Facebook Pixel Sportdog.gr | Ερωτήματα για τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο... - Tους ξέφυγε η Κνωσός!
Life
| 2018-10-11 11:25:00

Ερωτήματα για τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο... - Tους ξέφυγε η Κνωσός!

Sportdog Team
Ερωτήματα για τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο... - Tους ξέφυγε η Κνωσός!

Εταιρία είχε αναλάβει τον έλεγχο της λίστας.

Νέα ερωτήματα προκύπτουν για τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο Υπετραμείο. Μετά την αποκάλυψη της σχετικής λίστας, η κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για λάθος που οφείλεται σε ελλείψεις των καταχωρίσεων του Κτηματολογίου. Είχε δεσμευτεί επίσης κατηγορηματικά ότι κανένας αρχαιολογικός χώρος δεν θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο. Συνδικαλιστές του υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλουν όμως ότι η κυβέρνηση είχε προσλάβει ιδιωτική εταιρία συμβούλων να ελέγξει την λίστα των προς μεταβίβαση ακινήτων.

Το χρονικό
Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4389/2016. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση Στον νόμο προβλέπεται ότι δεν θα μεταβιβαστούν ακίνητα που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, στη λίστα των 10.119 προς μεταβίβαση ακινήτων συμπεριλήφθηκαν αρχαιολογικοί χώροι όπως η Κνωσός, το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, η ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, το φρούριο Φιρκά (Χανιά), τα αρχαιολογικά μουσεία Ηρακλείου, Αργοστολίου, Μυτιλήνης.

Μετά τη θύελλα που ξέσπασε, η κυβέρνηση έκανε λόγο για λάθος που οφειλόταν σε ελλείψεις στις καταχωρίσεις του Κτηματολογίου. Δηλαδή, δεν ήταν σαφές από τις περιγραφές των ακινήτων ότι επρόκειτο για χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Τόνισε επίσης ότι η λίστα ήταν προσωρινή.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι «από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις. Αυτές οι εξαιρέσεις είναι: α) αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, β). περιοχές Ramsar, γ) περιοχές Natura, δ) αρχαιολογικοί χώροι.»

Από τη μεριά τους, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Κώστας Στρατής υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει θέμα μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων. Και οι δύο όμως παραδέχτηκαν ότι η λίστα θα έπρεπε να είχε ελεγχθεί καλύτερα. Υπενθυμίζεται ότι τα 10.119 προς παραχώρηση ακίνητα προέκυψαν από έναν πολύ μεγαλύτερο κατάλογο 240.000 ακινήτων και εκτάσεων που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ προσθέτει ότι: «Η Υ.Α. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018 ορίζει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών (μέσα από την αναλυτική διαδικασία ταυτοποίησης των εξαιρούμενων ΚΑΕΚ) η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο.

Η εταιρία-σύμβουλος
Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση είχε αναθέσει σε εταιρία συμβούλων τον «καλύτερο έλεγχο της λίστας. Σύμφωνα με καταγγελία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (συνδικαλιστικής παράταξης στο Υπουργείο Πολιτισμού) το έργο του ξεκαθαρίσματος της λίστα είχε ανατεθεί στην εταιρία συμβούλων Planet. Συγκεκριμένα, η Planet ως σύμβουλος του Υπερταμείου είχε αναλάβει να « αξιολογήσει και να κατηγοριοποιήσει τα ακίνητα του Δημοσίου» […] καθώς και να «αναλύσει τα αναγκαία δεδομένα που θα καταλήξουν στην ολοκληρωμένη αξιολόγηση της διαθέσιμης δημόσιας περιουσίας.» Επιπλέον, η Planeτ είχε αναλάβει συμβουλευτικό έργο για την κατάρτιση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου από τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνηµείων (ΔΕΑΜ) Δηλαδή η εταιρία είχε πλήρη πρόσβαση σε όλη τη διαθέσιμη πληροφορία τόσο του Υπεραμείου όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα ερωτήματα
Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει εν έτει 2018 αξιόπιστο Κτηματολόγιο αποτελεί από μόνο του μείζον πολιτικό ζήτημα –για το οποίο οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Επίσης είναι μείζον γεγονός ότι στην (προσωρινή έστω) λίστα των προς μεταβίβαση ακινήτων συμπεριλήφθηκαν αρχαιολογικοί χώροι. Δείχνει αν μη τι άλλο ελλιπή οργάνωση, προχειρότητα κι έλλειμμα υπευθυνότητας των κρατικών υπηρεσιών, για τις οποίες την πολιτική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, η παρουσία εταιρίας-συμβούλων που είχε επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο, γεννάει νέα ερωτήματα:

Η εταιρία είχε προβεί σε λεπτομερή έλεγχο της λίστας, σε αντιπαραβολή με τα στοιχεία του ΥΠΠΟ; Είχε παραδώσει κάποιο σχετικό υπόμνημα;

Αν όχι, σε τι ακριβώς συνίσταται η «αξιολόγηση» και η «κατηγοριοποίηση»;

Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και θα τις πληρώσει όπως έχει συμφωνηθεί;

Το ελληνικό κράτος έχει αυτή τη στιγμή πλήρη κατάλογο των αρχαιολογικών μνημείων;

Ποια είναι η διαδικασία επανελέγχου τη λίστας στην οποία αναφέρεται η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ; Συμμετέχουν και ιδιώτες σε αυτή η διαδικασίας;

Τα ερωτήματα χρήζουν απαντήσεων γιατί δεν είναι απλό λάθος να σου ξεφύγει η… Κνωσός.

Πηγή: Newpost.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags