Facebook Pixel Η... δημοσιονομική πειθαρχία του ΠΑΟΚ
Life
| 2011-04-23 23:03:00

Η... δημοσιονομική πειθαρχία του ΠΑΟΚ

Η... δημοσιονομική πειθαρχία του ΠΑΟΚ

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την προσαρμογή του ΠΑΟΚ στην εποχή του ΔΝΤ και αναλύει πώς ο "Δικέφαλος" μπορεί να δει την γενικευμένη οικονoμική κρίση ως τεράστια ευκαιρία για να οδηγηθεί στο μοναδικό αγωνιστικό μοντέλο που του ταιριάζει.

Μπορεί ορισμένοι να μην το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, η οικονομική κρίση, όμως, έχει "αγγίξει" για τα καλά και τον ΠΑΟΚ και για του λόγου το αληθές, αρκεί κανείς να διαβάσει τα όσα είπε δημόσια ο σύμβουλος της ΠΑΕ, Ανδρέας Μανδρίνος.

Ο υπεύθυνος επί των οικονομικών τη φετινή περίοδο περιέγραψε δραματική πτώση των εσόδων της ΠΑΕ, χρησιμοποιώντας νούμερα που προκαλούν αίσθηση.

Οι "καθαρές" εισπράξεις από τα "μικρά", λεγόμενα, ματς από περίπου 100.000 μέσο όρο έχουν πέσει στις 20.000, ενώ τα 5,5 εκ. ευρώ που έβαλε στα ταμεία της η ΠΑΕ από τα διαρκείας, τη νέα χρόνια είναι πιθανό να κυμανθούν περίπου στα μισά.

Ο "Δικέφαλος", όπως και οι υπόλοιπες ομάδες πλην του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού (η δική του χρεωκοπία είναι, κατά τη γνώμη μου, απλά η συνέπεια ενός παραγοντικού πολέμου που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια), βιώνει έντονα την εποχή του ΔΝΤ και είναι αναγκαίο να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα.

"Η ομάδα χρειάζεται οικονομικό διευθυντή... χθες" τόνισε ο κ. Μανδρίνος, η αλήθεια είναι, όμως, ότι από μόνο του αυτό δεν αρκεί για να αντέξει ο ΠΑΟΚ τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης.

Όποιος και να αναλάβει τα οικονομικά της ΠΑΕ (η ιδανική λύση ακούγε στο όνομα του αντιπροέδρου της πρώτης διοίκησης Ζαγοράκη, Γιάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος και τις γνώσεις διαθέτει και την εμπειρία στα θέματα του ΠΑΟΚ, αλλά απέρριψε την πρόταση Ζαγοράκη), τίποτα δεν θα καταφέρει να πετύχει, αν διοίκηση, τεχνική, ποδοσφαιριστές και οπαδοί δεν τηρήσουν αυστηρή... δημοσιονομική πειθαρχία, για να δανειστούμε έναν όρο της εποχής. Πώς μεταφράζεται σε απλά ελληνικά αυτό; "Ούτε ένα χαμένο ευρώ".

Με λίγα λόγια:

-Οι επιλογές του Ζαγοράκη και του Κωνσταντινίδη σε προπονητή και παίκτες θα πρέπει να γίνουν μετά από πολλή σκέψη και "φιλτράρισμα" των υποψήφιων μεταγραφικών στόχων, έτσι ώστε ο ΠΑΟΚ να μην χρειαστεί να αλλάξει πάλι τρεις προπονητές σε μία χρονιά, ούτε να έχει παίκτες των 300.000 και 400.000 ευρώ ανενεργούς στον πάγκο, επειδή απλά περισσεύουν στο ρόστερ.

-Ο προπονητής που θα αναλάβει τα ηνία της ομάδας τη νέα αγωνιστική περίοδο, πέρα από τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου, θα πρέπει να αναδείξει και νεαρούς παίκτες που θα κοστίσουν λίγα και θα προσφέρουν πολλά. Φυσικά, ορισμένοι από αυτούς μπορεί να προέρχονται και από τις Ακαδημίες του συλλόγου, που εδώ και καιρό παράγουν ταλέντα, περιμένοντας την αξιοποίησή τους.

-Οι ποδοσφαιριστές, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να μείνουν έξω από αυτή την διαδικασία. Τα όσα προσφέρουν μέσα στο γήπεδο, θα πρέπει πλέον να ανταποκρίνονται στα... πολλά μηδενικά των απολαβών τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στα συμβόλαιά τους. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ονομαστικά παραδείγματα, αφού όλος ο κόσμος του ΠΑΟΚ γνωρίζει ποιοι έδωσαν λίγα και αμείφθηκαν με χιλιάδες ευρώ.

-Τακτική, όμως, οφείλουν να αλλάξουν και οι λίγοι ανεγκέφαλοι της κερκίδας. Ακούγοντας τον Ανδρέα Μανδρίνο να αποτιμά τη συνολική ζημία του ΠΑΟΚ από τα γεγονότα στον αγώνα με τον Ολυμπιακού Βόλου στο "Πανθεσσαλικό" στις 455.000 ευρώ (123.000 από το συγκεκριμένο ποσό πήγαν για την αποκατάσταση του γηπέδου) και σκεπτόμενος τις υπόλοιπες περιπτώσεις που η ΠΑΕ έχασε χρήματα από τη συμπεριφορά του κόσμου της, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη σημασία που έχει για την ομάδα να "πειθαρχήσει" η κερκίδα.

Για τους αντιπάλους του θα είναι χειρότερα

Κανείς φίλος του ΠΑΟΚ, όμως, δεν πρέπει να τρομάζει από όλα όσα προανέφερα, αφού για βασικούς αντιπάλους του "Δικεφάλου" τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Για παράδειγμα, η ΑΕΚ θα χρειαστεί να ρίξει το μπάτζετ της κατά 40% σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, για όσους διαθέτουν ψυχραιμία, μπορεί να αντιμετωπιστεί και ως μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ να ακολουθήσει το μοναδικό δρόμο που του ταιριάζει. Αυτό την ανάδειξης ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, που μπολιασμένοι με έμπειρους, ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, θα δημιουργήσουν ένα αξιόμαχο σύνολο που χρόνο με το χρόνο θα αυξάνει την δυναμική του.

ΠΗΓΗ: www.sport24.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags