Facebook Pixel Το περιβραχιόνιο του αρχηγού: Πέντε αξέχαστες ιστορίες...
Life
| 2011-07-14 00:10:00

Το περιβραχιόνιο του αρχηγού: Πέντε αξέχαστες ιστορίες...

Το περιβραχιόνιο του αρχηγού: Πέντε αξέχαστες ιστορίες...

Με αφορμή τους νέους αρχηγούς του Παναθηναϊκού σας παρουσιάζουμε πέντε διαφορετικές ιστορίες από το 1930 έως σήμερα με ένα κοινό χαρακτηριστικό: Το περιβραχιόνιο του αρχηγού!

Είναι ...προδότης ο αρχηγός
Αλεξ Βιλαπλάν (1930)

Είχε την μεγάλη τιμή να είναι ο αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας στον πρώτο αγώνα που έγινε ποτέ στην ιστορία των Μουντιάλ, στις 13/07/1930. Σε εκείνο το παιχνίδι κόντρα στο Μεξικό, που κέρδισαν οι τρικολόρ με 4-1, αγωνίστηκε για 23η φορά με το εθνόσημο στο στήθος, ενώ ήταν η τρίτη σαν αρχηγός της ομάδας (πρώτη στις 23/02/1930 σε φιλικό με την Πορτογαλία).

Ο Αλεξ Βιλαπλάν αγωνίστηκε σαν αρχηγός και στα άλλα δύο παιχνίδια της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του '30, με τον αγώνα κόντρα στην Χιλή να είναι η 25η και τελευταία του συμμετοχή με την Εθνική.

Ποιο είναι όμως το ενδιαφέρον σε όλη την ιστορία του; Ο αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας στο πρώτο Μουντιάλ, εκτελέστηκε στις 26/12/1944 από τους συμπατριώτες του ως ένα από τους πιο κατάπτυστους προδότες της ίδιας του της χώρας. Ο λόγος; Είχε συνεργαστεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τους Ναζί ενάντια στην πατρίδα του!

Είναι ...ηγέτης ο αρχηγός
Γουίλις Ριντ (1970)

Ο Τζον Κουίνσι Άνταμς, ο 6ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1825-1829), έλεγε πως "Αν οι πράξεις σου εμπνέουν άλλους ανθρώπους να ονειρεύονται περισσότερο, να μαθαίνουν περισσότερο, να κάνουν περισσότερα, να γίνονται κάτι περισσότερο, τότε είσαι ηγέτης".

Η συγκεκριμένη ρήση πήρε σάρκα και οστά στα παρκέ του ΝΒΑ από τον Γουίλις Ριντ το 1970. Ο κάπτεν των Νιου Γιορκ Νικς τραυματίστηκε σοβαρά στο τρίτο παιχνίδι της σειράς των τελικών κόντρα στους Λέικερες, με τους γιατρούς να του απαγορεύουν την συμμετοχή του στους υπόλοιπους τελικούς.

Πράγματι ο Ριντ απέχει από τα επόμενα τρία ματς, ωστόσο στον 7ο και τελευταίο τελικό που διεξήχθη στην έδρα της ομάδας του δεν μπορούσε να μην δώσει το παρών. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών, μπαίνει στο παρκέ για προθέρμανση και ξεκινάει τον αγώνα σκοράροντας τα δύο πρώτα καλάθια.

Οι αφόρητοι πόνοι και ο κίνδυνος να καταστρέψει την υγεία του, τον οδηγούν αμέσως στον πάγκο, ωστόσο η συγκλονιστική του παρουσία ήταν αρκετή να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του που έφτασαν στον τίτλο επικρατώντας με 113-99.

Αυτό ήταν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία των Νικς, ενώ η στιγμή που εμφανίστηκε και περπάτησε στο παρκέ, ψηφίστηκε ως η πιο σπουδαία στην ιστορία του Madison Square Garden αλλά και η τρίτη στο ΝΒΑ!

Είναι ...χαβαλές ο αρχηγός
Νέρι Καστίγιο (2002)

Ο Τάκης Λεμονής έχει εισηγηθεί την απομάκρυνση του Ζιοβάνι, ωστόσο ο κόσμος του Ολυμπιακού τον κρατάει φωνάζοντας το όνομα του Βραζιλιάνου στην φιέστα για το 6ο σερί πρωτάθλημα.

Το γυαλί όμως ανάμεσα στον Έλληνα τεχνικό με τον Ζιο και κατ' επέκταση με τους λάτιν ποδοσφαιριστές της ομάδας έχει ραγίσει για τα καλά.

Έτσι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας που γίνεται στη Γερμανία τον Ιούλη του 2002, οι λάτιν στέλνουν το δικό τους μήνυμα ...απειθαρχίας μέσω μιας πλάκας που οργάνωσαν κατά την ψηφοφορίας για τον νέο αρχηγό της σεζόν.

Και ποια ήταν αυτή; Η ανάδειξη στην αρχηγία του 18χρονου τότε Νέρι Καστίγιο! Φυσικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν έγινε δεκτό από τον Έλληνα προπονητή και το περιβραχιόνιο κατέληξε στον φυσικό αρχηγό των ερυθρολεύκων, τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Είναι ...καθωσπρέπει ο αρχηγός;
Τζον Τέρι (2010)

Στο ερώτημα αν ο αρχηγός μιας ομάδας πρέπει να είναι "κύριος" και στην προσωπική του ζωή, κλήθηκαν να απαντήσουν δύο Ιταλοί προπονητές πριν περίπου 1,5 χρόνο στο Νησί.

Τον Φλεβάρη του 2010 ο Φάμπιο Καπέλο αφαιρεί το περιβραχιόνιο της Εθνικής Αγγλίας από τον Τζον Τέρι έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με την εξωσυζυγική σχέση του ποδοσφαιριστή με σύντροφο συμπαίκτη του.

“Μετά από αρκετή σκέψη αποφάσισα ότι θα ήταν καλύτερα να πάρω το περιβραχιόνιο από τον Τζον Τέρι. Αν και ως αρχηγός της ομάδας έχει δείξει εξαιρετικά θετική συμπεριφορά, εντούτοις θα πρέπει να υπολογίσω και άλλες παραμέτρους και τι είναι καλύτερο για όλους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας”, δικαιολογήθηκε ο Καπέλο.

Αντίθετα ο Κάρλο Αντσελότι τον διατήρησε στην αρχηγία της Τσέλσι: “Δεν με ενδιαφέρει τι κάνει στην προσωπική του ζωή ο κάθε παίκτης. Στο παρελθόν κάποιοι προπονητές τηλεφωνούσαν στους ποδοσφαιριστές τους για να τους ελέγξουν. Εγώ πιστεύω ότι η προσωπική ζωή του καθενός είναι πολύ σημαντική. Είμαστε στο πλευρό του”, υπογράμμισε ο τεχνικός των μπλε.

Σήμερα ο Τζον Τέρι παραμένει αρχηγός της Τσέλσι, ενώ από τον περασμένο Μάρτη φοράει στο μπράτσο του ξανά και το περιβραχιόνιο της Εθνικής Αγγλίας.

Είναι ...συγκινητικός ο αρχηγός
Κάρλες Πουγιόλ (2011)

Η ιστορία του Ερίκ Αμπιντάλ συγκίνησε όλο τον αθλητικό (και όχι μόνο) κόσμο την αγωνιστική σεζόν που μας πέρασε. Τον περασμένο Μάρτη έγινε γνωστή η είδηση για την σοβαρή περιπέτεια της υγείας του η οποία τον οδήγησε στο χειρουργείο για αφαίρεση όγκου από το στομάχι.

Ευτυχώς ο Ερίκ Αμπιντάλ βγήκε νικητής από την σπουδαιότερη μάχη της ζωής του και μάλιστα βρέθηκε στο χορτάρι του Γουέμπλεϊ στις 28/05 αγωνιζόμενος και στα 90 λεπτά του τελικού του Champions League ανάμεσα στην ομάδα του και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η στιγμή όμως που κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει συνέβη κατά τη διάρκεια της απονομής όταν ο Κάρλες Πουγιόλ έβγαλε το περιβραχιόνιο από το μπράτσο του και το φόρεσε στον Αμπιντάλ.

Στη συνέχεια ο Γάλλος μπακ, αν και δεν είναι ο αρχηγός της "Μπάρτσα", σήκωσε πρώτος στον ουρανό του Λονδίνου το βαρύτιμο τρόπαιο. Μια κίνηση από τον Πουγιόλ που έδειξε το μεγαλείο ψυχής που πρέπει να διέπει ένα αρχηγό...

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags