Facebook Pixel FFP και σφραγισμένες επιταγές
Life
| 2011-02-11 00:03:00

FFP και σφραγισμένες επιταγές

FFP και σφραγισμένες επιταγές

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει στο προσωπικό του blog ότι η ανεπίσημη παραδοχή της ΠΑΕ ΑΕΚ περί οφειλών αποτελεί το καλύτερο μάθημα εφαρμογής του financial fair play...

Να ξενυχτάει μετά την ήττα της ΑΕΚ από τον Αρη συνελήφθη ο Ρότζερ Γκερέιρο αλλά πολύ σωστά το ενδιαφέρον του «κιτρινόμαυρου» ρεπορτάζ περιστράφηκε γύρω από την παραδοχή του για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των «κιτρινόμαυρων» ποδοσφαιριστών.

Από κάτι τέτοιες περιπτώσεις προκύπτουν άλλωστε σε όλα τα συλλογικά ρεπορτάζ οι πληροφορίες περί σημαντικών καθυστερήσεων στις πληρωμές. Πώς απαντά η κάθε διοίκηση; Κατά το δοκούν, ανάλογα με τον εκπρόσωπό της.

«Από το ΑΕΚ είμαστε και κανένας δεν έχει χάσει τα λεφτά του» μέχρι το... «με εμάς ασχολείστε, αλλά δεν βλέπετε ότι όλοι χρωστάνε», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και το... «μόνο τα λεφτά σας ξέρετε να ζητάτε, αλλά δεν βλέπετε που σέρνεστε μέσα στο γήπεδο»!

Επί του προκειμένου η ΠΑΕ ΑΕΚ, πάντα σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, διαβεβαίωσε ανεπίσημα ότι οι ποδοσφαιριστές στο τέλος Μαρτίου θα έχουν εξοφληθεί για το πρώτο 3μηνο των οφειλών και έτσι η εταιρία θα επανέλθει στα επιτρεπτά επίπεδα.
Διάβασα μάλιστα στο ρεπορτάζ του «Goal» ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ παρέπεμψε στο αντίστοιχο διάστημα της περσινής περιόδου όταν έστω και με μεγάλη καθυστέρηση και υπό το φόβο των απεργιών οι μέτοχοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη και κάλυψαν μέρος του ανοίγματος.

Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη διαφορά, όταν θα αρχίσουν για τις ομάδες που θα συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα να εφαρμόζονται οι διατάξεις του financial fair play. Η ΑΕΚ και η κάθε ΑΕΚ δεν θα μπορεί ούτε και ανεπίσημα να παραδέχεται τέτοιες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της είτε προς τους ποδοσφαιριστές της, είτε προς τους υπαλλήλους της, είτε προς το ελληνικό Δημόσιο.
Δεν νομίζω να αισθάνεται κανείς ότι υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχουν πολλές ελληνικές ομάδες που σήμερα θα μπορούσαν να καλύπτουν αυτή την υποχρέωση περί της απαραίτητης ρευστότητας σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και χωρίς να περιμένουν ότι θα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω και ο χρηματοδότης τους να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρωθούν κάποια έναντι.

Δεν σημαίνει βεβαίως ότι επειδή η ΑΕΚ θα έχει πάει πίσω τις πληρωμές της στη διάρκεια της σεζόν, αυτόματα θα καλείται στη Νιόν και θα αποβάλλεται από τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Για να καταλαβαίνουμε στην πράξη τι θα μπορούσε να είχε συμβεί μία πρώτη απόφαση του αρμόδιου πάνελ για το financial fair play θα ήταν ότι... «από τη στιγμή που δεν είστε συνεπείς στις πληρωμές της δεν θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε στο ευρωπαϊκό σας παιχνίδι τους τρεις ποδοσφαιριστές που αποκτήσατε τον Ιανουάριο και ενώ δεν είχατε προηγουμένως εξασφαλίσει τη ρευστότητα για τις υποχρεώσεις σας».

Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά που εισάγει ο νέος κανονισμός και είναι πολύ πιο σημαντική παράμετρος σε σχέση με το break even (ισοσκελισμένα έσοδα – έξοδα), κάτι που σε τελική ανάλυση μπορεί και να μαγειρεύεται... Το «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» όμως είναι δύσκολο να κρυφτεί εκτός κι αν υπάρχει η απόλυτη πίστη στην ομάδα ότι κάποια στιγμή θα πληρώσει...

Και πάλι όμως κάθε φορά που ένας Μαϊστόροβιτς, ένας Ενσαλίβα ή ένας Χέρσι θα σφραγίζουν τις επιταγές τους σε οποιαδήποτε τράπεζα, τότε αμέσως θα «χτυπάει» κόκκινο στα γραφεία της UEFA στη Νιόν με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με την είδηση ότι η Τσέλσι ξόδεψε 50 εκατ. λίρες για τον Τόρες.

Τα ποσά έναντι των οφειλών που κατέθεσε η ΑΕΚ στους λογαριασμούς των τριών ποδοσφαιριστών δεν θα λύνουν το πρόβλημα. Οπως και οι... γενναίες ανακοινώσεις εναντίον του ΟΑΚΑ επειδή ζητάει τα χρήματα για τη χρήση του γηπέδου βάσει της σύμβασης την οποία έχει υπογράψει η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ. Οπως και τις μαγκιές του παρελθόντος των ομάδων μας που απέλυαν έναν ξένο προπονητή χωρίς αποζημίωση προσφεύγοντας μάλιστα εναντίον του στις αστείες εν Ελλάδι επιτροπές ζητώντας από πάνω και τον... γάιδαρο επειδή τάχα προκάλεσε ζημία με την παραμονή του. Αυτά τελειώνουν και θα προσφέρονται πλέον μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά. Η Μάντσεστερ Γ. έχει πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα και περισσότερα χρέη από τον Ολυμπιακό. Μόνο για τους τόκους των τραπεζικών της δανείων πλήρωσε την περασμένη σεζόν 70 εκατ. λίρες. Το ζητούμενο όμως είναι ότι είχε να τα πληρώσει. Δεν τα πήγε την επόμενη σεζόν και βλέπουμε...

Το οξύμωρο βεβαίως είναι ότι από την άλλη πλευρά η FIFA ανακοίνωσε μόλις σήμερα ότι στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου ενέγραψε 2.451 ποδοσφαιριστές υπό μετεγγραφή, κάτι που αποτελεί αύξηση κατά 104% σε σχέση με πέρυσι. Το συνολικό ποσό που διακινήθηκε προσδιορίστηκε από τη FIFA στα 234 εκατομμύρια ευρώ. Καθόλου μικρό ποσό σε εποχή συνολικής οικονομικής κρίσης και εν αναμονή της εφαρμογής του financial fair play.

Oι δικές μας μεγάλες ομάδες της χώρας εκπροσωπήθηκαν αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση του ECA, δηλαδή στο όργανο των ευρωπαϊκών club εντός UEFA. Eνημερώθηκαν εκ νέου. Πρέπει όμως και να προσαρμοστούν. Ο φόβος για τις πρώτες καμπάνες υπάρχει πριν καν από το financial fair play για κάποιες από τις ομάδες. Αρκούν οι υφιστάμενες διατάξεις του licensing...

ΠΗΓΗ: www.sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags