Facebook Pixel "Είχε μεγαλύτερα φρύδια"
Άλλα Σπορ
| 2011-04-03 07:47:00

"Είχε μεγαλύτερα φρύδια"

"Είχε μεγαλύτερα φρύδια"

Ο Κώστας Ασημακόπουλος γράφει στο blog του για τις... επτά νίκες του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού και την πιθανότητα να γίνουν εννιά στα φετινά πλέι οφ...

Ποιος είπε πως οι συνεχόμενες νίκες του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού είναι τέσσερις; Προσθέστε και άλλες τρεις από α περσινά πλέι οφ και μας κάνουν επτά. Αν μάλιστα δεν υπάρξει απάντηση στα εφετινά πλέι οφ πάμε στο 9-0 και βλέπουμε...

Τα σερί δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο. Άλλα πράγματα μετράνε και έχουν την ουσία και όσο δεν αλλάζουν οι ισορροπίες στο δυναμικό των δύο ομάδων ο Ολυμπιακός θα είναι ένα «κλικ» καλύτερος. Μάλιστα, κοινό σημείο των δύο αγώνων πρωταθλήματος αλλά και του ημιτελικού του Κυπέλλου είναι πως ο Ολυμπιακός κάνει τα λάθη, ο Παναθηναϊκός έχει τις ευκαιρίες αλλά οι «ερυθρόλευκοι» κερδίζουν. Αυτή τη φορά, όμως, ο Παναθηναϊκός είχε μεγαλύτερη σβελτάδα, είχε πειθαρχία και τακτική στο σερβίς, κράτησε την υποδοχή του, αλλά και πάλι μηδέν εις το πηλίκο.

Έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση της νίκης αλλά δεν την κατέκτησε κι ας έχασε επτά ματς μπολ (ένα προπονητικό). Η σχολή των προπονητών δεν μετράει για ματς μπολ το προβάδισμα, αλλά το πόσες «κόντρα επιθέσεις» χάνεις για να πάρεις τον πόντο. Ο Γιάννης Λάιος το έχει πάει και πιο μακριά. Όσοι γνωρίζουν το ερευνητικό του έργο θα γνωρίζουν πως έχει κάνει τεράστια μελέτη για τη χρονική διάρκεια των αγώνων βόλεϊ σε σχέση με την απόδοση των παικτών, ενώ είναι από αυτούς που έχουν προτείνει εναλλακτικές λύσεις για να μπει χρονικό όριο σε κάθε σετ. Όταν είδε πως πέρασαν τα 80 λεπτά και η ομάδα του δεν τελείωνε τον αγώνα του πέρασε από το μυαλό πως κάτι μπορεί να πάει στραβά, όπως και πήγε…

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 2-0 σετ και 24-22 και δεν τελείωσε τον αγώνα. Τα ίδια και στο τάι μπρέικ που έφυγε πάλι μπροστά με 6-4 και 8-6 επιβεβαιώνοντας τον άγραφο κανόνα πως όποια ομάδα πάει πρώτη στον 6ο «καταραμένο» πόντο χάνει το 5ο σετ. Σημειώστε πως και στα δύο προηγούμενα τάι μπρέικ μεταξύ των δύο ομάδων για το Κύπελλο και το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός φτάνει πρώτος στον 6ο πόντο του 5ου σετ. Το ίδιο επίσης έχει συμβεί και στον τελικό του Κυπέλλου το 2009 αλλά και το 2010 που τον πήρε ο Παναθηναϊκός.

Κι αν ο Γιάννης Λάιος κρατούσε το γερό χαρτί στα χέρια του, ο Καλμαζίδης στο 3ο σετ τράβηξε από 31 και έβγαλε «άσσο». Όπως είχε πει και ο Σάκης Ψάρρας «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη» παύει να είναι σύμπτωση» και ο Παναθηναϊκός έχασε και πάλι από έναν Ολυμπιακό που είχε 45 λάθη. Ο Ολυμπιακός με τόσα λάθη απέναντι σε ιταλική ομάδα θα είχε χάσει 3-0 και δεν θα είχε φτάσει ούτε στον 18ο πόντο σε κάθε σετ.

Αντίθετα, μπάλωσε και πάλι τις τρύπες, έκανε και με τις αλχημείες του... Σουηδού που όπως βεβαίωσε και ο Ανδρέας Φράγκος έχει μεγάλα... φρύδια κι έτσι ήρθε η ανατροπή. Ο Καλμαζίδης αν και μου φάνηκε πως άργησε να αλλάξει τον Τζούριτς, το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα. Πρώτα άλλαξε τον Φράγκο με τον Γιαμπλόνσκι και μετά ακολούθησε το κοουτσάρισμα με τους πασαδόρους που έγινε προσεκτικά και με μαεστρία.

Οι αλλαγές του Χαριτωνίδη και τα τέσσερα σετ έγιναν τη στιγμή που έπρεπε. Ο Φιλίποφ γέμιζε μπαταρίες αφού όπως και ο Τζούριτς έδειξαν «άδειοι» και μακριά από τον καλό εαυτό τους. Πέρα από την αλλαγή του Τζούριτς από διαγώνιο σε κεντρικό που ήταν η πλέον οφθαλμοφανέστατη κίνηση έγιναν και πολλές εσωτερικές κινήσεις μεταξύ των δύο προπονητών που έπαιξαν τη γάτα με το ποντίκι στις αλλαγές των περιστροφών.
Από την άλλη και ο Φράγκος έχει αρχίσει να παίζει τον ρόλο του. Αναλαμβάνει ευθύνες και τον είδαμε να καλύπτει όλο το γήπεδο σε υποδοχή πότε με επιτυχία και πότε με κόστος. Το σημαντικό είναι πως δεν φοβάται, όπως δεν φοβάται να πει και τη γνώμη του για τα… φρύδια του Καλμαζίδη. Δήλωση έξω από τα δόντια που έλεγε και η Μαλάμω αλλά και το ΕΣΡ μπορεί να ρίξει καμιά καμπάνα. Και για να κάνουμε τον συνήγορο του διαβόλου μήπως εννοούσε κάτι παραπάνω ο Ανδρέας;

Ο Λάιος στο 1ο, στο 3ο και στο 5ο σετ είχε τις ίδιες περιστροφές και αντίθετες σε σχέση με το 2ο και το 4ο σετ, ενώ και ο Καλμαζίδης απάντησε και με τις εσωτερικές αλλαγές στην περιστροφή του Φράγκου και του Ανδρεάδη. Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε μια σχετική ποιότητα σε σχέση με τους προηγούμενους και μας άφησαν μια γεύση από οργανωμένο βόλεϊ κυρίως από τις κινήσεις των προπονητών και όχι από τις τελειωμένες προσπάθειες των αθλητών που έκαναν πολλά λάθη σε υποδοχή και σερβίς.

Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τις όποιες εντυπώσεις στον συγκεκριμένο αγώνα αλλά με εντυπώσεις δεν γίνεται δουλειά, ούτε κερδίζονται τίτλοι. Σίγουρα εάν ο Λάππας δεν τραυματίζονταν ίσως να μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο, αλλά γενικά ο Παναθηναϊκός δεν έχει την ευλυγισία που έχουν οι «ερυθρόλευκοι». Για παράδειγμα αν δεν τους πάει κάτι καλά με τους παίκτες κλειδιά δεν υπάρχει η ευχέρεια για αλλαγή ρόλων όπως γίνεται στον Ολυμπιακό με τον Τζούριτς από διαγώνιο – κεντρικό, τον Ντεσπέιν από ακραίο σε διαγώνιο. Το σερβίς του Παναθηναϊκού ήταν στοχευμένο στα δύο πρώτα σετ, η υποδοχή άντεξε και ο Γκενς είχε κέφια, αλλά μία φάση στο φινάλε του 3ου σετ ήταν ικανή να φέρει τα πάνω κάτω...

Το σημαντικό επίσης ήταν πως οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήταν κόσμιοι. Για πρώτη φορά είδαμε τόσο καλή ατμόσφαιρα στου Ρέντη με εξαίρεση τα όποια υβριστικά συνθήματα τα οποία δεν στρέφονταν κατά αθλητών, ενώ δεν έπεσε ούτε χαρτάκι.

Ετσι, λοιπόν, οι «αιώνιοι» θα τα ξαναπούν στου Ρέντη την Τετάρτη όπου ο αγώνας θα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τον αποψινό. Καλή η έδρα αλλά δεν τρώγεται. Η νίκη μετράει.

Οσο για τον ΠΑΟΚ έχασε μοναδική ευκαιρία να περάσει στην 2η θέση αλλά διατηρώ αμφιβολίες το κατά πόσο ήθελε να κάτι τέτοιο… Ο Ηρακλής είναι πιο κοντά στο στιλ παιχνιδιού του δικεφάλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι εύκολος στόχος. Ο «γηραιός» έχει τον πρώτο λόγο για πρόκριση στον τελικό και για να πάθει ζημιά στην έδρα του θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Οσο, για τους υπόλοιπους της Α1 τελείωσαν απόψε. Από τις αρχές Απρίλη τελείωσε το πρωτάθλημα για οκτώ ομάδες. Είπαμε του «λωλού» να τελειώσει το πρωτάθλημα νωρίς και να μην το πάει 15 Μάη που πήγε πέρυσι και το τελείωσε στο καταχείμωνο. Τι να πεις…

Θα τα πούμε για όλους όταν τελειώσει το πρωτάθλημα αλλά εκτός από τον ΠΑΟΚ, την Κηφισιά, άντε και τον Εθνικό με τον Απόλλωνα που έμειναν στην κατηγορία, όλοι οι υπόλοιποι είναι εκτός στόχων. Η ΕΑΠ δεν μπήκε πάλι στην 4αδα που ήταν ο στόχος της, εκτός 5αδας έμεινε η Λαμία αλλά είχε πιο σταθερή πορεία, εκτός τροχιάς ο Άρης, ενώ Επίκουρος και Πανελλήνιος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πήραν τον δρόμο για την Α2 δίνοντας τη θέση τους στον Φοίνικα Σύρου που επιστρέφει μετά από ένα χρόνο και στον Παμβοχαϊκό που θα κάνει ντεμπούτο στη μεγάλη κατηγορία.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags