Facebook Pixel Προτείνετε και λύσεις κύριε Γενικέ!
Life
| 2011-12-24 12:37:00

Προτείνετε και λύσεις κύριε Γενικέ!

Προτείνετε και λύσεις κύριε Γενικέ!

Κατανοώ την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο ΓΓΑ. Χωρίς να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, αφού για να κινηθεί το σύστημα, χρειάζεται η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και των Υπουργείων, πρέπει να δικαιολογεί κάπως και τον "θεσμικό ρόλο" του. Γράφει ο Μιχάλης Τσώχος.

Μετά τα τελευταία γεγονότα, με τα επεισόδια και την ένταση στην πλειονότητα των γηπέδων και τους αγώνες του Κυπέλλου, ο κύριος Μπιτσαξής έκανε την εμφάνιση του. Την ώρα βέβαια, που τα αρμόδια Υπουργεία, Αθλητισμού και κυρίως Δημόσιας Τάξης, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου (μέχρι και με τζιπ μπήκαν σε τράπεζα για να την ληστέψουν), τουλάχιστον ο ΓΓΑ, είχε την ευαισθησία να δείξει, ότι κάποιος κατάλαβε τι έχει γίνει, το περασμένο τριήμερο.

Μόνο, που η παρέμβαση του δεν ξέφυγε από την συνηθισμένη αερολογία των πολιτικών μας. Τι βγήκε να μας πει; Ότι απαγορεύει την μετακίνηση των οπαδών του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, στα επόμενα εκτός έδρας ματς των δύο ομάδων. Σιγά τα ωα! Και ένα παιδί δημοτικού θα μας πρότεινε αυτή την λύση. Μια λύση, που προωθήθηκε από ένα άβουλο και ανύπαρκτο Κράτος, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αντικοινωνική συμπεριφορά στα γήπεδα. Μια Πολιτεία, που αδυνατεί χρόνια τώρα να κοντραριστεί με συγκεκριμένα συμφέροντα, και προτιμά απαθέστατη να κρατά τον ρόλο του παρατηρητή. Να εισάγει κάθε τόσο στο Κοινοβούλιο, διατάγματα και αθλητικούς νόμους, και να επαίρεται, ότι επιτέλους δίνει «γροθιά στο μαχαίρι». Αλλά όταν έρχεται η ώρα της κρίσης, ακόμη και κάποια σωστά μέτρα, που έχουν περάσει στα νομοσχέδια, είναι ανίκανη να εφαρμόσει. Είτε λόγω έλλειψης βούλησης, είτε επειδή τα υπόλοιπα συναρμόδια όργανα, αποδεικνύονται ανίκανα στην μετάβαση από την θεωρία στην πράξη. Και σίγουρα σε δεδομένες χρονικές περιόδους, μπορεί και να εξυπηρετείται από την αναταραχή στα γήπεδα.

Αν είναι λοιπόν κάθε φορά, που έχουμε «γεγονότα» σε κάποιο γήπεδο, να βγαίνει ο Γενικός και να απαγορεύει μετακινήσεις, ας το αφήσει καλύτερα. Διότι δεν εξυπηρετεί ούτε τον θεσμικό του ρόλο, ούτε και την ευταξία, που καλόπιστα να παραδεχθώ, ότι επιθυμεί και εκείνος. Έτσι και αλλιώς η απαγόρευση τηρείται «κατά το δοκούν» και «κατά περίσταση», όπως αποδείχθηκε, πρόσφατα μάλιστα με τις περιπτώσεις των αγώνων του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού σε Γιάννενα και Τρίπολη. Οπότε ας προσπαθήσει να διατηρήσει το ελάχιστο της αξιοπιστίας του θεσμού του ΓΓΑ.

Αν όντως είναι αποφασισμένος να έρθει σε ρήξη με τα «κακώς κείμενα», έχει τον τρόπο νομίζω και τις ιδέες να το πράξει. Φοβούμαι όμως, ότι η πολιτική του δέσμευση, αλλά και οι «πραγματικές δυνατότητες», εκ της θέσεως του, δεν θα μας επιτρέψουν, τουλάχιστον άμεσα, να επικροτήσουμε μια τέτοια στάση. Καλές γιορτές!

Πηγή: pamesports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags