24/12/13 - 00:27

Μέτρα για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης λαμβάνει το ΥΠΕΚΑ

Περιορισμούς στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και κεντρικών θερμάνσεων, καθώς και μείωση της βιομηχανικής-βιοτεχνικής δραστηριότητας τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης που αναμένεται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ.  

Μέτρα για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης λαμβάνει το ΥΠΕΚΑ
35.901views 0shares

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα και περιλαμβάνουν, όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
- Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων.
- Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.
- Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια του Δημοσίου (με εξαιρέσεις για νοσοκομεία κ.λπ.)
- Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.
- Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Επιπρόσθετα, ακολουθούν δυο υπουργικές αποφάσεις (αμφότερες προς δημοσίευση στο ΦΕΚ) του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου για δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης και τη χορήγηση έκπτωσης 70 % στο ρεύμα για τις δομές αλληλεγγύης.
Με τη πρώτη απόφαση θα παρέχεται δωρεάν ρεύμα (εκτός από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για δίκτυα κ.λπ.) στους δικαιούχους του ΚΟΤ για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης, ούτως ώστε οι συγκεκριμένοι πολίτες να χρησιμοποιούν κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα κ.λπ. αντί για σόμπες και τζάκια.

Με τη δεύτερη θεσπίζεται νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης για τις κοινωνικές δομές εκκλησίας, Δήμων κ.λπ. (π.χ. συσσίτια, φαρμακεία κ.λπ.) που θα είναι φθηνότερο κατά 70 % σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ