Facebook Pixel Το ντεμπούτο που άλλαξε την μπασκετική ιστορία! (BINTEO)
Life
| 2011-05-06 10:18:00

Το ντεμπούτο που άλλαξε την μπασκετική ιστορία! (BINTEO)

Το ντεμπούτο που άλλαξε την μπασκετική ιστορία! (BINTEO)

Σαν σήμερα έκανε το ντεμπούτο του ο Νίκος Γκάλης με την Εθνική. Σε ποιά διοργάνωση έγινε και τι κατάφερε ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας φορώντας το εθνόσημο.

Στις 6 Μαΐου του 1980 ο Νίκος Γκάλης πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση φορώντας το εθνόσημο. Οι άνθρωποι της ελληνικής ομοσπονδίας διακρίνοντας το ταλέντο του έσπευσαν να του βγάλουν ελληνικό διαβατήριο ώστε να μπορεί να συμμετέχει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η ιστορία τους δικαίωσε γιατί ο Γκάλης, εκτός από ελληνικό μπάσκετ, άλλαξε για πάντα την ιστορία της εθνικής προσθέτοντάς της «χρυσές» σελίδες, καθώς την έφερε στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι με την «γαλανόλευκη» στον αγώνα Σουηδία-Ελλάδα 79-71 και δικαίωσε όσους τον επέλεξαν, καθώς σημείωσε 25 πόντους. Το ματς διεξαγόταν στο πλαίσιο του προολυμπιακού τουρνουά του Βεβέ της Ελβετίας, με προπονητή τον Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ. Από το ντεμπούτο του μέχρι το «αντίο» του το 1991 μέτρησε πολλές διακρίσεις σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, με κορυφαία όλων την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1987.

Έλαβε μέρος σε 4 πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα: 1983 Ναντ (Γαλλία), 1987 Αθήνα (Ελλάδα) που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, 1989 Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία) κατακτώντας τη δεύτερη θέση στη «γηραιά ήπειρο», 1991 Ρώμη (Ιταλία), σε ένα Παγκόσμιο (1986 Ισπανία), σε 3 προολυμπιακά πρωταθλήματα: Βεβέ (Ελβετία-1980), Παρίσι (Γαλλία-1984), Ντεν Μπος (Ολλανδία-1988) και σε Τσάλεντζ Ράουντ και Βαλκανιάδες.

Ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ και στα 4 Ευρωμπάσκετ που έλαβε μέρος, κάτι που μόνο ο μεγάλος Γιουγκοσλάβος Ροντιβόι Κόρατς κατάφερε πριν ή μετά.

Ήταν πρώτος σκόρερ στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας όπου η Εθνική μας ομάδα κατέλαβε την 10η θέση. Μάλιστα στον αγώνα με τον Παναμά πέτυχε 53 πόντους, επίδοση που ήταν η κορυφαία του με την γαλανόλευκη φανέλα.

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας. Σε όλη την διοργάνωση σημείωσε 296 πόντους (1ος σκόρερ) με μέσο όρο 37 πόντους ανά αγώνα.

Την ίδια χρονιά ψηφίζεται κορυφαίος αθλητής στην Ελλάδα και δέκατος αθλητής σε όλο τον κόσμο.

Το 1989 κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ, χάνοντας στον τελικό από την Ενωμένη Γιουγκοσλαβία, έχοντας, όμως, προλάβει να δώσει μια ανεπανάληπτη παράσταση στον ημιτελικό όταν σχεδόν μόνος του κέρδισε την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης.

Συνολικά, με την Εθνική Ελλάδος είχε 168 συμμετοχές (99 νίκες - 68 ήττες), πέτυχε 5.130 πόντους κάτι που μεταφράζεται σε έναν μέσο όρο 30,5 πόντων.

Απολαύστε!

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags