Facebook Pixel «Οι ζωές μας τίθενται σε κίνδυνο!»
Life
| 2011-03-23 17:41:00

«Οι ζωές μας τίθενται σε κίνδυνο!»

 «Οι ζωές μας τίθενται σε κίνδυνο!»

Μεγάλη συνέντευξη στην Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) παραχώρησε ο Αλέξανδρος Τζόρβας και σχολίασε τα επεισόδια που έγιναν στο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και γενικότερα στα κρούσματα βίας...

Αρχικά, γίνεται αναφορά στην καριέρα του Τζόρβα και στη συνέχεια, στα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο «Καραϊσκάκη» (19/2). «Οι χούλιγκαν του ποδοσφαίρου δεν παλεύουν μόνο μεταξύ τους, παλεύουν και με τους παίκτες», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.

«Εγώ χτυπήθηκα και θα συμβεί ξανά»

«Αυτό το παιχνίδι έδειξε ξεκάθαρα πόσο ανεπαρκές είναι το σύστημα ασφαλείας στα ελληνικά γήπεδα. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού -εάν μπορώ να τους αποκαλώ φιλάθλους- μας προπηλάκισαν έως ότου καταφέραμε να μπούμε στη φυσούνα. Εγώ χτυπήθηκα και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί ξανά», δήλωσε ο Τζόρβας για τα επεισόδια στο ντέρμπι «αιωνίων».

Σε ερώτηση για τα συναισθήματα που ένιωσε εκείνη την στιγμή, υποστήριξε: «Ναι, φοβήθηκα. Όμως, αφού επιστρέψαμε στα αποδυτήριά μας, δεν αισθανόμασταν φόβο, μόνο θυμό. Η αδρεναλίνη μας ήταν ακόμη ψηλά, επειδή αισθανθήκαμε ότι θα έπρεπε να έχουμε νικήσει ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι με σκορ 2-1, αλλά στην πραγματικότητα χάσαμε 2-1. Μας στέρησαν το πρωτάθλημα…».

Όσο για την ανακοίνωση του Τζιμπρίλ Σισέ, ότι φεύγει από την Ελλάδα στο τέλος της σεζόν, δήλωσε: «Η ζημιά που κάνει η βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τεράστια. Ακόμα χειρότερα, θα είναι δύσκολο για τον κάθε Σισέ ή τον κάθε Ζιλμπέρτο Σίλβα να έρθει στη χώρα μας».

«Να ξεφύγω από την μιζέρια»

Ο Τζόρβας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αγωνισθεί στο εξωτερικό: «Ως ένας επαγγελματίας αθλητής, είναι φιλοδοξία μου να αγωνιστώ σε ένα άλλο πρωτάθλημα, εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία. Όμως, είναι επίσης πρόθεσή μου να ξεφύγω απ' αυτή τη μιζέρια. Συχνά μάς πετάνε κάθε λογής αντικείμενα, από κινητά τηλέφωνα μέχρι γυάλινα μπουκάλια. Το παράξενο είναι ότι έχουμε μεγαλώσει συνηθισμένοι σ΄ αυτού του είδους την πραγματικότητα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και δεν θα αλλάξει. Οι ζωές μας τίθενται σε κίνδυνο και είναι πολύ οδυνηρό να μιλάμε για τον αθλητισμό».

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη χρονιά εμείς, οι παίκτες του Παναθηναϊκού, έχουμε δεχθεί επίθεση δύο φορές. Μια από τους δικούς μας φιλάθλους, ύστερα από ένα πολύ λυπηρό αποτέλεσμα, και άλλη μια φορά από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Ύστερα από αυτό το λυπηρό γεγονός, άλλα δύο συμβάντα έλαβαν χώρα, στα οποία φίλαθλοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Και τα δύο συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη. Στη μία από αυτές τις περιπτώσεις φίλαθλοι του Άρη κυνήγησαν τους παίκτες τους στα αποδυτήρια, επειδή η ομάδα τους έχασε. Στη διάρκεια της άλλης, φίλαθλοι του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να επιτεθούν στους παίκτες της ΑΕΚ, επειδή η ομάδα τους δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας».

«Δεν υπάρχει κράτος να τιμωρήσει τους χούλιγκαν»

Ο Τζόρβας επεσήμανε πως είναι ώρα να παρέμβουν οι αρχές: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κράτος για να τιμωρήσει αυτούς τους χούλιγκαν, να τους βάλει φυλακή, να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν νόμοι και πως θα τιμωρηθούν, εάν παραβούν αυτούς τους νόμους. Μην ξεχνάτε ότι η χώρα μας περνάει μια δύσκολη περίοδο από οικονομικής άποψης και πως ο κόσμος αναζητά τρόπους για να εκτονώσει τα προβλήματά του. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τους πολλές αιτίες γιατί συμβαίνει αυτό. Η πιο κατάλληλη λύση θα ήταν η τιμωρία. Αυτό σημαίνει ότι οι κανόνες που ισχύουν σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα πρέπει να εφαρμοστούν και στα ελληνικά πρωταθλήματα. Τα άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν δείχνουν κάποια ένδειξη βίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει και εδώ. Υπάρχει κάποια ένταση στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά απλά όλοι οι παίκτες προσπαθούν με πάθος να κάνουν το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να βοηθήσουν την ομάδα τους να νικήσει. Έχει περάσει πραγματικά πολύς καιρός από τότε που υπήρξε βίαιο περιστατικό στον αγωνιστικό χώρο, το οποίο να προκάλεσαν ποδοσφαιριστές».

Ο Τζόρβας συμφωνεί με την άποψη ότι κάποιες φορές ευθύνονται και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές για τα επεισόδια στις κερκίδες, εξαιτίας της συμπεριφοράς που επιδεικνύουν εντός του αγωνιστικού χώρου: «Μπορώ να συμφωνήσω με αυτό. Όμως, εάν αυτό χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για ό,τι συμβαίνει, τότε είναι μια πολύ κακή δικαιολογία. Υπήρξε κάποια ένταση στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά απλά όλοι προσπαθούν με πολύ πάθος να κάνουν το καλύτερο δυνατόν, για να βοηθήσουν την ομάδα τους να νικήσει. Έχει περάσει πραγματικά πολύς καιρός από τότε που υπήρξε ένα βίαιο περιστατικό στον αγωνιστικό χώρο, το οποίο να προκάλεσαν ποδοσφαιριστές».

Στη συνέχεια, ο Τζόρβας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες διαμαρτυρίας του ΠΣΑΠ κατά της βίας: «Αποφασίσαμε στην αρχή της σεζόν ότι, σε περίπτωση επεισοδίων, και οι δύο ομάδες θα αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο. Είναι μια αρκετά ριζοσπαστική ενέργεια και είναι κρίμα που εμείς οι ποδοσφαιριστές πρέπει να πάρουμε μια τέτοια απόφαση. Επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να είναι καθήκον του κράτους να προστατεύσει τους αθλητές του. Δυστυχώς, αργά ή γρήγορα ίσως πρέπει να υλοποιήσουμε την απόφασή μας».

«Απολαμβάνω την κάθε μέρα»

Καταλήγοντας, ο Τζόρβας δήλωσε πως συνεχίζει να αγαπάει το ποδόσφαιρο: «Όντας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, θα απολαμβάνω κάθε μέρα για όσο κάνω αυτή τη δουλειά και για όσο φοράω τα γάντια μου και κάθομαι κάτω από τα δοκάρια. Πάντα έχω το ίδιο συναίσθημα όπως την πρώτη φορά που φόρεσα τα γάντια μου».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags