17/02/11 - 09:59

Παιδική εργασία στην Apple

Στα 91 φτάνουν τα παιδιά που εργάζονται στα κατά τόπους εργοστάσια της Apple, κυρίως στην Κίνα...

Παιδική εργασία στην Apple
44.805views 0shares

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διενεργείται προκειμένου να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας των εργατών της στα εργοστάσια κατασκευής των iPhones, 91 ανήλικοι εργάστηκαν το 2010 σε 10 εργοστάσια, ενώ 137 δηλητηριάστηκαν χωρίς να τους δοθεί ιατρική κάλυψη ή αποζημίωση.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η έκθεση, μόλις το ένα τρίτο των εγκαταστάσεων που έχει εγκρίνει η Apple τηρούν τους κανόνες συνθηκών εργασίας που έχει θεσπίσει η εταιρεία, ειδικά σε σχέση με το ωράριο εργασίας.

Τα εργοστάσια, τα οποία είναι συμβεβλημένα με την Αpple και δεν είναι της ίδιας της εταιρείας, βρίσκονται κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Κίνας, χώρα η οποία είχε συγκλονιστεί από τις πολλαπλές αυτοκτονίες εργαζομένων της FoxConn.

Όπως ανακοίνωσε η Apple, ήδη έχει διατάξει τις εταιρείες να πληρώσουν τα έξοδα εκπαίδευσης των παιδιών που απασχολούν, ενώ διέκοψε τη συνεργασία με τη μία εταιρεία που απασχολούσε 42 ανήλικους, χωρίς να τους παρέχει ούτε τις βασικές συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας.

Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία είχε πλαστογραφήσει τις ταυτότητες των παιδιών, κάνοντας τους “18 χρονών” και απειλώντας τους με εκδίκηση σε περίπτωση που αποκαλύψουν τις ηλικίες τους.

Η πλειονότητα των εταιρειών ανάγκαζε τους εργάτες να δουλεύουν πάνω από 60 ώρες την εβδομάδα, ενώ μόλις το 57% αυτών κάλυπτε ιατρικά τους υπαλλήλους.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι 137 εργαζόμενοι μιας εταιρείας δηλητηριάστηκαν από εξάνιο υδρογονάνθρακα, πέντε από αυτούς έχασαν τη ζωή τους τελικά.

Πηγή: cosmo.gr