Facebook Pixel Η κατάθεση του Αλέξη Κούγια
Life
| 2011-06-28 23:11:00

Η κατάθεση του Αλέξη Κούγια

Η κατάθεση του Αλέξη Κούγια

Ο πρόεδρος της Παναχαϊκής εξιστόρησε στην κατάθεση του στην αντεισαγγελέα πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέουόλα τα περιστατικά που είχαν υποπέσει στην αντίληψή του και τα οποία τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι μια ομάδα προσώπων «έστηνε» παιχνίδια, όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους, αλλά και γιατί τα έπαιζε στο παράνομο στοίχημα.

Αναλυτικά η κατάθεση του:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προβήκατε στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας σε δηλώσεις σχετικά με φερόμενους ως ύποπτους αγώνες όσον αφορά στη Σούπερ Λίγκα, το Κύπελλο και τη Β' Εθνική. Τι γνωρίζετε σχετικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναχαϊκή. Τις μετοχές της ΠΑΕ Παναχαϊκή τις αγόρασα από το Μάιο του 2009 και κατέχω το 90 %.

Πριν αγοράσω τις μετοχές αυτές ήμουν Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΣ-Γιάννινα. Σ'αυτήν την ποδοσφαιρική εταιρεία κατείχα το 87 %. Τις μετοχές μου στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα τις πούλησα τον Ιούλιο του 2008 στο Γεώργιο Χριστοβασίλη ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ - Ηλυσιακός, ομάδα η οποία όπως και η ΠΑΕ ΠΑΣ-Γιάννινα τότε ηγονίζετο στη Β' εθνική.

Ο κος Χριστοβασίλης τις μετοχές του στην ΠΑΕ Ηλυσιακός τις πούλησε στο Θωμά Μητρόπουλο, μέχρι τότε ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Αιγάλεω, ο οποίος συγχώνευσε τις 2 ομάδες και μετονόμασε τον Ηλυσιακό σε ΠΑΕ- Αιγάλεω γιατί η τελευταία είχε υποβιβαστεί στη Γ' Εθνική.

Ασχολούμαι περισσότερο από 40 χρόνια με το ποδόσφαιρο, υπήρξα ποδοσφαιριστής ομάδων Β' εθνικής, και από το 1977 που άρχισα τη δικηγορία, έχω συμμετάσχει είτε ως Πρόεδρος είτε ως μέλος του ΔΣ στη διοίκηση πολλών ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών. Ήμουν Πρόεδρος της ΠΑΕ- ΑΕΚ, αντιπρόεδρος για πολλά χρόνια της ΠΑΕ-Ηρακλής και αντιπρόεδρος για πολλά χρόνια της ΕΠΑΕ, όταν αυτή διοργάνωναν τα πρωταθλήματα της Β' και Γ' εθνικής.

Από αυτή τη σχέση μου με το ποδόσφαιρο και ειδικά από το χρονικό διάστημα που υπήρξα αποκλειστικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και της ΠΑΕ Παναχαϊκής και λόγω του ότι οι 2 ποδοσφαιρικές ομάδες των οποίων ήμουν ιδιοκτήτης συμμετείχαν στα πρωταθλήματα της Γ' και της Β' Εθνικής, γνωρίζω πρόσωπα αλλά και τις γενικότερες συμπεριφορές τους, αλλά και τις προσωπικές τους σχέσεις, σε σχέση πάντοτε με τη συμμετοχή των ποδοσφαιρικών ομάδων των οποίων ήταν ιδιοκτήτες και πρόεδροι, είτε εμφανώς είτε αφανώς.

Όταν ήμουν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα είχα καταγγείλει σειρά αγώνων όπου με κακές συμπεριφορές διαιτητών διαμορφώνονταν αποτελέσματα και αφορούσαν το πρωτάθλημα της Β' και της Γ' Εθνικής, αλλά οι καταγγελίες μου αυτές δεν είχαν σχέση με τα παράνομα κέρδη από νόμιμο ή παράνομο στοίχημα.

Είχα όμως τη δυνατότητα εκείνα τα χρόνια, βλέποντας τις συμπεριφορές προέδρων και ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών Α.Ε. να έχω άποψη για την προσωπικότητά τους και για το αν είναι ικανοί σε επίπεδο ηθικής εκπτώσεως να στήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Εκείνη την περίοδο ειδικά την τελευταία χρονιά που ήμουν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα το έτος 2007-2008 δεν πήγαινε το μυαλό μου ότι κάποιοι οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούσαν μία ομάδα προσώπων έστηναν είτε στο νόμιμο είτε στο παράνομο στοίχημα αποτελέσματα, αλλά τώρα είμαι βέβαιος ότι και εκείνη την περίοδο αυτοί οι αγώνες που εγώ νόμιζα ότι στήνονταν γι αγωνιστικούς μόνο λόγους επαίζοντο από τους ανθρώπους που μπορούσαν να τους στήνουν και στο παράνομο στοίχημα μέσω ίντερνετ. Αυτήν την βεβαιότητα τη βασίζω γιατί από τα ΜΜΕ διεπίστωσα ότι οι ομάδες των οποίων ιδιοκτήτες αφανείς ή εμφανείς συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες πρωταγωνιστούν τον κατάλογο των φερόμενων ως ύποπτων αγώνων που μου επιδεικνύετε.

Έχω όμως καταγγείλει αναφέροντας και συγκεκριμένους αγώνες οι οποίοι όλοι έχουν σχέση με το παράνομο στοίχημα και φορούν μία ανώνυμη εταιρεία, την ΠΑΕ Ηλιούπολη στην αγωνιστική περίοδο 2008-2009, όταν η συγκεκριμένη ΠΑΕ ηγωνίζετο στο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής και ήταν η βασική αντίπαλος της ΠΑΕ Παναχαϊκή στη διεκδίκηση της ανόδου στη Β' εθνική.

Είχα καταγγείλει τότε ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ηλιούπολη Γιώργος Τσακογιάννης τρομοκρατεί όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετώπιζε η ΠΑΕ Ηλιούπολη (προπονητές, προέδρους, ποδοσφαιριστές) και τους εξηνάγκαζε στους μεταξύ τους αγώνες να μη χρησιμοποιούν κανέναν από τους βασικούς παίκτες και έτσι η ΠΑΕ Ηλιούπολη κάνοντας ένα ρεκόρ νικών αδιανόητο για το ελληνικό ποδόσφαιρο ανέβηκε στη Β' εθνική. Αυτήν την καταγγελία μου την έκανα εγγράφως στην ΕΠΟ και στον αθλητικό Εισαγγελέα και στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κανελλόπουλο, στον οποίο με παρέπεμψε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κος Σανιδάς, τον οποίο επίσης ενημέρωσα.

Τότε είχα καταγγείλει και με δημόσιες ανακοινώσεις μου ότι όχι μόνο οι αντίπαλοι της Ηλιούπολης χρησιμοποιούν αναπληρωματικούς της ομάδας, αλλά και όταν παίζουν με την ΠΑΕ Παναχαϊκή χρησιμοποιούν την καλύτερη εντεκάδα τους και φρόντιζαν να τιμωρούν τους παίκτες τους με τέτοιο τρόπο ώστε να παίζουν πάντα πλήρεις εναντίον μας.

Συγχρόνως σε κρίσιμα παιχνίδια η κεντρική επιτροπή διαιτησίας της ΕΠΟ όριζε διαιτητές οι οποίοι έκαναν εγκλήματα εις βάρος της ΠΑΕ Παναχαϊκή και ευνοούσαν την ΠΑΕ Ηλιούπολη. Δεν μπορούσα να βρω εξήγηση, αλλά άνθρωπος που τότε ήταν στην αντιπολίτευση της ΕΠΟ και σκληρός αντίπαλος του Προέδρου της ΕΠΟ κου Βασίλη Γκαγκάτση, ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, μου είπε ότι τόσο οι καταγγελίες μου όσο και οι προσπάθειές μου να δικαιωθώ προσφεύγοντας ή καταγγέλλοντας δε θα έχουν καμία τύχη γιατί ο Γιώργος Τσακογιάννης είναι προσωπικός φίλος και προστατεύει τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση, και ότι μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔ Γιώργο Ψυχομάνη παίζουν ποδόσφαιρο μαζί και με ένα σύμβουλο της ΕΠΟ ονόματι Δεσσύλα στα γήπεδα 5χ5 στα γήπεδα Τσακογιάνη στην Ηλιούπολη.

Προσωπικά δε διασταύρωσα αυτή την πληροφορία αλλά το γεγονός ότι καμία έρευνα δε διετάχθη από την ΕΠΟ για τις καταγγελίες μου, παρά το ότι ανέφερα συγκεκριμένους αγώνες και ήταν εύκολο να εντοπιστούν από τα φύλλα αγώνων αλλά και από τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες. Η όλη δε συμπεριφορά της ΕΠΟ και ειδικά ο ορισμός διαιτητών που είχαν πολύ κακή φήμη και οι οποίοι την επόμενη χρονιά διεγράφησαν (Τζουβάνος από Άρτα, Χρήστου από Βοιωτία), όταν ανέλαβε ο κος Πιλάβιος, μάλλον επιβεβαιώνουν τα γεγονότα και τις υποψίες μου.

Σήμερα η προσωπική μου κρίση είναι ότι και παράγοντες της ΕΠΟ και το περιβάλλον τους, ειδικά ένας μάνατζερ ονόματι Άγγελος Τραυλός, οποίος ήταν στενά συνδεδεμένος με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση και ήταν και ο μάνατζερ πολλών ποδοσφαιριστών που εκαλούντο στην Εθνική Ελλάδος και έτσι πετύχαιναν μεταγραφές ήταν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, επιθυμούσαν την άνοδο της Ηλιούπολης στη Β' εθνική γιατί έτσι θα έλεγχαν ακόμη μία ομάδα από αυτές που συμμετέχουν είτε στο νόμιμο είτε στο παράνομο στοίχημα.

Λόγω της στενής σχέσης μου με το ποδόσφαιρο γνώριζα και γνωρίζω πως στενοί φίλοι του προέδρου της ΕΠΟ από αυτούς που ήταν πρόεδροι ομάδων είτε στη Β' είτε στην Α' Εθνική είναι τα εξής πρόσωπα:

Ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης και διαιτητής και πρώην μέλος της ΚΕΔ, Γιώργος Μποροβήλος, ο Γιάννης Κομπότης, πρόεδρος της ΠΑΕ-Λεβαδειακός, πρώην πρόεδρος της ένωσης Β και Γ' Εθνικής και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ. Την εκλογή του Γιάννη Κομπότη στην προεδρία της Β' και Γ' Εθνικής και στην προεδρία της ΕΠΟ υποβοήθησε ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος τηλεφώνησε και σε μένα προσωπικά για να τον ψηφίσω.

Στενός φίλος του Βασίλη Γκαγκάτση είναι και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Αστέρα Κων/νος Ριαβόγλου, κάτοικος Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ με τη στήριξη του Γκαγκάτση. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ-Πανθρακικός Σαββάκης στην ποδοσφαιρική εταιρεία του οποίου απησχολήθη για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ ο γιος του Βασίλη Γκαγκάτση, ο πρόεδρος της ΠΑΕ-Διαγόρας Χρυσοχοΐδης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ-ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χριστοβασίλης του οποίου ο Σαββάκης είναι ο λογιστής του στο εργοστάσιο χρωμάτων που διατηρεί στην Κομοτηνή, ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ-Παναργειακός Ιωσήφ Μερτύρης, στενότατος φίλος του Γιώργου Τσακογιάννη, σήμερα που βλέπω τον κατάλογο των παιχνιδιών που θεωρούνται ύποπτα από την ΟΥΕΦΑ διαπιστώνω ότι όλοι αυτοί μέσω των ομάδων τους θεωρούνται ύποπτα πρόσωπα στο στήσιμο αγώνων και προσωπικά θεωρώ ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άσχετο και με την επιρροή την οποία είχε ο Βασίλης Γκαγκάτσης στην άνοδο ομάδων από τη Γ στη Β Εθνική και από τη Β' στην Α' Εθνική.

Αφού με συνοπτικές διαδικασίες έχουν ανέβει κατηγορίες όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες και συγκεκριμένα ο Πανθρακικός, από τα τοπικά πρωταθλήματα, μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια, ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα.

Ο Αγροτικός Αστέρας, από τα τοπικά πρωταθλήματα της Θεσσαλονίκης ανέβηκε στη Β' Εθνική, ο Διαγόρας, από τα τοπικά πρωταθλήματα της Δωδεκανήσου, ανέβηκε στη Β' Εθνική. Ο Ολυμπιακός Βόλου, από την πτώχευση οδηγήθηκε στην Α' Εθνική κατηγορία. Η Καβάλα από τη Δ' Εθνική ανέβηκε στην Α' Εθνική.

Προσωπικά δε γνωρίζω εάν είχαν ή έχουν τώρα καλή σχέση με το βασίλη Γκαγκάτση ο Πρόεδρος του Εθνικού Πειραιά, Νίκος Πηρούνιας, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Καβάλας Μάκης Ψωμιάδης, όπως και ο Γιάννης Κομπότης πρόεδρος της ΠΑΕ Λεβαδειακός, αλλά γνωρίζω ότι έχουν πολύ στενή σχέση όπως με ρωτάτε με τον Γιώργο Τσακογιάννη.

Προσωπικά δε γνωρίζω αν αυτοί αποτελούν ομάδα ανθρώπων οι οποίοι στήνουν αγώνες, αλλά γνωρίζω ότι κάνουν πολύ στενή παρέα μεταξύ τους, παρακολουθούν μαζί τα παιχνίδια των ομάδων τους και για μένα το γεγονός ότι περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες τους στον κατάλογο των υπόπτων αγώνων της ΟΥΕΦΑ αποτελεί αφενός έκπληξη, αφετέρου όμως μια πιθανή ένδειξη περί της βασιμότητας των καταγγελιών της ΟΥΕΦΑ.

Δε γνωρίζω συγκεκριμένα γεγονότα για τους συγκεκριμένους αγώνες, όμως ειδικά για το παιχνίδι Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννινα στη Σούπερ Λίγκα την περίοδο 2009-2010 γνωρίζω ένα γεγονός το οποίο μπορεί να έχει άμεση σχέση με το συγκεκριμένο αγώνα και έχει σχέση με την πολύ στενή προσωπική και επαγγελματική σχέση των δύο ιδιοκτητών και με έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής την περίοδο 2007-2008 όταν την τελευταία αγωνιστική διεξήγετο ο αγώνας ΠΑΕ Ηλυσιακός – ΠΑΕ Πανθρακικός και οι ιδιοκτήτες των ομάδων τότε ήσαν του μεν Ηλυσιακού ο Γιώργος Χριστοβασίλης του δε Πανθρακικού ο Σαββάκης και ενώ το παιχνίδι εκείνο κατά την κρίση μου και με απόδειξη αναμφισβήτητο γεγονός στήθηκε από τους δύο προέδρους και συνεργάτες όπως έχω αναφέρει ανωτέρω με σκοπό να κερδίσει ο Πανθρακικός και να ανέβει στην Α' Εθνική αντί του ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο τρόπος που στήθηκε το παιχνίδι ήταν να μη χρησιμοποιήσει κατ' εντολή του Γιώργου Χριστοβασίλη η ΠΑΕ Ηλυσιακός τους βασικούς της παίκτες, αλλά αναπληρωματικούς και εφήβους και δε γνωρίζω εάν και εκείνο το παιχνίδι παίχτηκε στο νόμιμο ή το παράνομο στοίχημα.

Σήμερα είμαι απολύτως βέβαιος ότι στημένο ήταν και το παιχνίδι που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της ΟΥΕΦΑ αφού όλη η Ελλάδα το γνώριζε από πριν και επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι σε εκείνο μόνο το παιχνίδι χρησιμοποιήθηκε ένας νεαρός τερματοφύλακας ο οποίος κατά την κρίση μου άφησε και τα δύο τέρματα. Την κρίση μου αυτή τη βασίζω και στο βίντεο του αγώνα.

Κατά την προσωπική μου κρίση, στημένο ήταν και το παιχνίδι Καβάλα - ΠΑΣ Γιάννινα κατά την αγωνιστική περίοδο 2008-2009 όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα δε χρησιμοποίησε την κανονική του ενδεκάδα αλλά την άλλαξε κατά τα 7/11, εάν θυμάμαι καλά, και για το παιχνίδι αυτό σε μια συζήτηση μου με το Γιώργο Χριστοβασίλη, μου διηγήθηκε μια ιστορία με αστακούς και πιστόλια την οποία αν προκληθώ θα δημοσιοποιήσω.

Θέλω επίσης να καταθέσω ότι γνωρίζω επίσης ένα γεγονός το οποίο κατά την κρίση μου έχει σχέση με τους στημένους αγώνες στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η ποδοσφαιρική ομάδα Διαγόρας. Συγκεκριμένα, συνάντησα στο αεροδρόμιο Αθηνών τον πολύ γνωστό ποδοσφαιριστή Ιβάν Ρούσεφ και όταν τον ρώτησα «Τι είναι αυτά που ακούγονται; Δεν ντρέπεστε λιγάκι με αυτά που γίνονται; Και αφού είστε όλη τη χρονιά απλήρωτοι γιατί συνεχίζετε να παίζεται στο Διαγόρα;» αυτός μου απάντησε: «έχω σιχαθεί το ποδόσφαιρο, αλλά πρέπει να ζήσω εγώ και η οικογένειά μου. Έμπαιναν μέσα και μας έλεγαν: χάστε για να πληρωθείτε».

Δε γνωρίζω συγκεκριμένα για διαιτητές όπως με ρωτάτε αλλά η επιλογή της ΕΠΟ και της ΚΕΔ να ορίζονται και όχι να κληρώνονται οι διαιτητές έδινε και δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που είναι ανέντιμος, είτε από τους παράγοντες της ΕΠΟ είτε από τα μέλη της ΚΕΔ είτε διαιτητές, σε παιχνίδια που θέλεις να προκαθορίσεις το αποτέλεσμα να ορίζεις το διαιτητή τον οποίο ελέγχεις και να σφυρίζει κατά τον τρόπο που εσύ επιθυμείς και να εξασφαλίζεις έτσι το αποτέλεσμα.

Ο διαιτητής δεν είναι υποχρεωτικό για να σφυρίξει όπως θέλεις να πάρει χρήματα ή να παίξει στο στοίχημα, αλλά το όφελος του μπορεί να είναι είτε η άνοδος του σε πίνακες ανώτερης κατηγορίας είτε η παραμονή του στον πίνακα διαιτητών της Α' Εθνικής είτε ο ορισμός του ως διεθνούς διαιτητού, είτε ο ορισμός τους σε πολλά παιχνίδια. Η δε εξέλιξη των διαιτητών ή εξαφάνισή τους σε μία ημέρα από το χώρο της διαιτησίας εξαρτάται αποκλειστικά από την ΚΕΔ και από αυτόν που ορίζει την ΚΕΔ.

Επίσης έχουν ακουστεί ονόματα προπονητών και είναι οι προπονητές που εργάζονται σε αυτές τις ομάδες και εάν κάνει κάποιος μια έρευνα θα διαπιστώσει ότι οι προπονητές που εργάστηκαν στη μία από τις εμπλεκόμενες ομάδες είτε τον ίδιο χρόνο είτε τον επόμενο, θα εργαστεί σε άλλη ή άλλες από τις ομάδες που εμπλέκονται.

Χωρίς να γνωρίζω εάν έχουν καμία συμμετοχή στις διερευνώμενες πράξεις, μου έχει κάνει εντύπωση πως οι προπονητές Γιώργος Φοιρός, Γιώργος Βαζάκας, Περικλής Αμανατίδης και Βούζας έχουν εναλλαχθεί σαν προπονητές στις περισσότερες από τις ομάδες που εμπλέκονται στον κατάλογο της ΟΥΕΦΑ και κατά την προσωπική μου κρίση αυτό αποτελεί μια ένδειξη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Άλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω.

Πηγή: sentra-goal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags