Facebook Pixel Το τελειωτικό χτύπημα!
Life
| 2011-07-06 09:14:00

Το τελειωτικό χτύπημα!

Το τελειωτικό χτύπημα!

O οικονομικός στραγγαλισμός αποτελεί την πιο βαριά συνέπεια για τις ομάδες, μετά το σκάνδαλο των στημένων. Κούρεμα 50% από Nova, ΟΠΑΠ, ΕΡΤ, απώλεια 30 εκατ.

Σε στενό κλοιό όχι μόνο από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από τους χορηγούς και τους χρηματοδότες του έχει μπει για τα καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΟΠΑΠ, η ΕΡΤ και η NOVA προτίθενται διά επισήμων δηλώσεών τους να περικόψουν ή ακόμη και να αναστείλουν τη χρηματοδότηση προς το ποδόσφαιρο με αιτία ή αφορμή το σκάνδαλο για τα φερόμενα ως στημένα παιχνίδια.

Το ποδόσφαιρο πρόκειται πλέον να μπει σε χειρότερες ατραπούς απ' ό,τι θα έμπαινε λόγω μνημονίου και να υποστεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα της ιστορίας του. Να υποστεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα, κάτι που για ορισμένες εκ των μικρότερων ομάδων μπορεί να σημάνει ακόμη και το θάνατό τους.

Μετά τις ανακοινώσεις των κρατικών ΟΠΑΠ και ΕΡΤ για αναστολή της χρηματοδότησης προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ήρθε και ο προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα αιμοδότης του, η NOVA, που έχει μέχρι και το 2014 την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, να ζητήσει με τη μορφή τελεσιγράφου γενναία περικοπή που αγγίζει τουλάχιστον το 25% των χρημάτων που καταβάλλει προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται βεβαίως για το μεγαλύτερο χτύπημα που θα μπορούσε να δεχθεί το ποδόσφαιρο, το οποίο θα πρέπει ν' αλλάξει ρότα, αλλά το ζήτημα είναι τι κάνει τώρα.

Η ζημιά πρόκειται να είναι ομολογουμένως μεγάλη και αυτή τη ζημιά σας παρουσιάζει αναλυτικά το «Goal» με αριθμούς.

Οι απώλειες

Στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων οι απώλειες είναι σημαντικές για τις 14 ομάδες της Super League που μετέχουν στη σύμβαση.

Αυτή προέβλεπε, σύμφωνα με πηγές από τη Nova, και για τις τέσσερις περιόδους, αρχής γενομένης από την τρέχουσα (2010-11), συνολικά 176 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μέσο όρο 44.000.000 ευρώ ανά σεζόν.

Το ποσό αυτό μοιραζόταν στις 14 ΠΑΕ αφενός με βάση την εμπορικότητά τους και αφετέρου με βάση τη βαθμολογική τους θέση, συν ένα συγκεκριμένο ποσό που ήταν στάνταρ για όλες τις ΠΑΕ.

Σύμφωνα με το «τσεκούρι», θα αφαιρεθεί το ποσό των 11.000.000 ευρώ (ποσοστό τουλάχιστον 25%). Το σύνολο της περικοπής δηλαδή ανέρχεται στο ποσό των 44.000.000 ευρώ τουλάχιστον.

Να σημειωθεί ότι για την τρέχουσα περίοδο εκκρεμεί η τελευταία δόση, η οποία για να δοθεί χρειάζεται επικύρωση της βαθμολογίας. Η συγκεκριμένη δόση θα παρακρατηθεί, όπως θα γίνει και την επόμενη περίοδο, με το ποσό που υπολείπεται για να συμπληρωθούν τα 11.000.000 της τρέχουσας σεζόν.

Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη, που είχαν βρει τηλεοπτική στέγη στην ΕΡΤ, το μεν συμβόλαιο των «ερυθρόλευκων» ήταν της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ το χρόνο και έληξε φέτος, ενώ για τους ακρίτες, πάλι από την ελληνική τηλεόραση, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ με λήξη το επόμενο καλοκαίρι, αλλά κι αυτό είναι στον αέρα.

Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 18 εκατομμύρια ευρώ ως κεντρική σύμβαση από τον ΟΠΑΠ που λήγει φέτος και δεν θα ανανεωθεί (οι ομάδες έχουν μοιραστεί το ποσό). Από πέρυσι μάλιστα είχαν μπει στη σύμβαση ρήτρες βίας και από κάθε ομάδα οι απώλειες ήταν της τάξης του 50% του ποσού από το πρόστιμο που επέβαλε η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League για κάθε τιμωρία.

Οι φανέλες

Από τη σεζόν που ακόμη είναι σε εξέλιξη ο ΟΠΑΠ έσπευσε να κλείσει συμφωνίες με την πλειοψηφία των ομάδων για διαφήμιση στις φανέλες αναφορικά με τα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού.

Ενδεικτικά, να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός για τρία χρόνια έχει συμφωνήσει αντί του ποσού των επτά εκατομμυρίων ευρώ και η ΑΕΚ για δύο χρόνια έχει λαμβάνειν τρία εκατομμύρια ευρώ. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε συμφωνία με τον ΟΠΑΠ για τη φανέλα του.

Για τις τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης το ποσό ήταν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ενώ ο ΟΠΑΠ διαφημίστηκε στις φανέλες της Ξάνθης, της Καβάλας, του Ατρόμητου, του Εργοτέλη, του Ολυμπιακού Βόλου, του Αστέρα Τρίπολης, του Πανιώνιου, του Πανσερραϊκού και του Εργοτέλη. Η τύχη της συγκεκριμένης συμφωνίας δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.

TV στη Football League

Η διαφορά στα τηλεοπτικά συμβόλαια ανάμεσα στις ομάδες της Super League και της Football League είναι χαώδης, αλλά κι εδώ οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές.

Το συνολικό ποσό από την ΕΡΤ και από το Conn-X, που κατέληξε φέτος στα ταμεία των 18, ανήλθε στο ποσό των 308.000 ευρώ κατά ομάδα. Από αυτά τα 203.000 ευρώ προήλθαν από την ΕΡΤ και τα 105.000 ευρώ από το συνδρομητικό. Αμφότερες οι συμβάσεις είναι μονοετούς διάρκειας και προφανώς τουλάχιστον από την κρατική τηλεόραση είναι στον αέρα.

Παράλληλα, οι 18 ομάδες του πρωταθλήματος έβαζαν στο ταμείο ένα ποσό που κυμαινόταν από 166.000 έως 210.000 ευρώ, πάλι από τον ΟΠΑΠ.

SUPER LEAGUE - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ: Τα ποσά των ομάδων πριν και μετά τη μείωση

Ο παρακάτω πίνακας αφορά τα καθαρά ποσά που πήραν πέρυσι οι ομάδες από τα τηλεοπτικά της NOVA. Στην διπλανή στήλη φαίνονται και τα ποσά που θα έπαιρναν εάν ίσχυε η μείωση που προτείνει το συνδρομητικό, το οποίο έχει τα δικαιώματα μέχρι το 2014.

Το 30% των εσόδων θα μοιράζεται ισομερώς σε όλες τις ομάδες, το 40% σύμφωνα με την εμπορική τους αξία και το υπόλοιπο 30% βάσει της θέσης που κατέκτησαν στο πρωτάθλημα, με τον κάθε κερδισμένο βαθμό να αποτιμάται περίπου σε 24.000 ευρώ. Τα ποσά στον πίνακα είναι σε εκατ. ευρώ.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ (σε εκατομμύρια ευρώ)

Παναθηναϊκός 4,90εκατ. - 3,67 εκατ.

ΑΕΚ 3,88 - 2,91

ΠΑΟΚ 3,63 - 2,72

Αρης 3,05 - 2,28

Πανιώνιος 2,11 - 1,58

Λάρισα 2,11 - 1,58

Ηρακλής 2,11 - 1,58

Αστέρας Τρίπολης 2,09 - 1,56

Εργοτέλης 2,02 - 1,51

Λεβαδειακός 1,99 - 1,49

Καβάλα 1,93 - 1,44

Ατρόμητος 1,91 - 1,43

ΠΑΣ Γιάννινα 1,72 - 1,29

Πανθρακικός 1,58 - 1,18

Ολυμπιακός (ΕΡΤ) 8,50 - 6,37*

Ξάνθη (ΕΡΤ) 2,50 - 1,87

*Το συμβόλαιο του Ολυμπιακού με την ΕΡΤ έχει τελειώσει.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags