Facebook Pixel Κομφούζιο με το ασανσέρ των υποβιβασμών
Life
| 2011-07-17 14:53:00

Κομφούζιο με το ασανσέρ των υποβιβασμών

Κομφούζιο με το ασανσέρ των υποβιβασμών

Θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στην αθλητική Δικαιοσύνη ως τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου ή θα τραβήξει οπότε θα αλλάξει ο ποδοσφαιρικός χάρτης μεσούσης της νέας σεζόν;

Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ κάποιων κινητών τηλεφώνων για διάστημα ολίγων μηνών έφερε στην επιφάνεια πολλούς από τους πρωταγωνιστές του ποδοσφαιρικού παρασκηνίου. Σύμφωνα με τα εισαγγελικά πορίσματα που μέχρι στιγμής είδαν το φως της δημοσιότητας, σε διαφόρων ειδών «υπόγειες» διαδρομές εμπλέκονται σε στημένα ματς 15 ομάδες, 11 πρόεδροι, 4 μεγαλομέτοχοι, 7 προπονητές, 6 διαιτητές, 4 πρώην πρόεδροι, 3 μάνατζερ και αρκετοί ποδοσφαιριστές και μπουκ του στοιχήματος. Φανταστείτε τι φρούτα θα έβγαζε ο μπαξές αν παρακολουθούνταν όλες οι ομάδες και όχι επιλεκτικά κάποια τηλέφωνα.

Τα πρώτα κατηγορητήρια ήδη εστάλησαν με παραλήπτες τις ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα, Ηλιούπολη, Εθνικός Αστέρας και τους Αχιλλέα Μπέο, Γιώργο Τσακογιάννη, Νίκο Χάλκο, Γιάννη Παπακώστα, ΝίκοΠαντέλη , Μιχάλη Νικολόπουλο, Αθανάσιο Ντότση, Γιάννη Παπαδόπουλο και Μάκη Ψωμιάδη. Για τα νομικά πρόσωπα (ομάδες) ο Πειθαρχικός Κώδικας προβλέπει υποβιβασμό και πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και για τα φυσικά μέχρι ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Το ζητούμενο συνεπώς τώρα είναι πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης των πρωταθλημάτων Α΄, Β΄, Γ΄ Εθνικής για τη νέα σεζόν 2011-12. Θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία στην αθλητική Δικαιοσύνη ως τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου ή θα τραβήξει μακρύτερα, που σημαίνει ότι τα πρωταθλήματα- αν η Σούπερ Λίγκα αρχίσει 27-28 Αυγούστου - θα ξεκινήσουν με άλλη σύνθεση ομάδων και θα συνεχιστούν με άλλη;

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ασκηθούν διώξεις στις ΠΑΕ Ιωνικός, Ηλιούπολη, Διαγόρας, Λεβαδειακός, Αγροτικός Αστέρας και Εθνικός Αστέρας που εμπλέκονται σε 16 νέους στημένους αγώνες που διεξήχθησαν το δίμηνο 13 Φεβρουαρίου- 18 Απριλίου 2011 και οι οποίοι αποκαλύφθηκαν τυχαία στο πλαίσιο έρευνας για τη δράση εγκληματικών οργανώσεων στον νομό Αττικής.

Βαρύτατο κατηγορητήριο

Και αν η ποσότητα μαρτυρεί το μέγεθος της διαφθοράς, να αναφερθούμε σε δύο περιπτώσεις ενδεικτικά. Σύμφωνα λοιπόν με τα δικαστικά πορίσματα που έχουν συνταχθεί, από πλευράς Ηλιούπολης εμπλέκονται σε «βρώμικα» παιχνίδια ο ιδιοκτήτης της Γ. Τσακογιάννης (έχει προφυλακιστεί), ο πρόεδρός της Ν. Χάλκος, ο γενικός αρχηγός της Γιάννης Αρφάνης και οι ποδοσφαιριστές της Κώστας Ηλιόπουλος, Τάσος Θάνος και Μιχάλης Νικολόπουλος. Από πλευράς Διαγόρα ο μεγαλομέτοχός του Κώστας Χρυσοχοΐδης, ο προπονητής Πέτρος Ρουτζιέρης και οι ποδοσφαιριστές Γιώργος Πουλόπουλος, Στάθης Προβατίδης, Παναγιώτης Σπάρταλης, Γιώργος Σαλαμαστράκης , Χοσέ Λουίς Ρέγες και Μαρσέλο Γκούτμαν.

Οι υποθέσεις των υπολοίπων 68 προσώπων εμπλεκομένων στις τρεις εγκληματικές ομάδες οι οποίες, σύμφωνα με το πόρισμα της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών κυρίας Πόπης Παπανδρέου, δρούσαν στο στοιχηματικό στήσιμο των αγώνων, αναμένεται ως προς το αθλητικό τους κομμάτι να τελεσιδικήσουν τους επόμενους μήνες. Η αντικειμενική ευθύνη των ΠΑΕ που συνδέονται με τους εν λόγω παράγοντες θα κριθεί αρμοδίως, ενώ για πολλούς από αυτούς το κατηγορητήριο αναμένεται βαρύτατο και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο υποβιβασμού κάποιων ομάδων ακόμη και εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου! Γενικώς προκύπτει ένα διαφαινόμενο κομφούζιο που θα προκληθεί στον ποδοσφαιρικό χάρτη από το ασανσέρ των πιθανών υποβιβασμών ομάδων.

Παραβάσεις του ΚΑΠ

Επί του παρόντος εγείρονται ουκ ολίγα ερωτήματα αναφορικά με τη δυνατότητα των οργάνων- κυρίως της ΕΠΟνα φέρουν σε πέρας τόσο πολλές και δύσκολες υποθέσεις. Συγκεκριμένα: 1. Η απόφαση της Πειθαρχικής της Σούπερ Λίγκας και της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ ως προς την ομάδα που θα αντικαταστήσει τον Ηρακλή που τιμωρήθηκε με υποβιβασμό για χρήση πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας ελέγχεται ως προς την ορθότητά της. Και τα δύο όργανα έκριναν ότι ο Ηρακλής τοποθετείται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και στην κατηγορία παραμένει ο υποβιβασμένος Αστέρας Τρίπολης. Ο ΚΑΠ αναφέρει όμως ρητά ότι «ομάδες που υποβιβάζονται,είτε βάσει της προκήρυξηςείτε βάσει άλλης απόφασης, δεν έχουν δικαίωμα προαγωγής σε καμία περίπτωση για την περίοδο που υποβιβάστηκαν».

2. Με βάση την ανωτέρω απόφαση, η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός (έχουν υποβιβαστεί) αντλούν το δικαίωμα αμφισβήτησης της επικύρωσης της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας, υποστηρίζοντας ότι έγινε κατά παράβαση των κανονισμών που απαιτούν να μην υπάρχουν προσφυγές οι αποφάσεις των οποίων μπορούν να ανατρέψουν την τελική βαθμολογία. Οι δύο ομάδες επικαλούνται την προσφυγή του Ηρακλή στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CΑS) και κυρίως τις παραπομπές της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου με την κατηγορία της δωροδοκίας. Ο ΚΑΠ ορίζει όμως ρητά ότι « στην περίπτωση που μία ομάδα υποβιβάζεται γιατί κρίθηκε υπαίτια δωροδοκίας,καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην κατηγορία που κατέρχεται ». Τουτέστιν θα αντικατασταθεί από ομάδα της Β΄ Εθνικής.

3. Η ΕΠΟ ήδη τα θαλάσσωσε στην υπόθεση της αδειοδότησης των ομάδων. Στις διαμάχες με τον ΟΦΗ και τον Ηρακλή ηττήθηκε με αποτέλεσμα να ανακληθούν αποφάσεις των επιτροπών της. Γιατί να μη συμβεί το ίδιο και στην υπόθεση της κάθαρσης;

4. Η Επιτροπή Ιδιότητας και Μεταγραφών της ΕΠΟ «έχαψε» δεκάδες πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες που προσκόμισαν 21 ομάδες, εκδίδοντας έτσι δελτία σε εκατοντάδες ποδοσφαιριστές. Εκ των υστέρων ανακοίνωσε ότι κάποιες ομάδες χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα και οι υπόλοιπες δεν προσκόμισαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Οι πρώτες κινδυνεύουν με υποβιβασμό, οι δεύτερες με πρόστιμο. Εν ολίγοις, διαφορετικές αποφάσεις για το ίδιο παράπτωμα των άκυρων δελτίων.

ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ 7 ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ

Πενήντα ημέρες μετά την ολοκλήρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο επικρατεί...μια ωραία ατμόσφαιρα,καθώς: 1) Δεκαπέντε ομάδες κινδυνεύουν ακόμη και με υποβιβασμό, 2)

83 άτομα εμπλέκονται σε ύποπτα παιχνίδια, 3)

21 ομάδες κατηγορούνται για χρήση πλαστών εγγράφων, 4) η ΕΠΟ είπε-ξείπε στην υπόθεση της αδειοδότησης δικαιώνοντας εκ των υστέρων ΟΦΗ και Ηρακλή, 5) η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός αμφισβητούν την επικύρωση της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας, 6) ο Ηρακλής έχει προσφύγει στο CΑS, 7) τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ της Β΄ Εθνικής δεν έχουν διεξαχθεί,ενώ η αγωνιστική περίοδος έχει ολοκληρωθεί. Κοντά σε όλα αυτά,τα δικαιοδοτικά όργανα που υποβίβασαν τον Ηρακλή για πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα δικαιώνοντας παρατύπως τον υποβιβασμένο Αστέρα Τρίπολης,ετοιμάζονται να επιβάλουν την κάθαρση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.Αφήστε που όλες αυτές οι υποθέσεις στην ποινική Δικαιοσύνη μπορεί να τελεσιδικήσουν σε πέντεδέκα χρόνια!..

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags