11/03/11 - 18:48

«Από πρόστιμα μέχρι υποβιβασμό»

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Ανδρέας Φάκος τόνισε, πως αν βρεθούν στοιχεία για δωροδοκίες οι κυρώσεις είναι αυστηρότατες. Τι είπε για τις κασέτες και την παραγραφή αδικημάτων.

«Από πρόστιμα μέχρι υποβιβασμό»
26.571views 0shares

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κ. Ανδρέας Φάκος φιλοξενήθηκε στο “FM100” και αφού τόνισε πως περιμένει τα στοιχεία να φτάσουν στα χέρια του για να προχωρήσει το θέμα, τόνισε πως από μόνες τους οι κασέτες δεν μπορούν να αποτελέσουν στοιχείο.

Βέβαια, σημείωσε, πως μπορούν να υπάρξουν σοβαρά στοιχεία για την υπόθεση από τον… περίγυρο, τα οποία μπορούν να επιφέρουν βαρύτατες ποινές τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ομάδες.

Αναλυτικά:

-Για την υπόθεση των κασετών:


«Μέχρι τώρα δεν μου ήρθε καμία καταγγελία και δεν μπορώ να κινηθώ. Έμαθα ότι κατέθεσε ο κ. Κουγιας, αλλά δεν πήγε στην ΓΓΑ, αλλά στην εισαγγελία Πρωτοδικών. Ζήτησα την καταγγελία, όμως διενεργείται προκαταρτική έρευνα με την μορφή του κατεπειγόντως. Δεν μπορώ να πάρω άμεσα τα έγγραφα. Αυτό όμως θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, όπως με ενημέρωσαν και θα μπορώ να κινήσω τις διαδικασίες». 

-Εάν οι κασέτες μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικό στοιχείο:

«Βάσει του δικονομικού κώδικα αυτό δεν μπορεί να ισχύσει. Μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπου επισύρεται αδίκημα με ισόβια κάθειρξη (όπως για παράδειγμα φόνος) μπορεί να αποτελέσει στοιχείο. Μπορούμε, όμως, να μην λάβουμε υπόψη μας τις κασέτες, αλλά τα στοιχεία που προκύπτουν από τον περίγυρο των κασετών» 

-Εάν η έγγραφη απομαγνητοφώνηση, που κατέθεσε ο κ.Κουγιας μπορέσει να βοηθήσει:

«Αν όντως έχει κατατεθεί και εγγράφως η απομαγνητοφώνηση των κασετών, είναι ένα έγγραφο που αποτυπώνει τι λέγεται στην συνομιλία και έτσι ο δικαστής μπορεί να αξιοποιήσει κάποια στοιχεία. Δεν έχω όμως αυτό το στοιχείο. Από την στιγμή που κατατίθεται σε μια διωκτική αρχή είναι μια εικόνα. 

Αν δεν έχουμε στοιχεία αποδεικτικά δεν στέλνουμε τις υποθέσεις για περαιτέρω έλεγχο και δεν ασκούμε δίωξη. Με το άρθρο 31 του πειθαρχικού κώδικα δεν μπορώ να κάνω ανάκριση ούτε καν ΕΔΕ. Ζητάω στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές για να με βοηθήσουν. Αν έρθει λοιπόν ο κ. Κούγιας και μου φέρει στοιχεία θα είναι η αρχή. Θα είναι η καταγγελία και στην συνέχεια θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί. Δεν μπορώ να καλέσω κανένα για ανάκριση με τα υπάρχοντα δεδομένα. 

Από τις ανακοινώσεις που υπάρχουν και από τα ΜΜΕ καταγγέλλεται δωροδοκία και διαστρέβλωση αγώνων. Η διαστρέβλωση αγώνων έχει παραγραφεί σύμφωνα με το άρθρο 22 της ΕΠΟ, αφού δεν καταγγέλθηκε μέσα σε ένα μήνα. Η δωροδοκία όμως, έχει τριετή παραγραφή. Για αυτό το θέμα έχουμε περιθώρια , από την στιγμή που θα υπάρχουν στοιχεία. Επαναλαμβάνω αν έχω στοιχεία, που να πιθανολογούν στοιχεία δωροδοκίας άμεσα θα κινηθούν οι διαδικασίες. Η εκδίκαση γίνεται πολύ σύντομα εφόσον φτάσουμε σε αυτό το σημείο». 

-Για τις κυρώσεις που προβλέπονται:
«Η υπόσχεση περί παροχής δώρου ή χρημάτων συνιστά δωροδοκία. Στο σχετικό άρθρο της ΕΠΟ, υπάρχει μια κλίμακα ποινών, χρηματικό πρόστιμο 20-60 χιλιάδων ευρώ, απαγόρευση ανάμιξης με δραστηριότητες του ποδοσφαίρου και απαγόρευση εισόδου. 

Από την άλλη μεριά η παθητική δωροδοκία τιμωρείται με τις ίδιες ποινές. Αν όμως αποδειχθεί ότι η ομάδα σχετίζεται με δωροδοκία και με το αποτέλεσμα, η ποινή φτάνει μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο και υποβιβασμό βάση άρθρου 27. Πρόκειται για σοβαρές ποινές που προβλέπονται. Θα πρέπει να φανεί όμως αν είναι μόνο το πρόσωπο ή ομάδα».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ