εύκολη -με τη σχετικότητα του όρου "εύκολη" φυσικά στις συγκεκριμένες συνθήκες που υπάρχουν στον Παναθηναϊκό- την προσπάθεια να περάσει ο προπονητής ακόμα περισσότερο τα πράγματα που θέλει στην ομάδα και να ελπίζει ότι αυτά θα βγουν και στο χορτάρι.

Από κει και πέρα φυσικά, αυτό από μόνο του, ούτε λύνει τα προβλήματα που έχει μπροστά της η ομάδα, ούτε μπορεί επίσης να "εγγυηθεί" μια καλύτερη και κυρίως πιο αποτελεσματική παρουσία σε πρωτάθλημα και κύπελλο σε σχέση με την σεζόν που πέρασε.

Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να έχει ένα ρόστερ συγκεκριμένων συνθηκών, δυνατοτήτων και δυνατότητας βελτίωσής του και αυτό δεν αλλάζει.

Θα χρειασθεί σίγουρα κάποιες ενέσεις έστω και με τις δυνατότητες και τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή οι Νταμπίζας και Δώνης.

Και πάνω απ' όλα θα χρειασθεί σίγουρα το μπόλιασμα της ενδεκάδας με δυο-τρεις -τουλάχιστον- ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα είναι σε πιο ψηλά στάνταρ από πλευράς εμπειρίας αλλά και δύναμης κυρίως, από αυτά στα οποία βρίσκεται ο μέσος όρος του έμψυχου υλικού της ομάδας αυτή τη στιγμή.

Δεν χρειάζεται να είναι οι "παικταράδες" που θα κάνουν τη διαφορά και δεν γίνεται να βρεθούν τέτοιοι "παικταράδες" με τα δεδομένα με τα οποία προσπαθεί να κινηθεί μεταγραφικά ο Παναθηναϊκός.

Μπορούν όμως και πρέπει να είναι, σίγουρα κάποιοι ποδοσφαιριστές που θα κάνουν πιο "ανδρική" από πλευράς δύναμης σε όλες του τις γραμμές τον Παναθηναϊκό, καθώς αυτό ήταν ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα αυτής της ομάδας πέρυσι και ειδικά μεσοεπιθετικά όπου η λέξη "ξύλο" δεν υπήρχε στο ρεπερτόριο όλων σχεδόν των μεσοεπιθετικών του Παναθηναϊκού, μηδέ εξαιρουμένου και αυτού του έμπειρου κατά τα άλλα Μακέντα.

Αν μάλιστα γίνει δυνατό, αυτοί οι συγκεκριμένοι παίκτες που θα αποκτηθούν, να κατανεμηθούν και ένας ανά κάθε γραμμή στην ομάδα, τότε ακόμα καλύτερα.

Αλλά για το συγκεκριμένο σκέλος, αυτό της μεταγραφικής ενίσχυσης και που θα καταλήξει τελικά στον Παναθηναϊκό, υπάρχει ακόμα χρόνος και θα δούμε πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια.

Πόσο μάλλον που απ' αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, το αν αξιοποιηθεί το πρώτο σκέλος των όσων κουβεντιάζουμε σήμερα, δηλαδή η σαφέστατα καλύτερη κατάσταση που θα βρεθεί φέτος στο ξεκίνημά της ομάδα σε σχέση με πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίσημο: Μεγάλες κινήσεις Γιαννακόπουλου - Ανακοίνωσε διπλό "χτύπημα" ο Παναθηναϊκός!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags