Facebook Pixel Αναλαμβάνει δράση ο εισαγγελέας
Life
| 2011-05-02 12:49:00

Αναλαμβάνει δράση ο εισαγγελέας

Αναλαμβάνει δράση ο εισαγγελέας

Οι πρώτοι ύποπτοι για "στημένους" ποδοσφαιρικούς αγώνες καλούνται από την Εισαγγελία. Αίτημα δικαστικής συνδρομής για στοιχεία από την εταιρεία Betfair θα υποβάλλουν οι εισαγγελείς.

Κλήσεις σε ανωμοτί κατάθεση, σε πρόσωπα που έπαιξαν μέσω του ΟΠΑΠ σε λεγόμενα "στημένα" παιχνίδια, αποστέλλει το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που ερευνά την υπόθεση.

Η εισαγγελική έρευνα αφορά 41 στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, από το 2008 έως και σήμερα, οι 39 βάσει καταλόγου της ΟΥΕΦΑ και άλλοι 2, του 2011, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι εισαγγελείς έχουν χωρίσει την υπόθεση σε τρεις δικογραφίες που αφορούν:

- Η πρώτη τους παίκτες μέσω του ΟΠΑΠ στημένων αγώνων

- Η δεύτερη αυτούς που θα προκύψουν ότι έστησαν τους αγώνες, παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές κλπ.

- Η τρίτη τους παίκτες στημένων παιχνιδιών μέσω παράνομου ιντερνετικού στοιχήματος.

Οι επικείμενες κλήσεις σε υπόπτους, που θα είναι σε περισσότερα από 10 πρόσωπα, αφορούν την πρώτη δικογραφία και τα αδικήματα για τα οποία καλούνται ως ύποπτοι είναι η απάτη και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Τα πρόσωπα αυτά, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες, εντοπίστηκαν καθώς ζήτησαν βεβαιώσεις κερδών από τον ΟΠΑΠ.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, τα κέρδη των επίμαχων στοιχημάτων που ελέγχονται υπολογίζονται μεταξύ 10.000 και 80.000 ευρώ για κάθε παιχνίδι.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ άλλων, έχουν καταθέσει και τέσσερα στελέχη της ΟΥΕΦΑ, η οποία από το 2008 εφαρμόζει σύστημα παρακολούθησης στοιχηματικής απάτης, που -όπως φέρονται να τόνισαν στην εισαγγελία οι μάρτυρες- έχει μηδενικό ποσοστό λάθους.

Τα αδικήματα που ερευνώνται στη δεύτερη δικογραφία είναι η δωροδοκία, η δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Για αυτήν την υπόθεση παράλληλη έρευνα, με εντολή του Οικονομικού Τμήματος, διενεργεί το ΣΔΟΕ, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων προσώπων που εμπλέκονται στο στήσιμο των αγώνων.

Σε ό,τι αφορά το παράνομο ιντερνετικό στοίχημα, τις επόμενες ημέρες η εισαγγελία θα αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις βρετανικές αρχές, με στόχο η μεγάλη εταιρεία στοιχημάτων Betfair να κοινοποιήσει τα στοιχεία Ελλήνων υπηκόων που στοιχημάτισαν στους επίμαχους αγώνες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, 45 εταιρείες ιντερνετικού στοιχήματος σχετίζονται με την έρευνα. Η εισαγγελία εκτιμά ότι θα καταφέρει να βρει στοιχεία από αυτές της εταιρείες που έχουν έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να συνεργαστούν στο πλαίσιο δικαστικών συνδρομών.

Για την υπόθεση αυτή τα αδικήματα που ερευνούνται είναι παράβαση του νόμου περί δελτίων στοιχημάτων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags