Facebook Pixel Όλα λειτουργούν σωστά, υπεύθυνα κι ωραία...
Ποδόσφαιρο
| 2011-03-29 20:42:00

Όλα λειτουργούν σωστά, υπεύθυνα κι ωραία...

Όλα λειτουργούν σωστά, υπεύθυνα κι ωραία...

Ο Γιώργος Κουβεντίδης γράφει για την καθυστέρηση της εκδίκασης του ΠΑΟΚ για τα επεισόδια με την ΑΕΚ και την δικαιοσύνη Made in Greece…

Ένα από τα ποδοσφαιρικά weekend, πριν κάποια χρόνια, που είχε ξεκινήσει με Ομπερχάουζεν – Καρλσρούη την Παρασκευή, συνεχίστηκε με Μπόχουμ – Μπάγερν το Σάββατο και τελείωνε με το Βέρντερ – Καϊζερσλάουτερν την Κυριακή. Τρεις μέρες αυθεντική μπάλα!

Το παιχνίδι στη Βρέμη κρίθηκε με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι προς το τέλος και ο τότε τερματοφύλακας της Καϊζερσλάουτερν και σήμερα της Βέρντερ, Τιμ Βίζε, είχε βγει από τα ρούχα του κι έκανε μια χειρονομία προς τον βοηθό, σα να του έλεγε «χρειάζεσαι γυαλιά για να βλέπεις». Δεν είδε ούτε κίτρινη.

Τη Δευτέρα το πρωί διάβασα ότι ο Βίζε τιμωρήθηκε από την πειθαρχική της Λίγκας με πέντε εβδομάδες, με το βίντεο του αγώνα, για τη χειρονομία, που έκανε. Οι άνθρωποι έβλεπαν το παιχνίδι στην τηλεόραση, είδαν τι έκανε ο τερματοφύλακας και του έριξαν επί τόπου πέντε εβδομάδες.

Ούτε κλήση σε απολογία, για να ακούν τους δικηγόρους να πουλάνε τρέλα (ότι εκείνη την ώρα του φαγούριζαν και τα δύο μάτια και τα έξυσε), και βέβαια, ούτε έφεση από τον τιμωρημένο. Πάρε τις πέντε, και άντε γεια. Εκεί, η γυναίκα του Καίσαρα, και φαίνεται, και είναι τίμια.

Κι ερχόμαστε τώρα σ΄ αυτό το Κράτος – οπερέτα, στο οποίο έτυχε να ζούμε. Εδώ, που το απρόβλεπτο έχει χάσει την έννοιά του, εδώ που εντέλει όλα μπορεί να φαίνονται φυσιολογικά, εδώ που τα μόνα, που λειτουργούν σωστά, είναι τα ακριβά ρολόγια, κι αυτά γιατί δεν είναι Made in Greece.

Εδώ ο ένας τιμωρείται μετά από 3,5 μήνες, ο άλλος μετά από 5 μέρες, ο άλλος μετά από 15. Ανάλογα πως θα τους καπνίσει, αυτούς, που εκδικάζουν. Καμιά φορά, μπορεί να μαζευτούν και Σάββατο, αν έτσι πρέπει για να αποφασίσουν αυτό, που πρέπει.

Δε θα μπω στην ουσία της υπόθεσης, γιατί εδώ αν όλα λειτουργούσαν σωστά, ο ΠΑΟΚ για όσα έγιναν στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, η ΑΕΚ για όσα έγιναν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ο Παναθηναϊκός για όσα έγιναν με τον Βόλο και τις Σέρρες, κι ο Ολυμπιακός για όσα έγιναν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, αλλά ίσως και κάποιες άλλες ομάδες υπεράνω πάσης υποψίας, θα έπαιζαν κανένα χρόνο σε άδεια γήπεδα.

Ούτε θα μπω στη διαδικασία να δικαιολογήσω κάτι μπαχαλάκηδες που φοράνε ασπρόμαυρα κασκόλ, γιατί ο ΠΑΟΚ έχει παίξει φέτος κεκλεισμένων των θυρών σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ κι αυτό δεν είναι τυχαία. Μόνο το πόλο τη γλίτωσε.

Αυτό, που έγινε με την μη εκδίκαση των επεισοδίων στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, δεν είναι απλά ντροπή για την ΕΠΟ, είναι ντροπή ακόμη και για θεσμούς, που δεν ανήκουν στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Το παιχνίδι έγινε στις 16 Μαρτίου, ο ΠΑΟΚ ζήτησε δύο μέρες αργότερα από την ΕΠΟ, ακόμη και εγγράφως, να εκδικάσει έγκαιρα, ώστε αν τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές, να τις εκτίσει στο πρωτάθλημα και όχι στα πλέι οφ. Είναι η μόνη ομάδα, που ζήτησε να τιμωρηθεί και μάλιστα γρήγορα.

Ο κανονισμός της ΕΠΟ προβλέπει ότι οι υποθέσεις πρέπει να εκδικάζονται μέσα σε 7 μέρες από το γεγονός, που αφορούν. Έναν κανονισμό, που τον γράφει στα παλιά της τα παπούτσια, η πειθαρχική επιτροπή της, αυτή δηλαδή, που καλείται να τιμωρήσει όσους δεν τον τηρούν!

Κάποιος Γιώργος Ναυπλιώτης, συνταξιούχος δικαστικός, που προεδρεύει σ΄ αυτή την επιτροπή, όρισε την εκδίκαση στις 31 Μαρτίου και αρνήθηκε επίμονα να εκδικάσει μέχρι τη Δευτέρα, τελευταία μέρα, που η τιμωρία θα ίσχυε για το παιχνίδι της Κυριακής με τη Λάρισα. Αν ο ΠΑΟΚ φάει δύο αγωνιστικές, θα εκτίσει τη μία στα πλέι οφ. Αυτό του στερεί το δικαίωμα να πουλήσει μίνι διαρκείας για τα πλέι οφ και τον οδηγεί σε μία σημαντική, για τα δεδομένα του, οικονομική (πέραν της αγωνιστικής) ζημιά.

Με ποιο δικαίωμα, άραγε, ένας λειτουργός του νόμου, παραβιάζει τον κανονισμό, κάνει ουσιαστικά του κεφαλιού του, και προκαλεί έστω και εμμέσως μία σημαντική οικονομική ζημιά σε μία ομάδα;

Οι άνθρωποι, δεν σέβονται τίποτα, ούτε αυτόν, που έχουν αφίσες και κάδρα μέσα στα γραφεία τους, ούτε καν το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ίσως να τον σέβονταν, αν έστελνε κι αυτός τίποτα… χονδρούς στα γραφεία της ΕΠΟ να χτυπάνε τις πόρτες και τα χέρια στα τραπέζια (γιατί αυτός δεν μπορεί να το κάνει). Με τον τρόπο, που λειτουργούν, όμως, είναι σα να του λένε «γίνε κι εσύ τέτοιος».

Από το ρεπορτάζ των εφημερίδων προκύπτει ότι ο πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής είναι χολωμένος επειδή έπεσε η ποινή, που είχε επιβάλει στον Μιραλάς και γι΄ αυτό αγνόησε σ΄ αυτή την περίπτωση την ίδια την ΕΠΟ και τους αξιωματούχους της. Αυτούς, οι οποίοι λέγεται πως όταν κατάλαβαν τι πάει να γίνει, του ζήτησαν να εκδικάσει την υπόθεση του ΠΑΟΚ έγκαιρα, για να μην δοθεί το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να πει «την ΑΕΚ την δίκασες εκτάκτως Δευτέρα για να παίξει με κόσμο στο Κύπελλο, για να αθωώσεις τον Μιραλάς, μάζεψες τον κόσμο το Σάββατο και σε μένα, παραβαίνεις εσύ η ίδια τους κανονισμούς σου».

Με λίγα λόγια, ο ΠΑΟΚ πάει να την πληρώσει, επειδή την είδε στραβά ένας υπάλληλος της ΕΠΟ. Μιλάμε για απίστευτη κωμωδία, ένας υπάλληλος, κάνει ότι θέλει το πρωτάθλημα.

Αν όντως ισχύει αυτό, τότε πραγματικά δεν ξέρω ποιος πρέπει να ντρέπεται περισσότερο. Άνθρωποι, που αλλοιώνουν διοργανώσεις και καταδικάζουν ομάδες και προσπάθειες για ένα προσωπικό καπρίτσιο ή αυτοί, που δεν μπορούν να ελέγξουν το ίδιο το μαγαζί τους; Γιατί αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ, αλλά και τα όσα ακούμε γενικώς τον τελευταίο καιρό, μάλλον στην ΕΠΟ, δεν μπορούν να ελέγξουν ούτε τον θυρωρό τους.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι μεγάλη εντύπωση δεν πρέπει να μας κάνει. Εδώ την πολιτική ευθύνη του αθλητισμού, έχουν ένας εγκληματολόγος κι ένα πρώην μέλος μιας επιτροπής αρχαιολογίας. Αμφιβάλω αν πήγαν ποτέ σε γήπεδο, πριν πάρουν τις σημερινές καρέκλες.

ΠΗΓΗ: www.sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags