Facebook Pixel Η δύναμη των οσπρίων: Τι γνωρίζετε;
Life
| 2011-03-14 09:07:00

Η δύναμη των οσπρίων: Τι γνωρίζετε;

Η δύναμη των οσπρίων: Τι γνωρίζετε;

Το γνωρίζετε ότι τα όσπρια μπορούν να σας προσφέρουν ένα οπλοστάσιο από πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες που είναι σε θέση να σας προστατεύουν από μια σειρά από άσπονδους εχθρούς της υγείας σας;

Αν αυτό σας διαφεύγει, είναι προτιμότερο να ενημερωθείτε διότι με μερικές απλές κινήσεις στην επιλογή του φαγητού σας, εξοπλίζετε το σώμα σας με εφόδια που χρειάζεστε. Ας εξετάσουμε αρχικά τη θρεπτική δύναμη των οσπρίων.

Τα όσπρια όπως τα φασόλια, τα κουκιά, η φακή, το λουβί, το ρεβίθι, το μπιζέλι, η σόγια και άλλα, είναι πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες, κάλιο, φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), σίδηρο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, φτωχά σε λιπαρές ουσίες και δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη. Τα λιπαρά που περιέχουν, ανήκουν στην κατηγορία των ακόρεστων λιπών που είναι ευεργετικά για την υγεία.

Γιατί τα όσπρια βοηθούν εναντίον της ψηλής χοληστερόλης αίματος; Οι φυτικές ίνες των οσπρίων δεν απορροφούνται μετά από την πέψη στο έντερο. Στην πορεία τους διαμέσου του πεπτικού σωλήνα, οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τη χοληστερόλη που βρίσκεται σε αυτόν. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν την αποβολή της και μειώνουν την απορρόφηση της από το έντερο.

Τα όσπρια συμβάλλουν έτσι στη μείωση της χοληστερόλης αίματος. Μειώνοντας τη χοληστερόλη, τα όσπρια βοηθούν στην πρόληψη στένωσης ζωτικών αρτηριών. Είναι για αυτό που τα όσπρια μπορεί να είναι πολύτιμοι σύμμαχοι σας στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και των εγκεφαλικών επεισοδίων όπως επίσης και του διαβήτη.

Τα όσπρια βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές τους ίνες επειδή δεν απορροφούνται από το έντερο, διευκολύνουν την κίνηση και μεταφορά του περιεχομένου του πεπτικού σωλήνα μειώνοντας τον κίνδυνο για δυσκοιλιότητα.

Ο ρόλος των οσπρίων στην πρόληψη του καρκίνου παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η περιεκτικότητα τους σε ορισμένες φυτοχημικές ουσίες όπως οι ισοφλαβόνες, έχει απασχολήσει τους ερευνητές. Οι ισοφλαβόνες, λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, πιθανόν καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από ορισμένες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη. Επίσης οι ουσίες αυτές βρέθηκαν να έχουν ρόλο στην πρόληψη της στένωσης των αρτηριών διότι καταστέλλουν την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας που σταδιακά αποφράσσει τις αρτηρίες ζωτικών οργάνων.

Είναι λοιπόν καλό να θυμάστε ότι τα όσπρια πρέπει να είναι συχνά στο πιάτο σας. Έχουν πολλά να σας προσφέρουν και μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα τρόφιμα, πλούσια σε λιπαρές ουσίες και χοληστερόλη με αρνητικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Δίνοντας στα όσπρια τη σημασία που τους αξίζει, έχετε να κερδίζετε στον πόλεμο κατά της καρδιακής προσβολής, των εγκεφαλικών επεισοδίων, του διαβήτη, της δυσκοιλιότητας και του καρκίνου.

Πηγή: Medlook.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags