Facebook Pixel Sportdog.gr | Συναγερμός: Μια ανάσα από το «Barbaros» η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»
Life
| 2018-10-18 13:04:00

Συναγερμός: Μια ανάσα από το «Barbaros» η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

Συναγερμός: Μια ανάσα από το «Barbaros» η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

Mονάδες του ελληνικού στόλου έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα

 

Σε απόσταση μόλις 3-4 ναυτικών μιλίων βρίσκεται η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, «Νικηφόρος Φωκάς» από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, που έβγαλε η Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με το Hellas Journal, το ελληνικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται πάντα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρακολουθεί στενά οποιαδήποτε κίνηση του τουρκικού σκάφους.

Παράλληλα, και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα και θα σπεύσουν στην περιοχή εάν παραστεί η οποιαδήποτε ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκαζε τις τουρκικές προκλήσεις: 

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»,  αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags