Facebook Pixel Το ποδόσφαιρο που ξέραμε πέθανε...
Life
| 2011-07-13 13:07:00

Το ποδόσφαιρο που ξέραμε πέθανε...

Το ποδόσφαιρο που ξέραμε πέθανε...

Η οικονομική κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο άρχισε επίσημα το φετινό καλοκαίρι. Ο Κώστας Καίσαρης αναλύει τα νέα δεδομένα, τις ραμμένες τσέπες, τη νέα φιλοσοφία και τις εξαιρέσεις του κανόνα.

Τη σεζόν 2010-2011 με το Μνημόνιο το ποδόσφαιρο ψηλά-χαμηλά την άντεξη την κρίση. Τώρα το 2011-2012 που έρχεται με το μεσοπρόθεσμο είναι στρίμοκωλα.

 Η μπάλα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στη γενικότερη οικονομική κατηφορα. Όταν χάνουν οι συνταξιούχοι 13ο και 14ο μισθό. Όταν πέφτει δεύτερο ψαλίδι στους δημόσιους υπαλλήλους. Όταν η Εφορία βγαίνει παγανιά κι όποιον πάρει ο χάρος, θα έμενε χωρίς συνέπειες το ποδόσφραιρο. Από τα 40 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το μπάτζετ του Παναθηναϊκού, θα κατέβει την προσεχή σεζόν όσο γίνεται χαμηλότερα. Στα 20 με 25. Και να έχει ήδη αρχίσει να λέγεται στους ποδοσφαιριστές ότι δύσκολα πλέον οι πληρωμές θα γίνονται στην ώρα τους.

Κοινή είναι η πολιτική για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Γύρω στα 18 εκατομμύρια ευρώ ήταν το μπάτζετ τους και το κατέβασαν στα 12. Τρόπος για να γίνει οικονομία στο ποδόσφαιρο ένας υπάρχει. Δεν έχει βρεθεί άλλος: διώχνουμε, πουλάμε τους ακριβούς ποδοσφαιριστές (που είναι κατά κανόνα και καλοί) και πέρνουμε φθηνούς που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μέτριοι. Κάπως έτσι έχασε ο Παναθηναϊκός τον Σισέ, η ΑΕΚ τους Σάχα, Μπλάνκο, Τζεμπούρ, Σκόκο κι ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει να χάσει τον Βιτόλο.

Η σφαγή των αμνών όμως θα γίνει από δω και πέρα στις μικές και μικρομεσαίες ομάδες. Μέχρι τώρα τα εγγυημένα έσοδα τους από τα τηλεοπτικά δικαίωματα και τις χορηγίες ήταν γύρω στα 3.5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα λεφτά πλέον ανήκουν οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν. Ήδη η Νόβα με αφορμή τα στημένα κάνει ψαλίδι 25% αρχής γενομένης από τη σεζόν 2010-2011. Σε αριθμούς και σε βάθος τριετίας μιλάμε για συνολική απώλεια 45 εκατομμύρια ευρώ. Στον αέρα είναι για τον ίδιο λόγο και η χορηγία του ΟΠΑΠ σε Σουπερλίγκ και Φούτμπολιγκ.

Έτσι ή αλλοίως όμως με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού κατά 100/100 μέσα στο 2011 το επαγγελματικό ποδόσφαιρο παθαίνει τεράστια ζημιά. Ο ΟΠΑΠ θα λειτουργεί πλέον με τους κανόνες της αγοράς και δεν πρόκειται να μοιράζει λεφτά επειδή κάποιος Υπουργός έπαιρνε τηλέφωνο όταν ήτνα πρόεδρος της Σούπερλιγκ ο Π. Κόκκαλης, ή ο Γ. Βαρδινογιάννης.

Η προοπτική λοιπόν λέει ότι τα έσοδα των μικρομεσαίων ομάδων θα συρρικνωθούν σε ποσοστό 50%. Με τις ανάλογες συνέπειες. Ήδη οι ομάδες έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Ο Χρ. Πανόπουλος της Σκόντα δεν έχει κανένα πρόβλημα να λέει ότι το μεγαλύτερο συμβόλαιο της Ξάνθης θα είναι στις 100.000 ευρώ. Με στροφή στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, όπως όλες σχεδόν οι ομάδες αυτής της κατηγορίας.

Η κρίση έχει ράψει τις τσέπες των περισσότερων προέδρων και οι ομάδες με κόσμο και αυξημένες εισπράξεις θα έχουν σημαντικό πλεονέκτημα. Το ποδόσφαιρο που ξέραμε μέχρι τώρα, ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν. Ο Β. Μαρινάκης στον Ολυμπιακό κι ο Γ. Σπανός στον Ατρόμητο, όπως κι ο Παπουτσάκης στον Εργοτέλη είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τα λίγα λεφτά φέρνουν φτώχεια κι φτώχεια γκρίνια. Το θέαμα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο κι ο κόσμος στις εξέδρες θα λιγοστεύει. Η κρίση στο ποδόσφαιρο μόλις αρχίζει.

Πηγή: sport24.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags