Facebook Pixel "Φανταστικοί εχθροί"
Άλλα Σπορ
| 2011-03-29 11:02:00

"Φανταστικοί εχθροί"

"Φανταστικοί εχθροί"

Η Λώρη Κέζα γράφει για τη δίκη της Κατερίνας Θάνου και το γεγονός ότι η αθλήτρια θεωρεί ότι ο Τύπος και όλη η Ελλάδα θα έπρεπε να επικροτεί την μερική αμνησία, το ότι δεν θυμάται πώς έγινε το ατύχημα με την μοτοσικλέτα.

Η Κατερίνα Θάνου έδωσε μια εθνική διάσταση στο τροχαίο ατύχημα που είχε με τον Κώστα Κεντέρη. «Στις 12 Αυγούστου δεν πρόδωσαν μόνο εμένα αλλά όλη τη χώρα. Δεν στέρησαν μόνο από εμένα αλλά από όλη τη χώρα ένα μετάλλιο». Ποιοι το έκαναν αυτό; «Κάποιοι». «Κάποιοι που δεν ξέρουν πόσες θυσίες και πόσος κόπος χρειάζεται να βρίσκεσαι στην κορυφή 12 χρόνια».

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι ταυτίζονται με την αθλήτρια και θα ήθελαν να την δουν σε βάθρο. Το βέβαιον είναι ότι ο ελληνικός πρωταθλητισμός έχει υπερβολική πλάκα_ κυρίως σε ότι αφορά ιστορίες με εχθρούς των αθλητών. Κορυφαίο δείγμα αφήγησης η υπόθεση με την πορτοκαλάδα του αρσιβαρίστα Λεωνίδα Σαμπάνη: κάποιος του έριξε ντόπα στον χυμό για να τον ενοχοποιήσει. Κάποιοι άλλοι στον Άγιο Κοσμά παραβίασαν το παράθυρο της Φανής Χαλκιά και έριξαν στα συμπληρώματα διατροφής ένα απαγορευμένο δυναμωτικό. Πέρα από τους φανταστικούς εχθρούς επινοούνται και χαρακτήρες ηλιθίων, σαν κι αυτόν της Σου Λι, που της παράγγειλαν αμινοξέα κι εκείνη έστειλε Μ3.

Η Κατερίνα Θάνου απολογήθηκε χθες στο Α’ Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών λέγοντας ότι έχει περάσει από εξέταση 300 φορές και δεν βρέθηκε ποτέ θετική. Ας αποδεχτούμε ότι λέει αλήθεια. Ας αποδεχτούμε ότι ουδέποτε παραβίασε τις αρχές της ακόμη κι αν βρισκόταν δίπλα στον άνθρωπο- φαρμακαποθήκη. Θα μας ενδιέφερε μια δημόσια τοποθέτησή της για τις παράνομες ουσίες. Ισως να θέλαμε περισσότερο από ένα μετάλλιο μια καθαρά δήλωση: «καταδικάζω τον τάδε και τον δείνα που ντοπάρονται». Να κάνει μια δήλωση για τις ελληνικές πορτοκαλάδες, να κάνει μια δήλωση για τις εισαγωγές δηλητηρίων, να τοποθετηθεί για την περίπτωση της Μάριον Τζόουνς. Αντ’ αυτών έχουμε στον ελληνικό αθλητισμό αστεία ψεύδη, με ακόμη πιο αστείες απόπειρες συγκάλυψης και το σύνδρομο του κυνηγημένου. «Κάποιοι» επιβουλεύονται το σπάνιο ελληνικό DNA.

Δεν περίμενε κανείς από την Κατερίνα Θάνου να πει κάτι διαφορετικό από όσα εξέφρασε εχθές στο δικαστήριο. Έχει μια συγκεκριμένη υπερασπιστική γραμμή. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει μια αντίδραση από άλλους αθλητές, όπως έγινε στην Ισπανία όταν πέρσι η αστυνομία έκανε εκτεταμένες έρευνες και συνέλαβε ένα μπουκέτο προπονητών, ιατρών, πρωταθλητών που κατέφευγαν σε παράνομες ουσίες. Τότε 60 πρωταθλητές του ισπανικού στίβου υπέγραψαν κοινή δήλωση για μηδενική ανοχή στο ντοπάρισμα. Δεν επιχείρησαν να κανακέψουν τους «απατεώνες», όπως τους αποκάλεσαν. Δεν έδειξαν συμπόνια, δεν μίλησαν για σκευωρία. Απλά και ξεκάθαρα διαχώρισαν τη θέση τους.

Η Κατερίνα Θάνου επέρριψε ευθύνες στους δημοσιογράφους που την παρουσίασαν ως «εγκληματία». Θεωρεί ότι ο Τύπος και η Ελλάδα όλη θα έπρεπε να επικροτεί την μερική αμνησία, το ότι δεν θυμάται πώς έγινε το ατύχημα με την μοτοσικλέτα. Το δικαστήριο θα κρίνει. Μέχρι όμως να κριθεί η υπόθεση θα προτιμούσαμε να μην ακούμε τις θολές δηλώσεις της αθλήτριας, για την Ελλάδα που στερήθηκε ένα μετάλλιο, εξαιτίας «κάποιων». Ας μην ομιλεί εξ ονόματος όλων γιατί δεν τα θέλουν όλοι τέτοια μετάλλια.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags