01/06/11 - 14:09

Το πρόβλημα του προέδρου της ΕΠΟ

Η διαφαινόμενη... συνεύρεση του ΟΦΗ και του Ηρακλή στη Football League είναι φυσικό να προκαλεί αντιδράσεις, που εξελίσσονται σε ανεξέλεγκτες.

Το πρόβλημα του προέδρου της ΕΠΟ
26.874views 0shares

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός...

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η οργή των οπαδών τους, που όπως έγραφα και χθες σ' αυτή τη στήλη οδηγούνται από το συναίσθημα.

Και η οργή τους διογκώνεται όταν διαβάζουν και ακούνε όσα καταγγέλλουν οι διοικούντες και οι νομικοί των δύο ΠΑΕ, οι οποίοι μιλάνε για στοχοποίηση των ομάδων τους, για αποφάσεις που έχουν σαν σκοπό να ευνοήσουν άλλες ομάδες και που έχουν ληφθεί κατά παράβαση των νόμων και των κανονισμών.

Αν τελικά οριστικοποιηθεί η «καταδίκη» του Ηρακλή και του ΟΦΗ, είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένο να γνωρίζει ο φίλαθλος κόσμος κατά πόσο οι αποφάσεις των οργάνων που τους καταδίκασαν είναι δίκαιες. Στην Ελλάδα των «παραθύρων», των παρεμβάσεων και του μαγειρέματος που θεριεύουν την καχυποψία, δεν υπάρχουν αλλά περιθώρια φθοράς των θεσμών.

Ηδη με αφορμή αυτές τις δύο υποθέσεις αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα δυσλειτουργίας -για να μην πω διαφθοράς- μέσα στα γραφεία της ΕΠΟ, όπου κυριαρχούσε η ανικανότητα σωστής διεκπεραίωσης αρμοδιοτήτων της ομοσπονδίας σε σχέση με την έκδοση δελτίων, ελέγχου γνησιότητας πιστοποιητικών και γενικά των διαδικασιών που αφορούν την τήρηση των νόμων και των κανονισμών. Προφανώς πρόκειται για παγιωμένες για πολλά χρόνια καταστάσεις, που ο κ. Πιλάβιος δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε για λόγους που δεν γνωρίζουμε να ανατρέψει.

Τον πρόλαβαν δυστυχώς τα γεγονότα και τώρα βρίσκεται τυπικά συνυπεύθυνος για τις συνέπειες που προκάλεσε η «ανεπάρκεια» των υπηρεσιών της ομοσπονδίας. Προσφεύγει λοιπόν στο περίφημο «αυτοδιοίκητο» που έχει θεσπίσει η UEFA προκειμένου να θωρακίσει τις ομοσπονδίες-μέλη της, η οποία θεωρεί ως αυτονόητο ότι λειτουργούν με διαφάνεια και ότι τηρούν τους κανονισμούς με βάση την ισονομία.

Δυστυχώς η ΕΠΟ δεν μπορεί να διεκδικήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία ως προς τις προϋποθέσεις αυτές, οπότε και δεν δικαιούται να επικαλείται το «αυτοδιοίκητο». Το γεγονός αυτό συνιστά ένα ουσιαστικό πρόβλημα για τον κ. Πιλάβιο που θα μπορούσε ίσως να το λύσει αν ζητούσε την έγκριση της UEFA να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο των φακέλων αδειοδότησης.

Πηγή: Goal


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ