16/04/11 - 08:04

Αυτή είναι η «Λαϊκή Βάση»

Με το μοντέλο της «Εταιρίας Λαϊκής Βάσης» να έχει επανέλθει στο προσκήνιο και να παρουσιάζεται ως λύση τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για την ΑΕΚ, αναλύονται τα δυο μοντέλα Λαϊκής Βάσης που υπάρχουν στην Ευρώπη, το γερμανικό και το ισπανικό.

Αυτή είναι η «Λαϊκή Βάση»
37.960views 0shares
Οι μάχες της Euroleague με ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις στο νέο Pamestoixima.gr.

Η Εταιρία Λαϊκής Βάσης σαν ιδέα για τους ελληνικούς συλλόγους έχει «πέσει στο τραπέζι αρκετές φορές», ωστόσο τα διοικητικά αδιέξοδα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ έχουν κάνει αυτό το μοντέλο να μοιάζει πιο κοντά από ποτέ στην πραγματοποίηση του στην χώρα μας.

Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν ομάδες σε δυο χώρες που λειτουργούν υπό αυτό το καθεστώς, στην Γερμανία και την Ισπανία, με τα μοντέλα τους να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους.

Στη Γερμανία αυτό που ισχύει είναι η δια νόμου λειτουργία υπό καθεστώς λαϊκής βάσης, όπως θεσπίστηκε στο καταστατικό της Μπουντεσλίγκα το 1963, που προβλέπει την κοινή λειτουργία διοίκησης των ομάδων.

Το κράτος δεν επιτρέπει σε κανέναν να έχει πάνω από το 49% των μετοχών ενός συλλόγου. Έτσι τα μέλη ενός συλλόγου αποφασίζουν ποια διοίκηση είναι αυτή που θα διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τα οικονομικά μιας ομάδας. Ο κόσμος της ομάδας δεν έχει μετοχές, αλλά οι φίλαθλοι είναι απλά μέλη που έχουν ωστόσο λόγο για την διοίκηση του συλλόγου, όχι όμως του ποδοσφαιρικού τμήματος. Κάθε μέλος συμμετέχει οικονομικά μέσω ετήσιας συνδρομής και μπορεί να συμμετάσχει στην διοίκηση μέσω της ετήσιας γενικής συνέλευσης. Κάποιος επιχειρηματίας μπορεί να βάλει χρήματα στην ομάδα, αλλά μόνο με την μορφή χορηγίας και χωρίς να έχει δικαίωμα να αποκτήσει μετοχές της ομάδας. Το μόνο που μπορεί είναι να πάρει την έγκριση για να συμμετάσχει στο ΔΣ του συλλόγου.

Σε περίπτωση που μια διοίκηση παρουσιάσει ελλείμματα θα πρέπει να παρουσιάσει πλάνο με το οποίο θα προβλέπεται ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν αυτά και στην συνέχεια τίθεται το πλάνο σε ψηφοφορία. Εάν δεν καλυφθούν τα ελλείμματα τότε ακολουθεί έκτακτη ΓΣ οπού αλλάζει η διοίκηση και αναζητούνται τρόποι κάλυψης των ελλειμμάτων.

Εάν μια ομάδα δεν έχει ισοσκελισμένα οικονομικά δεδομένα στις 31 Μαρτίου που παρουσιάζονται στην Λίγκα τότε χάνει στα χαρτιά όλα τα επόμενα ματς.31 Μαΐου παρουσιάζονται οι οικονομικές εγγυήσεις κάθε ομάδας και αν κάποια ομάδα δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί, τότε υποβιβάζεται στην τελευταία κατηγορία του πρωταθλήματος.

Στην Ισπανία, παρόλο που όλες οι ομάδες λειτουργούσαν υπό καθεστώς λαϊκής βάσης μέχρι το 1990, η εισαγωγή των ομάδων στο χρηματιστήριο, σε συνδυασμό με την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά οδήγησαν την ισπανική κυβέρνηση να μετατρέψει με νόμο της μη εμπορικές αθλητικές ενώσεις σε ποδοσφαιρικές ΑΕ. Τέσσερις ομάδες μόνο δεν άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας τους, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Οσασούνα.

Σε αυτές τις ομάδες δεν υπάρχουν μέτοχοι, αλλά μόνο μέλη. Τα μέλη συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις και έχουν λόγο σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την διοίκηση του συλλόγου, ενώ διατηρούν και το δικαίωμα να κάνουν πρόταση μομφής σε κάποια διοίκηση μαζεύοντας έναν αριθμό υπογραφών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προκαλέσουν εκλογές.

Ο πρόεδρος της ομάδας είναι πρόεδρος όλων των τμημάτων και διαλέγει τους αντιπροέδρους που αναλαμβάνουν από ένα αγωνιστικό τμήμα ή ένα γραφειοκρατικό τμήμα. Το κάθε τμήμα στελεχώνεται με την από κοινού απόφαση του προέδρου και του αντιπροέδρου. Σε αυτές τις ομάδες δεν μπορούν να μπουν χρήματα από έναν επενδυτή, εκτός αν γίνει με την μορφή χορηγίας και χωρίς κανένα όφελος για τον χρηματοδότη. Εάν υπάρξουν ελλείμματα η διοίκηση παρουσιάζει πλάνο εξυγίανσης το οποίο ψηφίζεται από τα μέλη. Εάν τα προβλήματα συνεχίσουν να υπάρχουν αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης των, όπως πχ με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: gazzetta.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ