Facebook Pixel Βγαίνει η δουλειά στα στημένα...
Life
| 2011-03-09 00:31:00

Βγαίνει η δουλειά στα στημένα...

Βγαίνει η δουλειά στα στημένα...

Η ΑΕΚ παρουσιάζει συνεχώς βελτίωση στις στημένες (επιθετικά) φάσεις, ενώ πλέον περιόρισε στο ελάχιστο και τις αμυντικές αδυναμίες της.


Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο, ανέδειξε ένα μεγάλο πρόβλημα για την ΑΕΚ, το οποίο ο Μανόλο Χιμένεθ προσπάθησε να διορθώσει. Ήταν οι στημένες φάσεις. Η Ένωση δέχτηκε αστεία γκολ και χρειάστηκε η τύχη και ο Μίτσελ για να αποκαταστήσουν την τάξη. Από εκείνο το ματς και έπειτα, ο Ισπανός τεχνικός αφιέρωσε αρκετές ώρες προπόνησης στα στημένα. Αρχικά δουλεύοντας για την άμυνα, ενόψει του αγώνα με τον ΠΑΟ για το πρωτάθλημα και εν συνεχεία ταυτόχρονα σε άμυνα και επίθεση. Η βελτίωση και η αλλαγή σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανεί από το ένα ματς στο άλλο, αλλά μέσα σε βάθος χρόνου. Και σιγά σιγά τα σημάδια γίνονται ολοένα και πιο ορατά.

Αρχικά στην άμυνα. Η ΑΕΚ δεν έχει δεχτεί κανένα γκολ από εκείνο το παιχνίδι και μέχρι σήμερα, από στημένη φάση (πλην πέναλτι), παρότι σίγουρα η αμυντική της λειτουργία προβλημάτισε σε αρκετά παιχνίδια. Μπορεί οι αντεπιθέσεις να παραμένουν «αχίλλειος πτέρνα», ωστόσο στις στημένες φάσεις έχει βελτιωθεί αισθητά. Χαρακτηριστικό είναι πως στα παιχνίδια με Πανιώνιο, Εργοτέλη αλλά και στα δύο με τον ΠΑΟΚ, η Ένωση δεν έχει απειληθεί σε κανένα σημείο του ματς, είτε από κόρνερ, είτε από εκτέλεση φάουλ (γέμισμα ή σέντρα). Ειδικά στους αγώνες με τον ΠΑΟΚ, η κάθε φάση που πήγαινε να δημιουργηθεί στον αέρα, τελείωνε όταν ακόμα ήταν... υποψία. Σε αυτό βέβαια έπαιξε καθοριστικό ρόλο η παρουσία ενός ακόμα ψηλού στην περιοχή της ΑΕΚ. Ο Ματέος, όχι απλά «έδεσε» αμέσως με τον Δέλλα, αλλά το ύψος του και η δύναμή του, μαζί με τον «Κολοσσό» και τον Ντιοπ, ουσιαστικά τους έκαναν κυρίαρχους στα καρέ του Σάχα, αλλά και στην αντίπαλη περιοχή.

Ωστόσο η βελτίωση δεν ήρθε μόνο στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι στημένες φάσεις είναι... βαθμοί. Αν έχεις τους κατάλληλους παίκτες και ξέρεις να τους εκμεταλλευτείς, μπορείς να «ξεκλειδώσεις» και τις πιο πολυπρόσωπες άμυνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι ομάδες του Σάντος, όπως και η ΑΕΚ του Πορτογάλου τεχνικού. Ο Μανόλο Χιμένεθ βλέποντας πως η ομάδα του «πονάει» απέναντι σε διπλή και τριπλή γραμμή άμυνας και χωρίς να έχει τον χρόνο να δουλέψει σε άλλους τρόπους που θα τον βοηθούσαν να φτάσει η ομάδα στο γκολ, δούλεψε πολύ στα στημένα. Και η δουλειά έχει αρχίσει να φαίνεται.

Με τον Πανιώνιο το γκολ της ΑΕΚ προήρθε από στημένη φάση. Μπορεί το τέρμα του Λυμπερόπουλου να ήρθε από γέμισμα του Μπλάνκο, ωστόσο η φάση έχει ξεκινήσει από κόρνερ του Σκόκο, κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι του Καφέ, με τον «Ζορό» να πιάνει δεύτερη κεφαλιά, πριν δει τον Μάχο να διώχνει τη μπάλα πάνω στη γραμμή. Αμέσως μετά ο Μπλάνκο επανέφερε τη μπάλα στο πέναλτι και ο «Λύμπε» έκανε το 1-0. Στο ματς με τον Εργοτέλη, Καφές και Γκερέιρο κάνουν... κομπίνα στο κόρνερ, ο Βραζιλιάνος θα μπει στην περιοχή και η συνέχεια γνωστή. Ωστόσο, η πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη δουλειά που γίνεται στα στημένα, ήρθε στα ματς με τον ΠΑΟΚ.

Στο παιχνίδι Κυπέλλου, όπου η ΑΕΚ συνάντησε μία από τις πιο «κλειστές» άμυνες που βρήκε μπροστά της, την φετινή περίοδο. Το σύστημα του Χιμένεθ δεν βοήθησε στο να... ανοίξει, όμως και πάλι δημιουργήθηκαν σοβαρές φάσεις για να σκοράρει η Ένωση και να πάρει τη νίκη. Τα δύο δοκάρια του Ντιοπ, ήρθαν κατόπιν εκτέλεσης κόρνερ του Σκόκο, ενώ υπήρξε μία ακόμα φάση που η ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε σκοράρει, έστω και από... σπόντα. Ήταν και πάλι εκτέλεση στημένου από τον Σκόκο, αυτή τη φορά φάουλ έξω από την περιοχή, με τον Τσουκαλά να πετάγεται μπροστά από τον Λυμπερόπουλο και να διώχνει σε κόρνερ, με τη μπάλα να περνάει ελάχιστα δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Κρέσιτς. Όσο για το παιχνίδι του πρωταθλήματος, ο δικέφαλος κατάφερε να σκοράρει 2 φορές από στημένες μπάλες (Ντιοπ-Δέλλας), ενώ έχει απειλήσει και σε δύο ακόμα περιπτώσεις.

ΠΗΓΗ: www.aek365.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags