Facebook Pixel «Μόνο για το ατύχημα θα μάθουμε από τη δίκη Κεντέρη – Θάνου»
Άλλα Σπορ
| 2011-01-27 19:57:00

«Μόνο για το ατύχημα θα μάθουμε από τη δίκη Κεντέρη – Θάνου»

«Μόνο για το ατύχημα θα μάθουμε από τη δίκη Κεντέρη – Θάνου»

Ο Τάσος Παπαχρήστου σχολιάζει μέσα από το blog του στο sentragoal το ατύχημα των Κεντάρη – Θάνου και μιλάει για την αλήθεια, αλλά και τα λάθη που έγιναν πριν από επτά χρόνια. Διαβάστε καρέ - καρέ τι έγινε εκείνο το πολύ σημαντικό καλοκαίρι για τον ελληνικό αθλητισμό.
 

Στις 12 Αυγούστου 2004 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναζήτησε μέσω του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου προκειμένου να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ.

Είχε φθάσει στο αρχηγείο της η είδηση ότι το ελληνικό δίδυμο δεν βρέθηκε ποτέ στο Σικάγο, όπως είχε δηλώσει ότι θα βρισκόταν εκείνες τις ημέρες. Η ΔΟΕ ενημερώθηκε ότι μετά τις πέντε το απόγευμα οι δυο αθλητές θα εισέλθουν στο Ολυμπιακό Χωριό.

Όταν αναζητήθηκαν έλειπαν και πάλι. Οι δειγματολήπτες έκαναν χρήση του κανονισμού. Απευθύνθηκαν στον αρχηγό αποστολής, τον Γιάννη Παπαδογιαννάκη, που υπέγραψε το σχετικό έγγραφο και ξεκίνησε η αναζήτηση των αθλητών με περιθώριο τις δυο ώρες.

Έτσι προβλέπουν οι κανονισμοί. Την ώρα που ο Παπαδογιαννάκης έβαζε την υπογραφή του, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της δίωρης προθεσμίας. Επί της ουσίας ήταν σαν να είχαν ενημερωθεί οι ίδιοι οι αθλητές.

Σε δύο ώρες μία ακόμα, η τρίτη σε 18 μήνες, αποφυγή ελέγχου καταγράφηκε. Όλα είχαν τελειώσει. Οι αθλητές δεν βρέθηκαν και η ευθύνη ήταν αποκλειστικά δική τους. Κεντέρης και Θάνου έχασαν το δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες της Αθήνας.

Το ίδιο βράδυ έγινε το περίφημο τροχαίο ατύχημα που αυτές τις ημέρες εξετάζεται από το δικαστήριο αν ήταν πραγματικό ή «μαιμού». Η ΔΟΕ, έξυπνα σκεπτόμενη τότε, ζήτησε παρασκηνιακά από τους Έλληνες να λύσουν οι ίδιοι το θέμα. Άλλωστε ήταν ένα δικό μας θέμα. Η ποινή αποκλεισμού λόγω της αποφυγής τριών ελέγχων θα ήταν 12μηνη.

Δηλαδή το καλοκαίρι του 2005 οι δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες του Σίδνει θα μπορούσαν να επιστρέψουν στους αγώνες. Το μπαλάκι έφθασε στο τερεν της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στις 14 Αυγούστου ο προπονητής των δύο αθλητών, ο Χρήστος Τζέκος κλήθηκε για εξηγήσεις από την ολομέλεια της ΕΟΕ.

Οι αθλητές βρισκόταν στο ΚΑΤ ύστερα από το ατύχημα τους, δεν μπορούσαν να παραστούν. Ήταν μια κρίσιμη συνεδρίαση. Αν ο Τζέκος δεχόταν εκείνη την ημέρα να παραδώσει τις διαπιστεύσεις των Κεντέρη και Θάνου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και να τους θέσει σε διαθεσιμότητα, ίσως τίποτα από όλα όσα δραματικά ακολούθησαν να μην είχε συμβεί.

Η ΔΟΕ θα έπαυε να ασχολείται καθ όσον είχε αναλάβει η Ελλάδα να δώσει τις λύσεις. Δεν θα αντιδρούσε καθ όσον με την τρίτη αποφυγή ελέγχου, οι δύο πρωταθλητές ήταν οριστικά εκτός αγώνων. Και φυσικά, αν υποθέσουμε ότι κάτι έτρεχε με τα ούρα των πρωταθλητών μας, η ΔΟΕ δεν θα είχε λόγους νέου ελέγχου από τη στιγμή που είχαν τεθεί νοκ – αουτ από τους αγώνες.

Επ ουδενί θα ρίσκαραν δύο αρνητικά δείγματα την επόμενη ή μία από τις επόμενες ημέρες. Δεν είχαν λόγο. Για τη ΔΟΕ, οι Κεντέρης και Θάνου απέφυγαν τον έλεγχο της 12ης Αυγούστου, οπότε όλα είχαν τελειώσει εκείνη την ημέρα.

Ο Τζέκος όμως αρνήθηκε να παραδώσει τις διαπιστεύσεις με φανερή τη διάθεση να …παζαρέψει ο ίδιος με την ΔΟΕ με απώτερο στόχο τη συμμετοχή των αθλητών μας στους αγώνες της Αθήνας. Λάθος θεώρηση και εκτίμηση. Εκ του τελικού αποτελέσματος και μόνο.

Το ίδιο βράδυ είχα ένα δείπνο στο Ηράκλειο Αττικής με τον περίφημο Ρώσο μάνατζερ στίβου, τον παλιό εμποδιστή Πάβελ Βορονκόφ. Ζήτησε την εκτίμηση του, πριν από μια μπουκιά τηγανητά καλαμαράκια που λατρεύει κυριολεκτικά.

«Είστε χαμένοι πια, ένα δικό σας εσωτερικό θέμα το μετατρέψατε σε διεθνές. Η ΔΟΕ θα το πάει μέχρι το τέλος» ήταν η απάντηση του. Και είχε δίκιο.

Στις 18 Αυγούστου, Τζέκος – Κεντέρης – Θάνου παρέδωσαν τις κάρτες διαπίστευσης τους στη ΔΟΕ και είδαν τους αγώνες από την τηλεόραση. Και όμως είχαν την ευκαιρία για το μικρότερο δυνατό πλήγμα. Θα μετείχαν στο ευρωπαικό πρωτάθλημα του 2006, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και βάλε, που λέει ο λόγος.

Ήρθε κατόπιν και η απόφαση του ΣΕΓΑΣ να τους αθωώσει, γεγονός που προκάλεσε ακόμα και τη διεθνή ομοσπονδία στίβου, που δεν ήθελε με τίποτα τη συνέχεια σε ένα τέτοιο σκάνδαλο μεγάλων αθλητών. Αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων πλέον να απευθυνθεί στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο της Λοζάννης.

Χάθηκε χρόνος, πολύς χρόνος, χάθηκε μια ολόκληρη καριέρα θα έλεγε κανείς σήμερα. Στη δίκη που συνεχίζεται σήμερα, δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, καμιά ποινή. Άλλωστε ότι έχει σχέση με ντόπινγκ έχει διαγραφεί. Συζητάμε μόνο αν υπήρξε τροχαίο ή μη.

Αθώοι θα είναι οι κατηγορούμενοι-αθλητές που δεν πάτησαν καν το πόδι τους στο δικαστήριο μέχρι σήμερα...

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags