Facebook Pixel Δρακόντειος νόμος για τη φοροδιαφυγή
Life
| 2011-02-18 09:30:00

Δρακόντειος νόμος για τη φοροδιαφυγή

Δρακόντειος νόμος για τη φοροδιαφυγή

Αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες προβλέπονται στο νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί σήµερα στη Βουλή.

Στη φυλακή µέχρι20 χρόνια θα µπαίνουν οιφοροφυγάδες για µεγάλα ποσά, της κατηγορίας του κακουργήµατος, σύµφωνα µε το νέο φορολογικόνοµοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συµβούλιο και αναµένεται να κατατεθεί σήµερα στη Βουλή. Σήµερα η αντίστοιχη ποινή είναι µέχρι 10 χρόνια.

Το νοµοσχέδιο κινείται σεµεγάλο βαθµό στην αυστηρή γραµµή του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προβλέποντας αυστηρές ποινές και Αυτόφωρο – από το πρώτο ευρώ – για τους φοροφυγάδες, µε την ελπίδα να περιοριστεί έτσι η έκταση του φαινοµένου και να ανακάµψουν τα έσοδα του ∆ηµοσίου. Σηµειώνεται ότι σε βαθµό κακουργήµατος τιµωρούνται η µη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ και η φοροδιαφυγή εισοδήµατος άνω των 150.000

ευρώ, ενώ τα χαµηλότερα ποσά είναι πληµµελήµατα.

Σύµφωνα µε το ενηµερωτικό σηµείωµα του υπουργείου Οικονοµικών για το εν λόγωνοµοσχέδιο, εκτός από τις κακουργηµατικές, αυξάνονται και οιπληµµεληµατικές ποινές της µη καταβολής βεβαιωµένων και ληξιπρόθεσµων χρεών προς το ∆ηµόσιο.

Στα πληµµελήµµατα της φοροδιαφυγής, εξάλλου, το ελάχιστον ποσό εξαγοράς της ποινής αυξάνεται στα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ τηνηµέρα που ισχύει σήµερα, και το ανώτατο ποσό εξαγοράς γίνεται 100 ευρώ την ηµέρα. Ετσι, η εξαγορά της ποινής δεν θα είναι στο εξής πιο συµφέρουσα για τον φοροφυγάδα από την εξόφληση του φόρου του, όπως ισχύει σε πολλές περιπτώσεις σήµερα. Στα κακουργήµατα δεν υπάρχει εξαγοράσιµη ποινή.

Επιπλέον, καταργείται η δυνατότητα µετατροπής ή αναστολής εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής. ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ. Το νοµοσχέδιο ορίζει επίσης ότι µετατρέπονται σε διαρκή τα αδικήµατα (και εποµένως οδηγούνται στο Αυτόφωρο όσοι τα διαπράττουν) της µη καταβολής βεβαιωµένων και ληξιπρόθεσµων χρεών, της φοροδιαφυγής µε την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος και της φοροδιαφυγής για µη απόδοση ή ανακριβήαπόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούµενων φόρων, τελών ή εισφορών.

ΕΙΔΙΚΌΤΕΡΑ: n Για τη µη καταβολή βεβαιωµένων και ληξιπρόθεσµων χρεών,το Αυτόφωρο ισχύει για αδικήµατα που έχουν τελεστεί στο χρονικό διάστηµα από την παρέλευση 4 µηνών µέχρι και τη συµπλήρωση χρόνου ίσου µε το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόµενης προθεσµίας παραγραφής.

Η προθεσµία παραγραφήςείναι 5 χρόνια για τα πληµµελήµατα και 15 για τα κακουργήµατα, εποµένως η προθεσµία για το αυτόφωρο είναι οι 20 µήνες στην περίπτωση του πληµµελήµατος και τα 5 χρόνια στην περίπτωση του κακουργήµατος.

n Αντίστοιχα, για τηµη απόδοση ή την ανακριβή απόδοση του ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούµενων φόρων, τελών ή εισφορών, το Αυτόφωρο ισχύει για το χρονικόδιάστηµα από την ηµέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος µέχρι τη συµπλήρωση χρόνου ίσου µε το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόµενης προθεσµίας παραγραφής, δηλαδή και πάλι για διάστηµα 20 µηνών ή 5 ετών, ανάλογα µε το αδίκηµα.

αρσή ΑΠΟΡΡΉΤΟΥ. Το νοµοσχέδιο ορίζει επίσης ότι το υπουργείο Οικονοµικών θα δηµοσιοποιεί στον διαδικτυακό τόπο του τα στοιχεία των ληξιπρόθεσµων οφειλών προς το ∆ηµόσιο που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ,εφόσον η καθυστέρηση ξεπερνά τον έναν χρόνο.

Τα ληξιπρόθεσµα θα διαχωρίζονται σε εισπράξιµα και µη εισπράξιµα, µε βάση κανόνες. Πάντως, όσα εντάσσονται στην τελευταίακατηγορία δεν θα διαγράφονται.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ. Το νοµοσχέδιο θεσπίζει, επίσης, τον θεσµό του εισαγγελέα Οικονοµικού Εγκλήµατος (όχι όµως γενικού εισαγγελέα, όπως προέβλεπε τοαρχικό σχέδιο του κ. Παπακωνσταντίνου).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags