Facebook Pixel Η κίνηση ανθρωπιάς και το… ντου
Ποδόσφαιρο
| 2011-03-17 23:51:00

Η κίνηση ανθρωπιάς και το… ντου

Η κίνηση ανθρωπιάς και το… ντου

Ο Δημήτρης Ανδρικόπουλος γράφει για τα κοντράστ συναισθημάτων σε δύο ευρωπαϊκά γήπεδα, από τα χειροκροτήματα των φιλάθλων της Ρεάλ για τη συμπαράσταση στον Αμπιντάλ, στα επεισόδια της Τούμπας...

Είναι δύο χώρες, η Ισπανία και η Ελλάδα. Και στις δύο χώρες λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Στην Ισπανία, η μεγαλύτερη κόντρα, η αιώνια έχθρα είναι μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο είναι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Το ελληνικό πρωτάθλημα θεωρείται από τα χειρότερα, πιο βρώμικα και αναξιόπιστα της Ευρώπης, ενώ το ισπανικό ίσως το καλύτερο και πιο θεαματικό του κόσμου.

Δεν είναι μόνο οι παράγοντες και οι παίκτες που κάνουν τη διαφορά, αλλά πάνω από όλα οι οπαδοί. Ενας ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, ο Αμπιντάλ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και αναγκάστηκε να εγχειριστεί στα νεφρά. Δύο ημέρες αργότερα, η Ρεάλ Μαδρίτης αγωνιζόταν στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Λυών. Ολοι οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ φόρεσαν φανέλες που έγραφαν "Αnimo Abidal" (σ.σ. κουράγιο Αμπιντάλ) και ενώ τα μάτριξ του γηπέδου έδειχναν φωτογραφίες του ποδοσφαιριστή της Μπάρτσα, 80.0000 φίλαθλοι της Ρεάλ, αυθόρμητα σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και φώναζαν ρυθμικά το όνομα του Αμπιντάλ.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Ελλάδα, 100 οπαδοί του ΠΑΟΚ έκαναν ντου στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας και κυνηγούσαν τους παίκτες της ΑΕΚ. Αν συγκρίνουμε τα δύο περιστατικά θα αντιληφθούμε ότι οι δύο κοινωνίες βρίσκονται εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Μπορεί και να είναι έτσι. Ωστόσο, να λάβουμε υπόψη μας ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που συγκινήθηκαν από τη χειρονομία των φίλων και ποδοσφαιριστών της Ρεάλ και οι οποίοι θα έκαναν το ίδιο. Παράλληλα, καταδικάζουν στον υπέρτατο βαθμό τα αίσχη που έγιναν στην Τούμπα.

Σαφώς επικρατεί διαφορά στη καλλιέργεια και στη παιδεία των φιλάθλων των δύο χωρών, παιδεία που ξεκινάει από τους γονείς, τους καθηγητές και κάνει τον κύκλο του καταλήγοντας στις εφημερίδες και την τηλεόραση, αλλά παράλληλα η μεγαλύτερη διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός της ασυλίας. Ενδεχομένως, κάθε ομάδα στον κόσμο να έχει 100 οπαδούς-κακοποιούς που θα ήθελαν να πηγαίνουν στο γήπεδο απλά και μόνο για να τα σπάνε και να κάνουν επεισόδια, όμως αυτοί έχουν απομονωθεί και εκδιωχθεί από τα γήπεδα στα οποία πηγαίνουν οι υγιείς φίλαθλοι. Στην Ελλάδα, οι 100 οπαδοί-κακοποιοί είναι ο πυρήνας των σκληροπυρηνικών οπαδών και βρίσκονται στις εξέδρες σε κάθε σημαντικό ματς.

Πάντως, καλό θα είναι να μην κατηγορηθούν μόνο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, αφού ΜΟΝΟ φέτος οι περισσότερες ομάδες είχαν παρόμοια περιστατικά από τους χούλιγκαν και αυτό λέει πολλά. Κλείνοντας δείτε το βίντεο από το παιχνίδι της Ρεάλ με την Λυών και θα αντιληφθείτε για ακόμα μια φορά πόσο όμορφο συναίσθημα είναι να χειροκροτάς ακόμα και τον αντίπαλο όταν πρέπει και να συμπαραστέκεσαι στον συνάνθρωπό σου όταν εκείνος το έχει ανάγκη.

ΠΗΓΗ: www.aek365.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags