Facebook Pixel O νέος Θρύλος στο πιάτο σας!
Life
| 2011-04-15 23:06:00

O νέος Θρύλος στο πιάτο σας!

O νέος Θρύλος στο πιάτο σας!

Ο Μιχάλης Τσόχος παρουσιάζει όλα όσα συζήτησαν Μαρινάκης – Βαλβέρδε, αλλά και το σχέδιο του Ολυμπιακού για ένα ελαφρώς μεγαλύτερο και δυναμικότερο ρόστερ. Η «βόμβα» Ντελγκάδο, το ελληνικό αίμα, ο «Πάπα» που τον καλοβλέπει ο Βενγκέρ, ο Οτσόα που χάνει πόντους και η πιθανότητα πώλησης και άλλων παικτών πλην του Ντουντού. Ο ρόλος του Μαθία.

Το σχέδιο είναι έτοιμο. Βεβαίως ένα σχέδιο για να εφαρμοστεί από τη θεωρία στην πράξη έχει πολλές μα πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες. Αν πάντως στον Ολυμπιακό κατάφερναν να κάνουν πράξη όλα όσα θέλουν σήμερα το ρόστερ την επόμενη σεζόν θα ήταν αρκετά διαφορετικό από το υπάρχον.

Καταρχάς από αυτό θα έλειπαν ο Ντουντού που ήδη έφυγε, ο Νικοπολίδης που σταματά το ποδόσφαιρο, ο Μπράβο, ο Ζαϊρι (εύκολο γιατί λήγουν τα συμβόλαιά τους), ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Ρόμενταλ που δεν είναι στα πλάνα του προπονητή (αλλά είναι πιο δύσκολο γιατί έχουν συμβόλαιο). Στην θέση αυτών των έξι παικτών ο Ολυμπιακός θα αποκτούσε τουλάχιστον επτά ίσως και οκτώ. Επιπλέον δεν θα επέστρεφε κανείς μα κανείς από τους δανεικούς (με εξαίρεση ίσως τον Μήτρογλου) αφού όλοι οι υπόλοιποι δεν ταιριάζουν στα πλάνα του Βαλβέρδε. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός είτε θα προσπαθήσει να πουλήσει όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές ήταν να τους δανείσει εκ νέου.


Ο τερματοφύλακας


Από εκεί και πέρα θα έπαιρνε έναν τερματοφύλακα, αλλά μάλλον αναπληρωματικό του Πάρντο και όχι βασικό, διότι ο Βαλβέρδε πιστεύει πολύ στον Ισπανό και επιμένει ότι του χρόνου θα είναι καλύτερος. Η περίπτωση Οτσόα για παράδειγμα φαίνεται ότι σιγά σιγά παγώνει διότι έχει πολύ υψηλό συμβόλαιο και θα ήταν αναμφισβήτητα ο βασικός. Ως εκ τούτου ο Ολυμπιακός μπορεί να πάει σε λύσεις τύπου Γιακούποβιτς, ή Μάχο ή σε κάποιον από το εξωτερικό, αλλά με μικρό κόστος αφού προορίζεται για αναπληρωματικός.


Η ενίσχυση στην άμυνα


Οπωσδήποτε θα αποκτηθεί και ένα στόπερ. Ο Παπάζογλου των Σερρών δεν ψήνει τον Ερνέστο όπως έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν και έτσι ο Ολυμπιακός πάει για άλλον Ελληνα. Διακαής πόθος είναι ο Παπασταθόπουλος, αλλά είναι και δύσκολη περίπτωση. Και μεγάλο κασέ έχει και δύσκολη είναι η υπόθεση με τη Μίλαν και κυρίως φαίνεται ότι για αυτόν ενδιαφέρονται αρκετές ομάδες. Πρόσφατα κύκλοι μάνατζερ υποστήριζαν ότι η επόμενη ομάδα του «Πάπα» θα είναι ιταλική ή ακόμη πιο πιθανό η Αρσεναλ αφού τον έχει στο στόχαστρό του ο Βενγκέρ. Ο Ολυμπιακός θα περιμένει για περίπου ένα μήνα ακόμη να δει πώς θα κυλήσει αυτή η υπόθεση και σε διαφορετική περίπτωση θα πάει στον Μόρα. Για τον άσο της Μπολόνια που μένει ελεύθερος δεν πετάει από τη χαρά του ο Βαλβέρδε, αλλά δεν έχει πει και όχι. Συνεπώς στο τέλος μάλλον θα έχουμε Μόρα.

Ο Ολυμπιακός αναζητεί και βασικό αριστερό μπακ. Και εκεί η πρώτη λύση είναι Ελληνας. Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να προσφέρει στην Αίντραχτ το ποσό των 2 εκατ. ευρώ και ένα μικρό ποσοστό μεταπώλησης προκειμένου να αποκτήσει τον Τζαβέλλα, ενώ και για τον ίδιο προορίζεται ένα τετραετές συμβόλαιο της τάξης των 600.000 ευρώ το χρόνο. Η μοναδική θέση που δεν θα ενισχυθεί είναι στο δεξί άκρο της άμυνας όπου υπάρχει ο Τοροσίδης (θα ανανεώσει με καλύτερους όρους) και ο Μανιάτης.


Το βάρος των μεταγραφών στη μεσαία γραμμή


Στη μεσαία γραμμή φαίνεται ότι εκτός του Χαβίτο θα γίνουν τουλάχιστον άλλες τρεις μεταγραφές, με πιθανότερο σενάριο τις τέσσερις. Αν τα χρήματα δεν ήταν πάρα πολλά ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε αύριο το πρωί για αντί – Ντουντού τον Κάρλος Σάντσες (χρειάζονται τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ για την ομάδα και περίπου 1 εκατ. ευρώ ετησίως για τον ίδιο). Για αμυντικό χαφ ο Βαλβέρδε θέλει περισσότερο από κάθε άλλον τον Μβουεμπά ο οποίος όμως επίσης κοστίζει περίπου 2,5 εκατ. για τον σύλλογο και 1 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο συμβολαίου του ίδιου. Επίσης θα έπαιρνε για ακραίο χαφ τον Αμπτνούν από την Καβάλα και για μπακ απ του Ριέρα, αλλά και για δεξιά. Επίσης θα έπαιρνε έναν αντι- Φουστέρ που όμως θα μπορούσε να είναι και ο Φορτούνης αν ο Ολυμπιακός είχε πάρει τους Μβουεμπά, Σάντσες και Αμπντούν.
Και θα μπορούσε να είναι ο Φορτούνης για τρεις λόγους. Και γιατί αρέσει περισσότερο από κάθε άλλον νεαρό Ελληνα στον Βαλβέρδε και γιατί στη θέση του Φουστέρ μπορούν να παίξουν και οι Ιμπαγάσα, Φετφατζίδης, αλλά και κυρίως γιατί ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει για τη θέση αυτή έναν σταρ πρώτης γραμμής.


Το μεγάλο όνομα


Η βόμβα στην οποία είχαμε αναφερθεί προσφάτως φαίνεται πώς είναι ο Τσελίτο Ντελγκάδο της Λυών. Ο παίκτης που είχε γίνει σίριαλ επί εποχής Πέτρου Κόκκαλη, Ιλια Ιβιτς και Τάκη Λεμονή, έρχεται ξανά στο προσκήνιο του Ολυμπιακού. Τότε πήγε τελικά στη Λυών, αλλά τώρα φαίνεται ότι μπορεί να πιάσει λιμάνι. Ο Ντελγκάδο παίζει και στις τρεις θέσεις της επίθεσης, αλλά και πίσω από τον φορ και θεωρείται ένας εξαιρετικός πασπαρτού από αυτούς που αρέσουν στον Βαλβέρδε. Ο παίκτης μένει ελεύθερος το καλοκαίρι, η Λυών ακόμη δεν έχει καταθέσει πρόταση για να του ανανεώσει το συμβόλαιο και ο δρόμος μοιάζει ανοικτός αφού και το κασέ του για τέτοιο όνομα δεν είναι απαγορευτικό για τον Ολυμπιακό. Λέγεται από μάνατζερ στη Γαλλία ότι με 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο θα υπέγραφε … χθες στον Ολυμπιακό.
Αυτές θα ήταν οι μεταγραφές που θα έκανε αύριο το πρωί ο Ολυμπιακός και θα ικανοποιούσαν απόλυτα τον Βαλβέρδε, αλλά βεβαίως υπάρχουν και αρκετά αλλά. Πρώτον για το αν θα φύγουν όλοι αυτοί που πρέπει να φύγουν και δεύτερον να έρθουν όλοι αυτοί που θέλει ο Ολυμπιακός. Γιατί από το «τον θέλω» μέχρι το «τον πήρα» υπάρχει απόσταση.


Πώς μπορεί να ανατραπεί ο σχεδιασμός


Ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να ανατραπεί από δύο ακόμη παράγοντες πλην του οικονομικού και των «θέλω» των παικτών. Ο ένας είναι ο Μαθία ο οποίος έχει στο μπλοκάκι του αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Πάντως ο Μαρινάκης ξεκαθάρισε χθες στον Βαλβέρδε ότι ο Μαθία δεν θα είναι ανώτερός του στην ιεραρχία και έρχεται όχι ως τεχνικός διευθυντής, αλλά ως υπεύθυνος μεταγραφών. Ως εκ τούτου τα κλειδιά του μαγαζιού σε ότι έχει να κάνει με τις επιλογές τα έχει ακόμη ο Βαλβέρδε. Βεβαίως από την άλλη ο Ισπανός τεχνικός μόνο αρνητικός δεν είναι στο να ακούσει τις προτάσεις του συμπατριώτη του και αν βρει κάποιες ενδιαφέρουσες να προχωρήσει με αυτές. Ο δεύτερος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει αυτόν τον σχεδιασμό είναι τυχόν πώληση κάποιου άλλου παίκτη. Ο Ολυμπιακός ναι μεν προχωρά σε ανανεώσεις συμβολαίων του Αβράαμ, του Τοροσίδη, του Τζεμπούρ ή θεωρεί δεδομένο ότι θα έχει στο ρόστερ του τον Ριέρα και τον Μέλμπεργκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν έρθει κάποια πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση για αυτούς θα πει «όχι». Ολοι οι παίκτες έχουν την τιμή τους και αν για παράδειγμα όντως έρθει η Βαλένθια και δώσει στον Ολυμπιακό τα λεφτά που έδωσε πέρυσι στη Λίβερπουλ για τον Ριέρα δεν θα πει «όχι». Θα πει «ναι» και θα πάρει στη θέση τον Γιοβάνοβιτς για παράδειγμα. Όπως δεν θα πει «όχι» σε τυχόν πρόταση 2 εκατ. ευρώ που λέγεται ότι μπορεί να έρθει από Γαλλία ή Τουρκία για τον Τζεμπούρ. Όπως θα συζητήσει και τυχόν πρόταση της Βέρντερ Βρέμης ύψους 3 ή 3,5 εκατ. ευρώ για τον Αβράαμ. Αν για παράδειγμα έπαιρνε αυτά τα χρήματα από την πώληση του Παπαδόπουλου θα πήγαινε και θα έκλεινε και τον Παπασταθόπουλο και τον Μόρα και θα είχε μαζί με τον Μέλμπεργκ την δυνατή τριάδα που θέλει για την άμυνα. Οπότε ο Ολυμπιακός ναι μεν δεν έχει βάλει πωλητήριο σε κανέναν από τους πρωτοκλασάτους παίκτες του και θέλει να τους κρατήσει, αλλά από την άλλη στις πραγματικά καλές προτάσεις δεν θα πει όχι. Το αντίθετο μάλιστα θα τις συζητήσει πολύ σοβαρά.


Το μάζεμα του μπάτζετ και το κακό παράδειγμα του ΠΑΟ


Πάντως θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και κάτι ακόμη. Ο Μαρινάκης θέλει να φτιάξει μία πολύ καλή ομάδα, αλλά με απολύτως ελεγχόμενο μπάτζετ. Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός φέτος θα έχει τα έσοδα από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, πρόθεσή του είναι τα συμβόλαια των παικτών να διατηρηθούν το πολύ στα ίδια επίπεδα με φέτος αν δεν μειωθούν κιόλας. Και αυτό γιατί ο Μαρινάκης είδε τι συνέβη στον Παναθηναϊκό και πώς την πάτησε ο φίλος του ο Πατέρας και δεν θέλει να έχει τόσο υψηλά συμβόλαια που αν τυχόν και μία χρονιά δεν βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ, να τρέχει και να μην προλαβαίνει όπως συμβαίνει τώρα στον ΠΑΟ. Αλλωστε με τις αποχωρήσεις των Ντουντού, Μπράβο, Ζαϊρί και Νικοπολίδη ο Ολυμπιακός γλυτώνει ετησίως περισσότερα από 4,5 εκατ. ευρώ με την εφορία. Αν φύγουν και οι Ρόμενταλ, Γιάννης Παπαδόπουλος, το ποσό αυτό θα αγγίξει τα 6 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα για συμβόλαια παικτών σκοπεύει να κινηθεί ο Ολυμπιακός για να γεμίσει το ρόστερ του. Το να βάλει 5 ή 7 ή 10 εκατ. ευρώ για αγορές παικτών δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Γιατί θα τα βάλει φέτος και τέλος. Το να βάλει όμως επιπλέον συμβόλαια της τάξης των 10 ή 15 εκατ. ευρώ το χρόνο είναι τεράστιο πρόβλημα γιατί θα τα κουβαλά για τρία ή και τέσσερα χρόνια τα συμβόλαια που θα βάλει τώρα.

Το να κάνει ο Ολυμπιακός την υπέρβαση για την αγορά κάποιου παίκτη από μία ομάδα δεν αποκλείεται. Το να δώσει συμβόλαιο 2,5 ή 3 εκατ. ευρώ το χρόνο σε παίκτη αποκλείεται. Για αυτό ξεχνάμε περιπτώσεις Κάλστρομ που έχουν πολύ υψηλό κασέ. Η λογική είναι απλή. Τα λεφτά για να αγοράσεις κάποιον τα δίνεις μία φορά. Τα λεφτά του συμβολαίου του θα τα πληρώνεις για τρία ή τέσσερα χρόνια.

Κλασικότερο παράδειγμα από την περίπτωση Τζαβέλλα – Μπράβο δεν υπάρχει. Ο Ολυμπιακός πλήρωνε επί τέσσερα χρόνια για αριστερό μπακ πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως ξέχωρα από τα χρήματα που είχε δώσει για να τον αγοράσει από τη Ρεάλ. Τώρα δεν έχει πρόβλημα να δώσει 2 εκατ. στην Αίντραχτ για να αγοράσει τον Τζαβέλλα αλλά ο παίκτης θα παίρνει 600 χιλιάδες, άντε 700 το χρόνο. Αν μείνει τέσσερα χρόνια ο Τζαβέλλας θα κοστίσει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ ενώ ο Μπράβο στοίχισε 6 εκατ. ευρώ. Τεράστια διαφορά.


ΠΗΓΗ: www.sport-fm.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags