Facebook Pixel Το... βρόμικο '97!
Life
| 2011-02-14 22:25:00

Το... βρόμικο '97!

 Το... βρόμικο '97!

Ύστερα από 14 χρόνια, ο Λευτέρης Σούμποτιτς επέστρεψε (όχι πάντως μετά βαΐων και κλάδων) στον πάγκο του Άρη και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει σε εκείνες τις ταραγμένες μέρες του '97!

Κρατιέμαι, που λέτε, για να μην παρασυρθώ και να αποφύγω να γράψω (όχι απλώς για τις ταραγμένες μέρες, αλλά) για το βρόμικο '97, αλλά μάταιος ο κόπος! Στο κάτω κάτω, όλοι όσοι («Σουπεράδες» ή μη) ξεσπάθωσαν με το που άκουσαν ότι ο «Πίξι» επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, αυτό ακριβώς θυμούνται: το βρόμικο ή μάλλον το... τρυπημένο '97 και γι' αυτό (φαντάζομαι ότι) ζητούν κιόλας την επανασύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου!

Εδώ ήρθαμε, που λένε και στο σινεμά. Βασικά εδώ ήρθε ο ίδιος ο (Σλόμπονταν, που ως έχων ελληνικές ρίζες ζήτησε να λέγεται) Λευτέρης, για να ξαναδώσει νόημα σε εκείνο το παλιό τραγούδι του Γιώργου Μουζάκη, που το ερμήνευσε πρώτος ο Σώτος Παναγόπουλος και (λέγεται ότι) το άκουγε από τον Τζίμη Μακούλη κι έκοβε τις φλέβες του ο συχωρεμένος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής...

Είναι εκείνο το τραγούδι που λέει «ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις, είχε γκρίζα τα σγουρά του τα μαλλιά και μου είπε πώς απόψε θα γυρίσεις»!

Αυτός ο φίλος πρωτοεμφανίστηκε στη ζωή μας το 1986, έτυχε μάλιστα να είμαι ο πρώτος που του πήρε συνέντευξη (στα ελληνικά μάλιστα) στον περίβολο έξω από το Παπαστράτειο, έπειτα από έναν αγώνα Ολυμπιακός-Άρης. Εισέβαλε ορμητικά στο ελληνικό μπάσκετ και με το καλημέρα άρχισε τις βολές κατά ριπάς, εκτελώντας εν ψυχρώ κάθε αντίπαλο που βρισκόταν μπροστά του: σουτέρ ολκής, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να βαρέσει στο ψαχνό, με χέρι που το ρύθμιζε ο ίδιος, γι' αυτό άλλωστε ο Ιωαννίδης δεν τον συγχώρησε μετά την ήττα από την Τρέισερ Μιλάνο στον ημιτελικό της Γάνδης και του φώναζε «δεν μπορώ εγώ να σου ρυθμίσω το κωλόχερο»!

Για τον Άρη ο «Πίξι» θα είναι πάντοτε ένας (σαν τον) Μπάγεβιτς: άλλοτε το απωθημένο του, άλλοτε η λύτρωσή του, άλλοτε η Ερινύα του σε μια σχέση στην οποία τα όρια της λατρείας με το μίσος μοιάζουν συγκεχυμένα. Μια αγάπη που έγινε δίκοπο μαχαίρι και γι' αυτό κιόλας τρυπήθηκε! Παρεμπιπτόντως αυτή είναι μια παράξενη ιστορία, η οποία ακόμη και έπειτα από 14 χρόνια στοιχειώνει τη σχέση τους και αποτελεί το βασικό επιχείρημα του κινήματος των... αντι-Λευτεριστών, όπως εμφανίζονται όσοι δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό!

Η υπόθεση του τρυπήματος, λοιπόν. Μια υπόθεση που μένει σαν ανοιχτή πληγή και σήμερα το πρωί που μιλούσαμε στο ραδιόφωνο του Sentra 103.3, της έριξα κι εγώ λίγο αλάτι, αλλά ο «Πίξι» βράχος! «Δεν έχω μιλήσει ποτέ γι' αυτή την ιστορία, αλλά επειδή τώρα ξαναβρίσκεται στο επίκεντρο, πρέπει να πω μερικά πράγματα. Οι κατηγορίες που δέχτηκα τότε ήταν γελοίες. Έλεγαν δηλαδή ότι οι Γιαννακόπουλοι είχαν πιάσει εμένα και τους παίκτες του Άρη για να χάσουμε από τον Πειραϊκό και να βγει τρίτος ο Παναθηναϊκός. Πιστεύεις, λοιπόν, ότι αν όντως μας είχαν πιάσει, ύστερα από μερικούς μήνες οι Γιαννακόπουλοι θα έπαιρναν έναν πιασμένο προπονητή στην ομάδα τους; Ο κόσμος επίσης δεν ξέρει ότι εγώ είχα συμβόλαιο για άλλον ένα χρόνο, αλλά η διοίκηση ήθελε να το σπάσει για να γλιτώσει τα λεφτά. Το να κατηγορήσουν λοιπόν εμένα για κάτι που δεν έγινε ποτέ, ήταν εύκολο και βολικό», είπε σε αυτή την καθυστερημένη απολογία του ο Σούμποτιτς, διατυπώνοντας στον επίλογο κι ένα δεύτερο ρητορικό ερώτημα: «Πιστεύεις ότι αν είχα λερωμένη τη φωλιά μου απ' αυτή την υπόθεση, θα ξαναπατούσα ποτέ το πόδι μου στη Θεσσαλονίκη;»

Δεκατέσσερα χρόνια πίσω, λοιπόν. Ο Πειραϊκός νικά τον (εκπορθητή της Προύσας και κάτοχο του Κυπέλλου Κόρατς) Άρη με 69-61, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του πρωταθλήματος της Α1, που μάλιστα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και προκαλεί ένα σωρό θεωρίες συνωμοσίας. Αρκετούς μήνες αργότερα, σε μια δευτεριάτικη αθλητική εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού της Θεσσαλονίκης, ο (συχωρεμένος πια) πρόεδρος του ΤΑΚ Ζαφείρης Σαμολαδάς σχολιάζει ότι «σε εκείνο το ματς τρυπηθήκαμε από μέσα» και αυτή η δήλωση πυροδοτεί τα σενάρια αλλά και την οργή των οπαδών της ομάδας, καθώς ήδη ο Σούμποτιτς βρισκόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε ευνοηθεί από τη νίκη του Πειραϊκού. Χάρη σε αυτό το απροσδόκητο αποτέλεσμα οι «πράσινοι» τερμάτισαν τρίτοι στη βαθμολογία, με 18 νίκες-8 ήττες, αφήνοντας πίσω τους το Περιστέρι (18-8) και τον Άρη (17-9), ενώ στην κορυφή είχαν ισοβαθμήσει ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ με ρεκόρ 21-5.

Εάν ο Άρης δεν γνώριζε την ήττα από τον Πειραϊκό, θα καταλάμβανε την τρίτη θέση, διότι εκείνη τη σεζόν είχε νικήσει δύο φορές τον Παναθηναϊκό (81-80 στο Αλεξάνδρειο και 79-77 στο ΟΑΚΑ), ωστόσο η υπόθεση δεν είχε κανένα αντίκρισμα: μεσούσης της φασαρίας που προκάλεσαν ο αποκλεισμός στους προημιτελικούς της Ευρωλίγκας από τον Ολυμπιακό, η ήττα στον ημιτελικό του Κυπέλλου από τον Απόλλωνα Πατρών και η αποχώρηση του Μάλκοβιτς, ο Παναθηναϊκός βγήκε νοκ άουτ από τον ΠΑΟΚ και έμεινε έξω από την τετράδα των πλέι οφ...

Οι Αρειανοί δεν ξέχασαν αυτή τη σκοτεινή υπόθεση και από το Σάββατο το βράδυ την ανακαλούν όχι μόνο στη μνήμη τους, αλλά και στη δημοσιότητα, με συνθήματα όπως «μαύρο στον Σούμποτιτς» και σχόλια τύπου «η επιστροφή του είναι τεράστια ντροπή και ανυπολόγιστη ζημιά». Φαίνεται ότι ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν γιάτρεψε την πληγή που προκάλεσε αυτό το... τρύπημα. Μένει να φανεί προσεχώς εάν θα τη γιατρέψει κάποια μεγάλη νίκη...

Κάτι που προκαλεί ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΖΗΜΙΑ (!!!!!!!!!!!!!!), καθώς μιλάμε για τον άνθρωπο που «τρύπησε» την ομάδα της καρδιάς μας (Πειραϊκός-ΑΡΗΣ 69-61 τη σεζόν ‘96-‘97), λίγους μήνες πριν καταλήξει στον παναθηναϊκό, ο οποίος και θα επωφελούνταν από την ήττα του ΑΡΗ στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.
 

ΠΗΓΗ: www.gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags