Facebook Pixel Oι εκτιμήσεις για τις ποινές
Life
| 2011-06-27 07:34:00

Oι εκτιμήσεις για τις ποινές

Oι εκτιμήσεις για τις ποινές

Ποιες ομάδες πάνε για άμεσο υποβιβασμό και ποιες για παραμονή, αλλά με διαρκή κίνδυνο υποβιβασμού. Τι θα συμβεί με αυτές που είναι να ανέβουν. Του Μιχάλη Τσόχου.

Εν μέσω διαλόγων που συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο ίντερνετ, εν μέσω μίας δικογραφίας χιλιάδων σελίδων που προκαλεί πονοκέφαλο σε όλους και με την μπόχα του ελληνικού ποδοσφαίρου να καθιστά δύσκολη την αναπνοή για οποιονδήποτε, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι αποφάσεις-ποινές που θα επιβληθούν από τα αρμόδια αθλητικά όργανα.

Με λίγα λόγια από τη στιγμή που ξέρουμε ότι οι αποφάσεις στα ποινικά δικαστήρια θα αργήσουν πολύ να γίνουν γνωστές (τουλάχιστον ένα χρόνο) το ενδιαφέρον προσωρινά μετατοπίζεται στις αποφάσεις που θα παρθούν σχετικά με τις εμπλεκόμενες ομάδες και όπως αντιλαμβάνεστε αυτές θα παρθούν άμεσα και δεν μπορούν να περιμένουν ένα χρόνο.

Τι θα γίνει λοιπόν με τον Ολυμπιακό Βόλου, την Καβάλα και την Ηλιούπολη, παράγοντες των οποίων είναι έστω και προσωρινά στη ΓΑΔΑ με βαριές κατηγορίες εις βάρος τους; Από εκεί και πέρα τι θα γίνει με όλες τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες ομάδες, παράγοντες των οποίων επίσης κατηγορούνται, αλλά με λιγότερο σοβαρές κατηγορίες από τους προαναφερόμενους; Επίσης τι θα γίνει με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού Βόλου και του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν;

Αυτά είναι ορισμένα καυτά ερωτήματα που καλώς ή κακώς θα απαντηθούν σε 10-15 μέρες το πολύ και όχι σε ένα χρόνο που θα χρειαστεί για να μάθουμε αν κάποιοι παράγοντες και ποιοι θα είναι αυτοί θα πάνε οριστικά φυλακή ή όχι. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις που γίνονται αν και είναι νωρίς είναι ότι θα υπάρξουν υποβιβασμοί στη Β' Εθνική.

Συγκεκριμένα και με δεδομένο ότι οι παράγοντες της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου κατηγορούνται με πολύ βαριά αδικήματα, τα οποία μάλιστα θεωρούνται ότι συμβαίνουν ακόμη και σήμερα θα υποβιβαστούν κατά πάσα πιθανότητα με την κατηγορία της δυσφήμησης του αθλήματος, ή με τις διατάξεις περί στοιχήματος και δωροδοκίας. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την Ηλιούπολη με υποβιβασμό της ομάδας από τη Β' Εθνική στη Γ' ή πιο σωστά από τη Football League στη Football League 2.

Από εκεί και πέρα για τις υπόλοιπες ομάδες παράγοντες των οποίων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο σκάνδαλο Koriopolis τα πράγματα είναι πιο μπλεγμένα. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Ανδρέας Φάκος θα μελετήσει αναλυτικά το κατηγορητήριο και θα αποφασίσει. Θυμίζουμε ότι η πιο καυτή πατάτα σε αυτή την περίπτωση είναι ο Ολυμπιακός, αλλά υπάρχουν και ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΠΑΣ, ο Λεβαδειακός κ.α για τους οποίους θα πρέπει να βγουν άμεσες αποφάσεις. Εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα ασφαλώς. Εκεί ο νόμος χωράει ερμηνείες και με βάση αυτές θα πρέπει να βγουν αποφάσεις. Το σενάριο που εμφανίζεται ως επικρατέστερο είναι ότι για καμία άλλη ομάδα πλην του Βόλου της Καβάλας και της Ηλιούπολης δεν θα προκύψει υποβιβασμός, τουλάχιστον όχι τώρα. Τι εννοούμε; Ότι για όλες τις περιπτώσεις των ομάδων που οι παράγοντες τους δεν είναι στους 15 συλληφθέντες η αθλητική δικαιοσύνη θα περιμένει τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων. Και αν εκεί υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις για κάποιους από αυτούς τότε ενδέχεται να έχουμε και νέους υποβιβασμούς.

Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι έχουν υποβιβαστεί ο Ηρακλής οι Σέρρες και η Λάρισα, αν πέσουν ο Βόλος και η Καβάλα, τότε από την Super League της επόμενης περιόδου λείπουν πέντε ομάδες. Με δεδομένο ότι την άνοδο έχουν κερδίσει ο Παναιτωλικός και ο ΠΑΣ χρειάζονται άλλες τρεις ομάδες και αυτές λογικά θα είναι ο ΟΦΗ, ο Λεβαδειακός και τα Τρίκαλα, έτσι ώστε να μην γίνουν μπαράζ ανόδου για τα οποία πλέον δεν υπάρχει και χρόνος.

Οι αντιρρήσεις που θα υπάρξουν σε αυτό το ενδεχόμενο είναι πρώτον από την Λάρισα και τις Σέρρες που θέλουν να παραμείνουν στην κατηγορία, αλλά φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από καμία διάταξη. Ειδικά εάν την Τρίτη επικυρωθεί η βαθμολογία του πρωταθλήματος. Αν δεν επικυρωθεί, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να γίνει από τους ενδιαφερόμενους επίκληση του δεδικασμένου με τον Ηρακλή, ο οποίος υποβιβάστηκε για πλαστογραφία και στη θέση του σώθηκε ο Αστέρας Τρίπολης. Επίσης αντιρρήσεις θα υπάρξουν και από τη Δόξα Δράμας, τον Πανθρακικό και την Βέροια που θα ήθελαν να γίνουν μπαράζ ανόδου για να πάρουν συμμετοχή σε αυτά με την προϋπόθεση βέβαια να ισχύσουν οι κανόνες αδειοδότησης, για ΟΦΗ και Τρίκαλα, κανόνες πάντως που όπως έχει πει και επίσημα ο Σοφοκλής Πιλάβιος δεν θα ισχύσουν για τις ομάδες που δεν μετέχουν στην Super League.

Oσο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκεί φαίνεται ότι ο Ολυμπιακός Βόλου δεν θα πάρει μέρος και παραμένει άγνωστο αν θα τον αντικαταστήσει ο Άρης, ή αν το πιθανότερο θα μετέχουμε φέτος ως Ελλάδα με μία ομάδα λιγότερη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πάντως η UEFA σε καμία περίπτωση δεν δείχνει διατεθειμένη να βγάλει το φίδι από την τρύπα για λογαριασμό της ΕΠΟ. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται να αποφασίσει αυτή για Ολυμπιακό και Ολυμπιακό Βόλου, αλλά θα αφήσει την ΕΠΟ να αποφασίσει και ανάλογα με τις αποφάσεις της, θα πορευτεί και αυτή για τις συμμετοχές των δύο εμπλεκόμενων ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης. Αν δηλαδή η ΕΠΟ δεν υποβιβάσει ή τέλος πάντων δεν τιμωρήσει κάποια από αυτές τις δύο ομάδες τότε η UEFA θα τις δεχτεί κανονικά στις διοργανώσεις της.

Βεβαίως σε όλο αυτό το πλάνο-σχέδιο υπάρχουν ορισμένα σημεία θολά καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πόσο χρόνο θα πάρει με τις εφέσεις και όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να φτάσουμε σε οριστικά αποτελέσματα, όπως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι κάποια από τις εμπλεκόμενες ομάδες δεν θα προσφύγει σε πολιτικά δικαστήρια, όπως έκανε ο ΟΦΗ και τότε ο κίνδυνος να χαθεί η μπάλα θα είναι μεγάλος.

Πηγή: sport-fm.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags