Facebook Pixel Η Εθνική του Σάντος
Life
| 2010-12-27 12:54:00

Η Εθνική του Σάντος

Η Εθνική του Σάντος

Το... επιθετικό σύστημα του Πορτογάλου στην επίσημη αγαπημένη, οι ανταρσίες και το αήττητο. Ανάλυση σε όσα άλλαξε ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού και σε όσα ετοιμάζεται να αλλάξει...

"Ο Φερνάντο Σάντος θα είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής Ομάδας για τα επόμενα δύο χρόνια, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας". Με αυτή την ανακοίνωση της, την 1η Ιούλη του 2010, η ΕΠΟ άνοιξε την πόρτα για... απολύσεις στο "Δημόσιο" όπως πολλοί χαρακτήριζαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επί ημερών του Ότο Ρεχάγκελ.

Με τον Πορτογάλο πια στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, παίκτες όπως ο Γιάννης Φετφατζίδης δεν χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά μέχρι να "συνταξιοδοτηθεί" κάποιος άλλος ώστε να έχουν ενεργό ρόλο σε αυτή. Επίσης ποδοσφαιριστές από μικρότερους συλλόγους (π.χ. Γεωργιάδης του Πανσερραϊκού), γνωρίζουν πως οι εμφανίσεις τους είναι το εισιτήριο για να φορέσουν τη γαλανόλευκη και όχι το όνομα της ομάδας που αγωνίζονται.

Φυσικά και δεν πρόκειται να μειώσουμε σε καμία περίπτωση το έργο του προκατόχου του Φερνάντο Σάντος. Και στην ακραία περίπτωση να θέλαμε να το πράξουμε, είναι αδύνατο για τον άνθρωπο που μας οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης και ταυτόχρονα μας έβαλε στον χάρτη των μεγάλων διοργανώσεων. Το όνομα του Ότο Ρεχάγκελ όσο περνούν τα χρόνια θα αποκτήσει μυθικές διαστάσεις και το πιο πιθανό είναι ποτέ κανείς να μην φτάσει ξανά την Εθνική εκεί που την ανέβασε ο Γερμανός του 2004.

Ωστόσο αυτό δεν μας απαγορεύει να βάλουμε κάποια πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Και αυτή η διάσταση ήθελε την Εθνική του Ότο μετά από κάποιο σημείο να θυμίζει ένα κλειστό κλαμπ. Μια λέσχη που είναι προνόμιο ολίγων, την ώρα που θα έπρεπε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να είναι ο χώρος που θα μαζεύονταν οι καλύτεροι και πιο φορμαρισμένοι ποδοσφαιριστές κάθε φορά που έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Το είχε πει άλλωστε ο Σάντος στην παρουσίαση του: "Δεσμεύομαι ότι θα παίζουν οι καλύτεροι και οι πλέον φορμαρισμένοι". Και σε αντίθεση με τους πολιτικούς που συνήθως όταν χρησιμοποιούν την λέξη "δεσμεύομαι" πράττουν ακριβώς το αντίθετο, ο Πορτογάλος το έκανε πράξη. Έφερε νέο αίμα στην ομάδα, έχοντας πάντα στο μυαλό του ότι πρέπει να παραμείνει... ομάδα. Να έχει δηλαδή σε κάποιο βαθμό συνοχή και όχι απλά να είναι 11 φορμαρισμένοι παίκτες σε ένα γήπεδο που δεν μπορούν να βρεθούν μεταξύ τους.

Αήττητος σε έξι αγώνες

Μετά λοιπόν από έξι μήνες και έξι αγώνες (τέσσερις για τα προκριματικά του Euro 2012 και δύο εκτός έδρας φιλικά) ο Φερνάντο Σάντος παραμένει αήττητος με 4 νίκες και 2 ισοπαλίες και δείχνει ότι συνδυάζει το νέο αίμα μαζί με την αποτελεσματικότητα. Σύμφωνοι, μπορεί το 1-1 με την Γεωργία στο Καραϊσκάκη να θεωρείται "γκέλα", ωστόσο το ισόπαλο 0-0 με τον μεγάλο αντίπαλο για την πρωτιά, την Κροατία, επανέφερε την ψυχολογία της ομάδας σε υψηλό επίπεδο.

Και όπως θα δείτε και αναλυτικά από τους παίκτες που έχει χρησιμοποιήσει ο ομοσπονδιακός τεχνικός σε αυτά τα παιχνίδια, η Εθνική είναι όντως μια νέα ομάδα που όπως κάθε καινούρια ομάδα έχει ανάγκη στην αρχή κάποια θετικά αποτελέσματα για να πιστέψει στις δυνατότητες της. "Αποτελέσματα αυτοπεποίθησης" θα τα λέγαμε εμείς.

11 Αυγ. 2010

ΣΕΡΒΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 0-1

Σηφάκης, Βύντρα (81' Μανιάτης), Σπυρόπουλος, Κυργιάκος (46' Α. Παπαδόπουλος), Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Τοροσίδης (66' Καφές), Καραγκούνης (87' Μαρίνος), Νίνης (73' Γ. Παπαδόπουλος), Σαλπιγγίδης (46' Γκέκας), Σαμαράς

03 Σεπ. 2010

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ 1-1

Σηφάκης, Σεϊταρίδης (70' Μήτρογλου), Σπυρόπουλος, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Τοροσίδης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς (59' Νίνης), Γκέκας

07 Σεπ. 2010

ΚΡΟΑΤΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 0-0

Σηφάκης, Βύντρα, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Κατσουράνης, Τοροσίδης (90'+3 Σεϊταρίδης), Καραγκούνης (70' Νίνης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (59' Γκέκας)

08 Οκτ. 2010

ΕΛΛΑΔΑ-ΛΕΤΟΝΙΑ 1-0

Σηφάκης, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (89' Καφές), Νίνης (83' Φετφατζίδης), Σαμαράς, Μήτρογλου (78' Σαλπιγγίδης)

12 Οκτ. 2010

ΕΛΛΑΔΑ-ΙΣΡΑΗΛ 2-1

Σηφάκης, Α. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Καραγκούνης, Καφές, Κατσουράνης, Νίνης (15' Φετφατζίδης), Σαμαράς (81' Μήτρογλου), Σαλπιγγίδης (87' Μανιάτης)

17 Νοε. 2010

ΑΥΣΤΡΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 1-2

Τζόρβας, Τοροσίδης (46' Βύντρα), Τζαβέλλας, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης (74' Καφές), Καραγκούνης (91' Μάκος), Κονέ (46' Φωτάκης), Σαμαράς, Χριστοδουλόπουλος (85' Γεωργιάδης), Σαλπιγγίδης (71' Φετφατζίδης)

Πιο "επιθετική" φιλοσοφία

"Η ομάδα θέλει χρόνο και δουλειά για να βγει στο γήπεδο αυτό που θέλει ο προπονητής. Ο κύριος Σάντος μας ζητάει να έχουμε εμείς το πάνω χέρι στον αγώνα, σε αντίθεση με το πως είχαμε μάθει με τον Ότο Ρεχάγκελ. Αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη". Αυτές ήταν οι δηλώσεις του Βασίλη Τοροσίδη αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα στην Κροατία.

Εδώ έρχεται και η άλλη μεγάλη αλλαγή της ομάδας, η προσπάθεια να έχει πιο ενεργό ρόλο μέσα στο παιχνίδι. Βέβαια μην φανταστείτε πως πρέπει να περιμένουμε μια πανδαισία επιθετικού ποδοσφαίρου. Για ομάδα του Σάντος μιλάμε πάντα, δηλαδή σφιχτές άμυνες και παιχνίδια χωρίς μεγάλα σκορ.

Ωστόσο το κακό μετά το 2004 είχε... παραγίνει. Η Εθνική έμπαινε στους αγώνες με μοναδικό σκοπό να "κλέψει" τις νίκες είτε είχε απέναντι της την Αργεντινή είτε το Καζακστάν, σε σημείο που τα ματάκια μας πονούσαν. Επαναλαμβάνουμε πως με το νέο τεχνικό σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε... καθηλωτική μπάλα, όμως υπάρχει μια διάθεση για πιο "επιθετική" φιλοσοφία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

"Ανταρσίες" με το καλημέρα

Ένα γεγονός που σημάδεψε τους πρώτους έξι μήνες του Σάντος στην Εθνική, ήταν και οι αποχωρήσεις των Αμανατίδη και Γκέκα με επεισοδιακό τρόπο. Ο πρώτος από τις αρχές Αυγούστου κούνησε το μαντίλι μιλώντας για κλίκες επί της εποχής Ρεχάγκελ. Ο δεύτερος έφυγε μετά τον αγώνα με την Κροατία λόγω "ειδικών συνθηκών" που ποτέ δεν κατονόμασε.

Το σίγουρο είναι πως ο Πορτογάλος είναι ο μόνος που δεν φταίει. Σίγουρα δεν μπορεί να φταίει για τη θητεία του Ρεχάγκελ, ενώ και στα υπονοούμενα του Γκέκα "απαντάει" μέσα από τους πολλούς παίκτες τους οποίους έχει καλέσει. Την άρση της μονιμότητας που λέγαμε.

Αποχώρηση είχαμε και για τον Σωτήρη Κυργιάκο, μόνο που αυτός έφυγε σαν φίλος από την ομάδα. Μια αποχώρηση που άνοιξε το δρόμο για την καθιέρωση των Παπαδόπουλο και Παπασταθόπουλο στο κέντρο της άμυνας. Μόνο που σε αυτή την Εθνικη πχ ο Μόρας ξέρει ότι θα είναι στην 11αδα αν κάποιος από τους δύο βασικούς δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση...

Μάλτα μέχρι το "καυτό" φθινόπωρο

Νέα πρόσωπα, καινούρια φιλοσοφία, "ανταρσίες" και το αήττητο σε έξι αγώνες σημάδεψαν τους έξι πρώτους μήνες του Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Μπαίνοντας τώρα στο δεύτερο εξάμηνο της θητείας του που συμπίπτει με την έλευση του 2011, η Εθνική θα δώσε δύο παιχνίδια στον 6ο όμιλο με τη Μάλτα όπου λογικά θα πάρει ισάριθμες νίκες.

Η τελική ευθεία όμως του ομίλου που θα αρχίσει τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα για τον Πορτογάλο καθώς η Εθνική έχει 3 παιχνίδια εκτός έδρας και το ντέρμπι με την Κροατία στο Καραϊσκάκη που ίσως κρίνει την μάχη της πρώτης θέσης.

Αρχικός στόχος τα μπαράζ

Βλέποντας το πρόγραμμα και έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι η Εθνική είναι μια ανανεωμένη ομάδα, ο αρχικός στόχος μέσα στο 2011 πρέπει να είναι η κατάληψη της δεύτερης θέσης που οδηγεί στα μπαράζ για το εισιτήριο στο Euro της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Πολλοί ίσως θεωρήσουν ότι πέφτει ο πήχης όταν σκοπός είναι να προσπεράσουμε τη Γεωργία και το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένας τρόπος να προστατέψουμε μία νέα προσπάθεια που γίνεται από τον περασμένο Ιούλη.

Άλλωστε η διαδικασία των μπαράζ δεν είναι απαγορευτική για να κάνεις όνειρα, κάτι που το ζήσαμε πριν ένα χρόνο στις αναμετρήσεις με την Ουκρανία. Επιπλέον με το να κοιτάει η Εθνική βήμα, βήμα τα παιχνίδια με στόχο να σιγουρέψει την δεύτερη θέση, αυξάνει τις πιθανότητες να πάει στον αγώνα με την Κροατία σε τέτοια βαθμολογική θέση ώστε να διεκδικήσει την πρωτιά.

Όλοι βέβαια θέλουμε να δούμε την Ελλάδα σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Με 2 συμμετοχές σε Euro και 1 σε Μουντιάλ μέσα σε 6 χρόνια είναι αλήθεια ότι... καλομάθαμε. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φορτωθεί μια νέα ομάδα με βάρος και άγχος περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει.

Με την ευχή φυσικά να έρθει η πρόκριση, σημασία έχει η νέα Εθνική του Σάντος πρώτα από όλα μέσα στο 2011 να κάνει βήματα αυτοπεποίθησης για να διατηρηθεί και στα επόμενα χρόνια σε υψηλό επίπεδο...

ΠΗΓΗ: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags