10/07/11 - 09:47

"Αντικειμενική ευθύνη ομάδας, αν... "

Συνέντευξη για το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών παραχώρησε ο Ανδρέας Φάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα και οι ομάδες μπορεί να έχουν αντικειμενικές ευθύνες...

"Αντικειμενική ευθύνη ομάδας, αν... "
37.809views 0shares

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας στην εφημερίδα «Το Βήμα»:

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών και πώς θα προχωρήσετε;

«Είχαμε ζητήσει από τον περασμένο Οκτώβριο από την κυρία Παπανδρέου να μας στείλει αντίγραφα της δικογραφίας όταν ολοκληρώσει την εξέταση της υπόθεσης, αφού παράλληλα με την ποινική διαδικασία υπάρχει και η πειθαρχική, η οποία είναι αυτόνομη. Την Τετάρτη 28 Ιουνίου πήραμε τα αντίγραφα, 93.000 σελίδες.

Μαζί με τον κ.Μανώλη Αντωνακάκη, εκλεκτό συνάδελφο, αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε εκ περιτροπής, για να επισπεύσουμε το χρόνο, τα έγγραφα. Σε αυτή την προσπάθεια θα κάνουμε και δεύτερη και τρίτη αξιολόγηση των στοιχείων, ώστε να διαμορφώσουμε την κατά το ανθρωπίνως δυνατόν πιο αντικειμενική άποψη.

Κατ'αρχάς θα ξεχωρίσουμε ποιοι από τους 83 κατηγορουμένους εμπίπτουν στη δική μας δικαιοδοσία, διότι σύμφωνα με το Πειθαρχικό Δίκαιο είμαστε αρμόδιοι μόνο για όσους έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο -παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές μάνατζερ.

Δεύτερον, για ποιες πράξεις, διότι τα πέντε κακουργήματα και τα τέσσερα πλημμελήματα που έχει εντοπίσει η εισαγγελέας δεν είναι όλα πειθαρχικά αδικήματα. Αφού αξιολογήσουμε και αυτό, τότε θα ασκήσουμε δίωξη για όσους βγαίνουν στοιχεία. Στην παρούσα φάση για να ασκήσουμε δίωξη θέλουμε επαρκείς ενδείξεις.

Στη συνέχεια θα επιληφθεί η Πειθαρχική Επιτροπή, η οποία είναι δικαστήριο. Αυτή θέλει αποδείξεις για να καταδικάσει και να επιβάλει ποινές».

-Χρονικά τι βλέπετε;

«Εγώ ευελπιστώ μέσα στον Ιούλιο να έχουμε ολοκληρώσει το δικό μας έργο. Τα πειθαρχικά όργανα συνήθως λειτουργούν γρήγορα, αν και για το πρωτοβάθμιο δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός.

Η ποινική Δικαιοσύνη έχει περισσότερα στάδια σε μια διαδικασία μέχρι να φτάσει μια υπόθεση σε δίκη και είναι πιο βραδεία. Η πειθαρχική διαδικασία είναι πιο απλοποιημένη. Επιπλέον να για μια απόφαση του πρωτοβάθμιου οργάνου ασκηθεί έφεση, η Επιτροπή Εφέσεων συνέρχεται μέσα σε 10 ως 15 ημέρες και εκδίδει απόφαση.

Αλλά και να βγούμε σε 20 ημέρες, δεν χάθηκε ο κόσμος. Εδώ 30 χρόνια ψάχνουμε αυτά τα θέματα της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο…».

-Το πρωτάθλημα όμως αρχίζει στις 27 Αυγούστου;

«Το γνωρίζω, αλλά δεν μπορεί να πατήσει κάποιος ένα κουμπί και να τελειώσουν αυτές οι διαδικασίες, γιατί θα είμαστε άδικοι. Όποιες διώξεις ασκήσουμε πρέπει να είναι θεμελιωμένες».

-Υπάρχει περίπτωση σε κάποιους, οι οποίοι διώκονται από την ποινική Δικαιοσύνη, να μην ασκήσετε δίωξη ή αντιστρόφως να ασκήσετε διώξεις κατά προσώπων τα οποία δεν αναφέρονται μέχρι στιγμής στις ποινικές διώξεις;

«Ναι. Η δική μας δικαιοδοσία είναι αυτόνομη, δεν δεσμευόμαστε από την κρίση της εισαγγελέως. Βέβαια, όταν κάποιος δικαστικός ξεκινά να ασκήσει ποινική δίωξη και προφυλακίζει, κάποια στοιχεία θα έχει. Δεν μπορεί να το κάνει έτσι. Εμείς πάντως θα κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση».

-Θεωρητικά μπορούμε να περιμένουμε ένα διαφορετικό «πακέτο» κατηγορουμένων;

«Ναι».

-Τα στοιχεία της κύριας ανάκρισης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εσάς;

«Βεβαίως. Μπορεί να ζητήσουμε και το υλικό της κύριας ανάκρισης».

-Με βάση το μέρος της δικογραφίας που γνωρίζετε, ποιες είναι οι ενδεχόμενες κατηγορίες οι οποίες θα απαγγελθούν;

«Μπούσουλας είναι οι κατηγορίες που έχει απαγγείλει η εισαγγελέας Παπανδρέου. Υπάρχει όμως περίπτωση να προκύψουν από το υλικό και πειθαρχικά παραπτώματα που δεν αφορούν την ποινική Δικαιοσύνη».

-Από την έρευνα της ποινικής Δικαιοσύνης προκύπτουν παραπτώματα φυσικών προσώπων. Την ποινική Δικαιοσύνη όμως απασχολούν και οι ευθύνες ομάδων. Νομικά πώς προκύπτει η υπαιτιότητα κάποιας ομάδας με βάση τη δράση ενός αξιωματούχου της;

«Βάσει του αποδεικτικού υλικού. Αν υπάρχει δωροδοκία αυτή δεν γίνεται έτσι στον αέρα και στο βρόντο. Γίνεται για να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα ευνοϊκό για εκείνον που το επιδιώκει. Συνεπώς αν είναι ευνοϊκό υπέρ μιας ομάδας τότε έχει αντικειμενική ευθύνη και η ομάδα, το νομικό πρόσωπο».

-Υπάρχει κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων λόγω χρονικών περιορισμών;

«Για τα βασικά αδικήματα, δωροδοκία και στοίχημα, η παραγραφή είναι τριετής. Όπως και το ντόπινγκ. Δεν έχουμε πρόβλημα. Για όσα έχουν τελεστεί Ιούλιο 2008 δεν υπάρχει πρόβλημα».

-Έχετε ζητήσει αυστηροποίηση των ποινών;

«Έχουμε προτείνει σε συνεργασία με τον κ.Κουρίδη, ο οποίος είναι προϊστάμενος του Νομικού Τμήματος της ΕΠΟ, κάποιες βελτιώσεις του Πειθαρχικού Δικαίου οι οποίες είναι επιβεβλημένες. Αυτές θα προταθούν στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Και επέκταση χρόνου παραγραφής, και αυστηροποίηση των ποινών.

Μπορεί να προβλέπεται αφαίρεση βαθμών ή υποβιβασμός και σε άλλα αδικήματα πλην αυτών που προβλέπονται σήμερα. Διάβασα ότι οι ΠΑΕ δεν θέλουν αυστηροποίηση, κάτι που έχει ζητήσει και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι ΠΑΕ δεν θέλουν να έχουν αντικειμενική ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο γήπεδο. Οι ομάδες όμως πρέπει να έχουν μια κάποια ευθύνη, αφού είναι ο χώρος ο δικός τους όπου διεξάγεται το άθλημα».

-Στο παρελθόν έχετε καταγγείλει πιέσεις από τον Αχιλλέα Μπέο. Υπήρξαν παρόμοια περιστατικά με άλλους παράγοντες;

«Ο κ.Μπέος έχει αυτή τη συμπεριφορά. Αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Εγώ όμως δεν επηρεάστηκα από αυτό και στην υπόθεση των κασετών όπου ήταν εγκαλούμενος έβγαλα διάταξη για παραγραφή».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ