02/02/11 - 19:07

“ΔΕ-ΜΑ”Σ τα είπανε καλά…

Τα αίτια που οδήγησαν στην άρση της τέλεσης των Μεσογειακών Αγώνων από την Ελλάδα ανέλυσε η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών σε επίσημη ανακοίνωση.

“ΔΕ-ΜΑ”Σ τα είπανε καλά…
46.994views 0shares

Σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν υλοποιήθηκαν οι υποχρεώσεις της οργανωτικής επιτροπής από το συμβόλαιο υποψηφιότητας, παρά τις υποχωρήσεις που έγιναν.

Όσο για τις απαραίτητες εγγυήσεις, αυτές δεν δόθηκαν ποτέ παρά το γεγονός ότι είχε δώσει τελευταία χρονική προθεσμία την 15η Ιανουαρίου 2011.

«Δυστυχώς, δεδομένου ότι η σύμβαση υπογράφηκε τον Οκτώβριο 2007, λίγα επιτεύχθηκαν από το Βόλο. Επιπλέον, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επιδείνωσε την κατάσταση και μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης κόστους έγιναν δεκτά από την ΔΕΜΑ στις προσπάθειές της να κρατήσει τους Αγώνες στην Ελλάδα.

Όμως, παρά το πέρασμα πολλών μηνών λίγες βελτιώσεις έγιναν στις αθλητικές εγκαταστάσεις, παρόλο που η ΔΕΜΑ, από σεβασμό στον ελληνικό λαό, αποδέχθηκε εγκαταστάσεις σε κοντινά χωριά με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα είχε κόστος για τους Αθλητές. Τον περασμένο Μάρτιο η ΔΕΜΑ απηύθυνε στις ελληνικές αρχές μια επίσημη προειδοποίηση ότι οι Αγώνες θα αποσυρθούν από το Βόλο, αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα» αναφέρει μεταξύ άλλων η Διεθνής Επιτροπή και επισημαίνει:

«Η ΔΕΜΑ επανειλημμένα ζήτησε συναντήσεις με κορυφαίους Αξιωματούχους και επέμεινε σε γραπτές εγγυήσεις, αλλά μάταια. Μια τελευταία παράταση, μέχρι την 15η Ιανουαρίου, δόθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή Βόλου έτσι ώστε να παρουσιάσει:

α) γραπτή εγγύηση της κυβέρνησης για την διαθεσιμότητα των απαραίτητων πόρων για την ορθή διοργάνωση των Αγώνων.

β) γραπτές εγγυήσεις της κυβέρνησης για την αναβάθμιση και/ή των κύριων αθλητικών εγκαταστάσεων.

γ) εμπεριστατωμένες αποδείξεις για την κατάλληλη στέγαση αθλητών και Αξιωματούχων.

Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 28 Ιανουαρίου 2011, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΕΜΑ σημείωσε ότι οι εγγυήσεις αυτές δεν δόθηκαν και αυτό κατά παράβαση του Συμβολαίου υποψηφιότητας και Διεκδίκησης.

Κατά συνέπεια, παρά την επιθυμία της να πραγματοποιηθούν οι αγώνες στο Βόλο και τη Λάρισα, και αν και εκτιμήθηκαν οι μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η Οργανωτική Επιτροπή, συνειδητοποιώντας ότι το μέλλον των Αγώνων πλήττεται, η ΔΕΜΑ δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποφασίσει να αποσύρει τη διοργάνωση των Αγώνων από το Βόλο. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα με μία μόνο αποχή».

Τέλος, να σημειωθεί πως η ΔΕΜΑ ανακοίνωσε ότι η πόλη, στην οποία θα ανατεθεί η διοργάνωση, θα γίνει γνωστή στις 23 Φεβρουαρίου, μετά από ψηφοφορία των μελών της. Στη διαδικασία θα πάρουν μέρος 3 από τις 5 υποψήφιες πόλεις για τους αγώνες του 2017, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία τους να διοργανώσουν τους Αγώνες του 2013. Αυτές είναι οι Μερσίνη (Τουρκία), Ταραγόνα (Ισπανία) και Τρίπολη (Λιβύη).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ