Facebook Pixel Πετούν 45 γέροντες στο δρόμο
Life
| 2010-12-25 12:49:00

Πετούν 45 γέροντες στο δρόμο

Πετούν 45 γέροντες στο δρόμο

Το «μάρμαρο» καλούνται να πληρώσουν 45 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο των Αθηνών.

Μέσα στη καρδιά των Χριστουγέννων, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τους χώρους του γηροκομείου να βγουν στην «επαιτεία» για τη στέγη, να χάσουν τη φροντίδα που τόσο πολύ έχουν ανάγκη, να στερηθούν τη συντροφιά τους, να αισθανθούν «βάρος» σε όσους θα κληθούν να τους περιμαζέψουν.

Η διοίκηση του Γηροκομείου, προέβη σε αυτή την απόφαση καθώς, όπως ισχυρίζεται, η οικονομική κρίση δυσχεραίνει την λειτουργία και τη παροχή φροντίδας στους άτυχους «παππούδες».

«Μας ειδοποίησαν τελευταία στιγμή να πάρουμε τους γονείς μας και να τους πάμε όπου θέλουμε γιατί κλείνουν το περίπτερο "Ευαγγελισμός"», «πού θα τους πάμε τους γέροντες, οι περισσότεροι από αυτούς είναι κατάκοιτοι, άλλοι έχουν Αλτσχάιμερ, άλλοι διάφορα προβλήματα», «μας λένε ότι δεν υπάρχει προσωπικό, αφού αφήνουν τα παιδιά απλήρωτα, μας είπαν μάλιστα ότι αν τους αφήσουμε εδώ τους γέροντες, να υπογράψουμε χαρτί και να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι».

Αυτά είναι ορισμένα από όσα έλεγαν χτες οργισμένοι συγγενείς των γιαγιάδων και των παππούδων, για την ...λεγόμενη ελεήμονα «ΕΤΑΙΡΕΙΑ», το γνωστό και ως Γηροκομείο Αθηνών, που πετά στην κυριολεξία στο δρόμο τα χαρούμενα, όπως ονομάζει, γηρατειά, που κατοικούν στα περίπτερά της, κατηγορώντας ως φταίχτες τους εργαζόμενους που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, για το λόγο ότι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες!

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με απόφαση της πρόσφατης γενικής συνέλευσης του διοικητικού συμβουλίου του Γηροκομείου, που δημοσιεύεται σε έντυπό της, έχει αποφασίσει τη μείωση του προσωπικού και τη συρρίκνωση του γηροκομείου, επικαλούμενη οικονομική δυσχέρεια λόγω φαλκίδευσης ακινήτων, όπως υποστηρίζει, από το Δήμο Αμαρουσίου.

Σημειωτέον ότι η περίπτωση που επικαλείται για οικόπεδα που διεκδικούν με το δήμο εκκρεμεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και 30 χρόνια. Επιπρόσθετα, επικαλείται την πρόσφατη οικονομική κρίση για την αναξιοποίητη περιουσία της (κληροδοτήματα ευεργετών), που δε θα οδηγούσε σε παρακμή ενός ιδρύματος που λειτουργεί 145 χρόνια .

Σε ότι αφορά το καθεστώς του Γηροκομείου, εποπτεύουσα αρχή είναι το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η Νομαρχία Αθήνας εποπτεύει όσον αφορά τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άδεια λειτουργίας.

Να χυθεί φως στο «διαρκές σκάνδαλο» του Γηροκομείου Αθηνών ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης, με αφορμή την προσπάθεια «εκπαραθύρωσης» από το Γηροκομείο Αθηνών, ηλικιωμένων τροφίμων.

Ο κ. Κριτσωτάκης κάνει λόγο για υποκρυβόμενα συμφέροντα των εμπλεκομένων στην διοίκηση του Γηροκομείου και καταγγέλλει ότι παρά τις επανειλημμένες προτάσεις κρατικών λειτουργών (π.χ. Επιθεωρητές Οικονομικών) για δραστικές αλλαγές και τροποποιήσεις στην δομή και λειτουργία του Γηροκομείου, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

«Η ασυδοσία στην δράση των κατά καιρούς επικεφαλής του Γηροκομείου, όπως σήμερα του αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα, έχει σειρά αρνητικών συνεπειών», επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησης ο βουλευτής, κρούοντας παράλληλα των κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση του αριθμού των φιλοξενούμενων τροφίμων, αλλά και τη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Κάνει επίσης λόγο για τρομοκράτηση του προσωπικού, για καθυστερήσεις καταβολής μισθών στους εργαζομένους, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε μήνες, καθώς και για αδιαφανή διαδικασία στη διαχείριση των οικονομικών του Γηροκομείου.

«Η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει ίδια και το ευαίσθητο κοινωνικά ίδρυμα του Γηροκομείου Αθηνών, καθώς και την τεράστια περιουσία του να την διαχειρίζεται μια παρέα ανθρώπων σαν τσιφλίκι της, αδιαφανώς, με ιδιοτέλεια και όπως δείχνει η ιστορία με πλήρη κάλυψη και προστασία», προσθέτει ο βουλευτής.

Ζητεί τέλος να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διαβίωση των φιλοξενούμενων του Γηροκομείου και προτείνει την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, για να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της «Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών» με στόχο την διαφανή διαχείριση της περιουσίας της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Πηγή: newsday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags