Facebook Pixel Το… ΔΝΤ στην ΑΕΚ
Life
| 2011-04-08 00:16:00

Το… ΔΝΤ στην ΑΕΚ

Το… ΔΝΤ στην ΑΕΚ

Πως μπορεί να μειωθεί δραστικά το μπάτζετ της ΑΕΚ, τα μεγάλα συμβόλαια της ομάδας που... κινδυνεύουν και η «σφιχτή» οικονομική πολιτική για την νέα σεζόν.

Ο προγραμματισμός της ΑΕΚ για την νέα αγωνιστική περίοδο περιέχει οικονομική πολιτική τύπου… Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι ανάγκες και τα δεδομένα της ΑΕΚ φέρνουν την διοίκηση στην θέση να «κόβει» από όπου μπορεί. Να περικόπτει έξοδα και να προσπαθεί για το καλύτερο με μικρές οικονομικές δυνατότητες. Κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο και σίγουρα θα ρίξει την ποιότητα της ΑΕΚ σε πολλά επίπεδα. Κάτι που δύσκολα θα αποφευχθεί, εκτός και αν γίνουν «εύστοχες» επιλογές σε πρόσωπα που θα βοηθήσουν την Ενωση. Κάτι που έγινε μόνο την σεζόν 2004/05 και το καλοκαίρι της αναγέννησης με τον Ντέμη στο τιμόνι και ευχή είναι να επαναληφθεί και αυτό το καλοκαίρι...

Μέχρι τότε όμως και με δεδομένο ότι δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής να… σώσει την κατάσταση και η αναζήτηση των μετόχων περιλαμβάνει μόνο «συμπαίκτες» για τον Νίκο Νοτιά που θα συνεχίσει λόγω του προπονητικού κέντρου των Σπάτων, η διοίκηση καλείται να μειώσει δραστικά τα έξοδα. Και τα μεγαλύτερα εξ’ αυτών αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα… Εκεί που αναμένεται να αλλάξουν αρκετά μετά το τέλος της σεζόν (ήδη έχουν γίνει μεγάλες περικοπές και στην ΠΑΕ), ενώ υπάρχει διάθεση για έσοδα μέσω πωλήσεων παικτών που έχουν... όνομα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ειδικά τα μεγάλα συμβόλαια, τα οποία είναι ο «στόχος» της διοίκησης, αναφορικά με την μείωση τους. Τα δύο μεγαλύτερα αφορούν τον Νάτσο Σκόκο, τον σούπερ σταρ της ομάδας και τον Μανόλο Χιμένεθ, τον προπονητή (μαζί με το τιμ του). Το συνολικό κόστος φτάνει τα 2,4 εκατ.ευρώ (μαζί με την Εφορία), ένα ποσό που αν καταφέρει να εξοικονομήσει η ΑΕΚ θα φέρει «ανάσες» στα ταμεία. Ο Σκόκο μάλιστα έχει και μεταπωλητική αξία για αυτό και στην ΑΕΚ δεν θα έλεγαν όχι σε μία πρόταση μεγαλύτερη των 3 εκατ.ευρώ (τόση είναι η ρήτρα για το εξωτερικό). Οσον αφορά τον Χιμένεθ, έχει συμβόλαιο μέχρι το 2012, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνει και με δεδομένο ότι το μεταγραφικό μπάτζετ θα μειωθεί πάρα πολύ, ενώ και ο ίδιος έχει προτάσεις από την Ισπανία.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα μεγάλα συμβόλαια. Ο Ντιόπ παίρνει 800.000 ευρώ και οδεύει στα 32 του και αν έρθει μία πρόταση για τον Σενεγαλέζο στην ΑΕΚ θα το σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά. Ο Γκερέιρο εισπράττει 590.000 ευρώ και από πέρυσι είχε γίνει προσπάθεια να φύγει, αλλά δεν κατέστη αυτό εφικτό. Φέτος αναμένεται να γίνει πάλι η ίδια προσπάθεια ή μείωση των αποδοχών του, με τον ίδιο (μεγάλο) βαθμό δυσκολίας… Ο Σάχα αμείβεται με περίπου 550.000 ευρώ, αλλά στην ΑΕΚ είτε θα ζητήσουν μείωση του, είτε να φύγει ο Αργεντίνος. Ο Μπλάνκο είναι με το… ένα πόδι εκτός ΑΕΚ και έτσι η Ενωση δεν θα πληρώνει το συμβόλαιο του που φτάνει τις 450.000 ευρώ (ούτε και προφανώς θα πληρώσει το συμβόλαιο που του πρότεινε με 630.000 ευρώ ετησίως).

Αυτά είναι τα πιο μεγάλα συμβόλαια στην ΑΕΚ. Ο Λυμπερόπουλος παίρνει 400.000 ευρώ μαζί με τα μπόνους και αν μείνει ακόμη μία χρονιά οι αποδοχές του θα είναι σαφώς λιγότερες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Δέλλα που παίρνει 300.000 ευρώ με μπόνους. Ο Γιάχιτς εισπράττει 320.000 ευρώ τον χρόνο και πιθανόν να υπάρχει περίπτωση πώλησης του σε ομάδα της Γερμανίας, ενώ ο Λεονάρντο που είναι παραγκωνισμένος και έχει δυσαρεστήσει πολλούς στην ΑΕΚ με την εικόνα του παίρνει 300.000 ευρώ και ίσως αποχωρήσει το καλοκαίρι.

Πάντως, εκτός από τα συμβόλαια και τις πιθανές πωλήσεις των Σκόκο, Ντιόπ, Γιάχιτς και Λεονάρντο, «ανοιχτά» είναι τα θέματα και των Μάκου, Γκέντσογλου και Μανωλά για πωλήσεις, λόγω ηλικίας και αξίας. Παίκτες με αποδοχές που δεν υπερβαίνουν τις 250.000 ευρώ (για τους δύο πρώτους - τόσα θέλει και ο τρίτος). Πάντως, στόχος του «ΔΝΤ της ΑΕΚ» είναι να μην υπάρχουν πολλά συμβόλαια πάνω από τις 300.000 ευρώ (εκτός από τους λίγους πρωτοκλασάτους), ενώ θα αξιοποιηθούν παίκτες από την δεύτερη ομάδα, όπως και αναμένονται αρκετές επιστροφές δανεικών. Η πραγματικότητα για την ΑΕΚ είναι σκληρή και για αυτό αναμένονται δραστικά μέτρα που δεν είναι και ότι καλύτερο για τα… αυτιά και τα μάτια του οπαδού της ΑΕΚ.

Αλλωστε, όπως έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο Σταύρος Αδαμίδης πρόσφατα σε συνέντευξη του «…αν υπάρχει κάποιος που σκοπεύει να εμφανιστεί ως τις 30 Μαΐου αποδεικνύοντας ασφαλώς ότι είναι φερέγγυος και παρουσιάζοντας ένα άλλο πλάνο με περισσότερα χρήματα θα διευκολύνουμε το έργο του και θα φύγουμε. Αν δεν εμφανιστεί όμως κάποιες ενδιαφερόμενος εμείς από 1η Ιουνίου θα θέσουμε σε εφαρμογή το νέο πλάνο για να λυτρωθεί η ΑΕΚ στους τομείς της αγωνιστικής βελτίωσης και της οικονομικής εξυγίανσης. Ή δουλεύουμε οργανωμένα με την βοήθεια και την στήριξη των οπαδών μας πάνω σε συγκεκριμένο βιώσιμο πλάνο ή την παρατάμε στην τύχη της και την βάζουμε σε νέες περιπέτειες».

ΠΗΓΗ: www.aek365.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags