Facebook Pixel Τα καλοκαίρια των… λυγμών
Life
| 2011-06-09 18:16:00

Τα καλοκαίρια των… λυγμών

Τα καλοκαίρια των… λυγμών

O Βαγγέλης Αρναούτογλου θυμάται την πλειάδα των σπουδαίων παικτών που αποχώρησαν από το 2005 και εντεύθεν κυρίως για οικονομικούς λόγους από την ομάδα την ΑΕΚ…

Το καλοκαίρι του 2008 αποχώρησαν από την ΑΕΚ παίκτες όπως (από αριστερά) οι Λυμπερόπουλος, Ζήκος, Τόζερ και Ριβάλντο

Τα τελευταία χρόνια, κάθε καλοκαίρι επιφυλάσσει για την ΑΕΚ μία έκπληξη η οποία μεταφράζεται ως ευχάριστη για το (σχεδόν μόνιμα προβληματικό) ταμείο της ΠΑΕ και ως δυσάρεστη για τους οπαδούς της ομάδας. Ποδοσφαιριστές με αποδεδειγμένη αξία και σπουδαίο προφίλ αποχωρούν διότι είτε δεν αντέχουν την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην ΠΑΕ, είτε γιατί επιθυμούν να ανοίξουν τα φτερά τους σε πιο προηγμένα πρωταθλήματα, είτε επειδή κάποιες προτάσεις είναι αδύνατο να απορριφθούν και πωλούνται.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε κι εφέτος. Ο Νάτσο Σκόκο, ένας από τους τελευταίους σημαίνοντες ποδοσφαιριστές που είχαν απομείνει στο κιτρινόμαυρο ρόστερ, αποχώρησε για να συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ Αϊν των Αραβικών Εμιράτων (αντί 2,8 εκατ. ευρώ για την ΑΕΚ) ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν το καλοκαίρι του 2005 ο κεντρικός αμυντικός Μπρούνο Αλβες και ο αμυντικός μέσος Πάουλο Ασουνσάο. Ας θυμηθούμε τις περιπτώσεις:

2005: Μπρούνο Άλβες και Πάουλο Ασουνσάο

Οι δύο ποδοσφαιριστές είχαν αποκτηθεί με τη μορφή δανεισμού από την Πόρτο και ήταν εκ των βασικών στην σπουδαία πορεία της ΑΕΚ η οποία διεκδίκησε τον τίλο ως το τέλος με ένα χαμηλών δυνατοτήτων ρόστερ. Ο Πορτογάλος Μπρούνο Αλβες είναι πλέον βασικός στην εθνική ομάδα της πατρίδας του και αγωνίζεται στη ζάπλουτη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, ενώ ο Βραζιλιάνος Πάουλο Ασουνσάο φοράει από το 2008 τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης και διαπρέπει στο πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβισιόν.

2006: Κώστας Κατσουράνης

Ύστερα από τέσσερις ομολογουμένως άκρως επιτυχημένες σεζόν στην ΑΕΚ, ο διεθνής μέσος αποφάσισε να δοκιμάσει στο εξωτερικό κι έχοντας νωρίτερα απορρίψει την περίπτωση της γερμανικής Βέρντερ Βρέμης. Η πρόταση της Μπενφίκα (3 εκατ. ευρώ) ήταν πολύ δύσκολο να απορριφθεί από τον ίδιο και την ΑΕΚ η οποία άλλωστε δεν ήθελε να φράξει τον δρόμο του ποδοσφαιριστή. Στους Αετούς της Λισσαβόνας ο Κώστας Κατσουράνης συνεργάστηκε εκ νέου με τον κ. Φερνάντο Σάντος ο οποίος το ίδιο καλοκαίρι αντικαταστάθηκε στον κιτρινόμαυρο πάγκο από τον Ισπανό κ. Λορένσο Σέρα Φερέρ.

2007: Στέφανο Σορεντίνο και Μπρούνο Τσιρίλο

Ο σπουδαίος (για τα ελληνικά δεδομένα) ιταλός τερματοφύλακας Στέφανο Σορεντίνο έδωσε αγώνα ενός έτους για να πείσει τη διοίκηση της Ενωσης να τον παραχωρήσει. Βασική αιτία ήταν η αδυναμία της συζύγου του να προσαρμοστεί στους ρυθμούς ζωής της χώρας μας. Η ΑΕΚ δεν βρήκε ομάδα που να καλύπτει τις οικονομικές αξιώσεις της ώστε να τον πουλήσει και αναγκαστικά τον παραχώρησε δανεικό στην ισπανική Ουέλβα. Έναν χρόνο μετά, ο Σορεντίνο συνέχισε ως δανεικός στην ιταλική Κιέβο η οποία εν τέλει αγόρασε τα δικαιώματά του το καλοκαίρι του 2009. Μαζί του το καλοκαίρι του 2007 αποχώρησε από την ΑΕΚ με προορισμό την ισπανική Λεβάντε ο κεντρικός αμυντικός Μπρούνο Τσιρίλο ο οποίος είχε επίσης μία εξαιρετική διετία με τη φανέλα της Ενωσης ενώ από το 2009 αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ.

2008: Ριβάλντο, Δέλλας, Λυμπερόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τόζερ, Ζήκος

Ηταν ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια για τους φίλους της ΑΕΚ καθώς η απόκτηση των Σωτήρη Κυργιάκου, Αγκοστίν Πελετιέρι, Νάτσο Σκόκο, Ραφίκ Τζιμπούρ και Αγγελου Μπασινά δεν χρύσωσε το χάπι για εκείνους που αποχώρησαν. Με μία απόφαση που ακόμα λοιδορείται από τους Ενωσίτες, η τότε διοίκηση με επικεφαλής τον κ. Ντέμη Νικολαΐδη αποφάσισε τη διάλυση της «πρωταθλήτριας των γηπέδων» ξεπουλώντας τον Ριβάλντο σε ομάδα του Ουζμπεκιστάν (για μόλις 800.000 ευρώ), παραχωρώντας τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο στην Τζένοα (περίπου 3,5 εκατ. ευρώ) και αφήνοντας ελεύθερους (δίχως το παραμικρό οικονομικό αντίτιμο) τους Τραϊανό Δέλλα και Νίκο Λυμπερόπουλο οι οποίοι συνέχισαν την καριέρα τους στην Ανόρθωση και στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης αντιστοίχως. Παρεμπιπτόντως το καλοκαίρι εκείνο κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του ο Ακης Ζήκος ενώ πωλήθηκε (αντί 1,2 εκατ. ευρώ) στη βελγική Γκενκ ο ούγγρος διεθνής μέσος Ντάνιελ Τόζερ.

2009: Σωτήρης Κυργιάκος, Εντίνιο

 ΑΕΚ είχε ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία της έχοντας κάνει ελάχιστες μεταγραφές (με κυριότερη την απόκτηση του Γρηγόρη Μάκου) και βρισκόταν στη Ρουμανία για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς της σεζόν όταν έφτασε στα γραφεία της ΠΑΕ η πρόταση της Λίβερπουλ για την αγορά του Σωτήρη Κυργιάκου αντί 3 εκατ. ευρώ! Την επόμενη ημέρα ο διεθνής αμυντικός ετοίμαζε τις βαλίτσες του για το μεγάλο αγγλικό λιμάνι και η ΑΕΚ με μέρος από τα χρήματα που εισέπραξε, αναλώθηκε σε βιαστικές κινήσεις οι οποίες προσέθεσαν στο ρόστερ της οκτώ νέους ποδοσφαιριστές μέσα στον Αύγουστο! Νωρίτερα είχε πωληθεί στη Μάλαγα αντί 1 εκατ. ευρώ ο πορτογάλος διεθνής επιθετικός Εντίνιο ο οποίος πλήρωσε τις κακές σχέσεις του με τον τότε προπονητή της ΑΕΚ κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς.

2010: Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς

Ασφαλώς δεν ήταν και τόσο ηχηρή αποχώρηση όσο οι προηγούμενες, ωστόσο ο εν ενεργεία σουηδός διεθνής στόπερ Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς άφησε πίσω του ένα κενό που δεν μπόρεσε ποτέ να καλύψει ο αντικαταστάτης του στο κιτρινόμαυρο ρόστερ αργεντινός κεντρικός αμυντικός Κρίστιαν Νασούτι. Ο Σουηδός αποχώρησε με προορισμό τη Σέλτικ και την ΑΕΚ να εισπράττει μόλις 250.000 ευρώ καθώς υπήρχαν οφειλόμενα προς τον ποδοσφαιριστή, τα οποία συμψηφίστηκαν με το ποσό που συμφωνήθηκε ώστε η Ενωση να δώσει τον παίκτη στη σκωτσέζικη ομάδα (περίπου 600.000 ευρώ).
 

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags