Facebook Pixel ΑΕΚ: Τίποτα δεν έχει χαθεί, βρίσκει ψυχολογία και ετοιμάζει επιστροφή
| 2019-08-29 23:36:00

Χύθηκε αίμα! Έτσι θέλουν οι ΑΕΚτζήδες – Σιγά μην ξέχασαν τη μπάλα, έσβησε Άγγελο ο Κωστέ

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Χύθηκε αίμα! Έτσι θέλουν οι ΑΕΚτζήδες – Σιγά μην ξέχασαν τη μπάλα, έσβησε Άγγελο ο Κωστέ

Αλλάζει το κλίμα στην Ένωση.

ΑΕΚ: Τίποτα δεν έχει χαθεί, βρίσκει ψυχολογία και ετοιμάζει επιστροφή

«Ας αφήσουμε όμως την… λογική. Στο ποδόσφαιρο σημαίνουν αναπάντεχα γεγονότα. Δεν είναι εύκολο. Την λέξη πίστη, αν την δούμε επιδερμικά, θα έχουμε μια τυπική αλλαγή. Να δω στην πράξη την λέξη πίστη. Για να επιβεβαιωθεί πως αυτή μετακινεί βουνά και νικά πάσης φύσεως τάξη».

Αυτά ήταν τα λόγια του Νίκου Κωστένογλου στη συνέντευξη Τύπου πριν τη ρεβάνς της ΑΕΚ με την Τραμπζονσπόρ. Κρατήστε τα θα έρθουν μπροστά μας παρακάτω...

Το 1-3 του πρώτου παιχνιδιού και η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με τον Μιγκέλ Καρντόσο έκαναν την επαναληπτική αναμέτρηση στην Τραπεζούντα να μοιάζει τετελεσμένο γεγονός. Η ομάδα όμως χρειαζόταν ένα ηλεκτροσόκ, μία ουσιαστική αλλαγή που θα την ξυπνούσε από τον λήθαργο. Αυτό συνέβη το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης όταν ο ηγέτης της ομάδας έδειξε την πόρτα στους υπεύθυνους αυτής της τραγικής εικόνας, κάλεσε τον Νίκο Κωστένογλου να οδηγήσει την ομάδα ως υπηρεσιακός τεχνικός και τον Ίλια Ίβιτς να φέρει στα ίσια τα αποδυτήρια και τον σχεδιασμό, με την έρευνα για τον επόμενο εκλεκτό που θα καθίσει στον κιτρινόμαυρο πάγκο.

Η αλλαγή κλίματος στην ΑΕΚ έγινε αντιληπτή από το πρώτο λεπτό που ξεκίνησε το παιχνίδι στο Σενόλ Γκιουνές. Είδαμε την Ένωση να παίζει ποδόσφαιρο πραγματικής κατοχής, να μην πουλά τσάμπα τη μπάλα, όπως σε προηγούμενα παιχνίδια, να πιέζει ψηλά και να κερδίζει μπαλιές.

Από αυτή την πίεση έγινε το πρώτο γκολ. Ο Ολιβέιρα πίεσε, ο Λιβάγια έκλεψε και με ένα ονειρεμένο σκάψιμο έστειλε τη μπάλα στο πλεκτό και έδωσε το δικαίωμα στους Ενωσίτες που ταξίδεψαν πάνω από 2000 χλμ για να δούνε τη θεά τους και αυτούς που την παρακολουθούσαν από το συνδρομητικό, να ονειρεύονται την ανατροπή.

Να πιστεύουν σε αυτήν και ας μην ερχόταν.

Γιατί αυτό το παιχνίδι ήθελε πίστη. Πίστη, όχι μόνο στο θείο, όπως επιμένει εμμονικά να αναφέρεται ο Άγγελος Αναστασιάδης. Και ο Νίκος Κωστένογλου είναι άνθρωπος με σεβασμό στον Θεό, αλλά κοιτάχτε με πόσο όμορφο τρόπο ταίριαξε τα δύο στοιχεία που περικλείει η λέξη πίστη, το θεϊκό και τη λογική και έτσι δεν ακούστηκε γραφικός στα αφτιά μας. Γιατί στο ποδόσφαιρο χρειάζεσαι πίστη στον εαυτό σου για να έχεις αυτοπεποίθηση και να αγωνιστείς και στον θεό για να σε κρατήσει υγιή.

Ο βετεράνος στόπερ ήταν η ιδανική επιλογή για να κουμαντάρει το καράβι σε αυτήν την περίεργη φουρτούνα μέχρι να βρει κανονικό καπετάνιο. Μπαρουτοκαπνισμένος γαρ από παλιά στην ΑΕΚ πήρε το τιμόνι και οδήγησε την ομάδα σε ένα παιχνίδι, στο οποίο η ανατροπή φάνταζε ουτοπία.

Ο Κωστένογλου όμως με τον ήπιο χαρακτήρα του κατάφερε να γυρίσει την κατάσταση. Έφερε ηρεμία και έτσι αποφόρτισε τους παίκτες από την αρνητική ενέργεια που προυπήρχε. Έβγαλε ξανά τον οικογενειακό χαρακτήρα που έχει αυτή η ομάδα. Για να γίνει αυτό όμως επέλεξε τις προσωπικότητες που ήξεραν από ανατροπές και δη αυτούς που σήκωσαν πρόπερσι το πρωτάθλημα. Μόνες εξαιρέσεις ο Οικονόμου με τον Ολιβέιρα και ο Κρίστισιτς που μπήκε αλλαγή.

Έχει καλό υλικό η ΑΕΚ. Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι παίκτες να ξέχασαν τη μπάλα που ήξεραν. Και όμως στην Τραπεζούντα έβλεπες όλοι να παίζουν για έναν και ένας για όλους. Έβλεπες σοβαρότητα και αυτοθυσία στην άμυνα, συντονισμένες ενέργειες στην επίθεση και πάθος. 

Δεν υστέρησε κανένας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ σε αυτό το παιχνίδι. Από τον Μπάρκα μέχρι τον Λιβάγια. Ο πρώτος κατέβασε ρολλά, ο δεύτερος ήταν ο Mvp. H τριάδα στην άμυνα κατάπινε κάθε αντίπαλο. Σιμόες και Γαλανόπουλος έσταξαν από το τρέξιμο. Ο Μπακάκης (φοβερό τάκλιν στο τέλος) ήταν αυτός που αγαπήσαμε, μαζί με τον Λόπες. Ο Μάνταλος είχε τον τσαμπουκά που γουστάρει κάθε ΑΕΚτζής να βλέπει. Και επιτέλους είδαμε επιθετικό δίδυμο. Ο Ολιβέιρα έδεσε απίστευτα με τον Κροάτη.

Όλοι τους αξίζουν συγχαρητηρίων. Ήταν συγκινητικοί γιατί όχι μόνο επειδή έφυγαν νικητές από αυτόν τον ευλογημένο τόπο, αλλά διεκδίκησαν το όνειρο για την πρόκριση. Το θαύμα. Και αν δεν το πέτυχαν σίγουρα κανείς Ενωσίτης δεν στενοχωρήθηκε. Γιατί έτσι θέλει ο οπαδός της ΑΕΚ να βλέπει την ομάδα του, να προσπαθεί, να χύνει αίμα και ιδρώτα για το ακατόρθωτο. 

Είναι σημαντικό που η ψυχολογία της ομάδας  αρχίζει να επανέρχεται. Αυτό ήταν ένα σημαντικό στοιχείο που έλειπε και πλέον με τον νέο προπονητή όλα δείχνουν πως μπορούν σε μία σειρά. Η χρονιά στην Ελλάδα άλλωστε δεν έχει χαθεί. Τώρα αρχίζουν όλα. Αφού το πιστεύει η κεφαλή της ομάδας, πρέπει να το πιστέψουν και οι παίκτες.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags