Facebook Pixel Τραγικές καταστάσεις στο «Δαφνί»
Life
| 2011-02-20 16:28:00

Τραγικές καταστάσεις στο «Δαφνί»

Τραγικές καταστάσεις στο «Δαφνί»

Στο όριο λειτουργεί το νοσηλευτικό προσωπικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) λόγω δραματικών ελλείψεων. Σε κίνδυνο η ζωή του προσωπικού και των ασθενών...

Όπως καταγγέλλει το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Αττικής, ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικότερα των νοσηλευτών που απασχολούνται στο ΨΝΑ, είναι κατά πολύ μικρότερος από τον προβλεπόμενο. Σ

ύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου που δημοσιεύει το iatronet.gr, oι περισσότερες εξωνοσοκομειακές δομές λειτουργούν με μονοβάρδιες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τόσο του προσωπικού όσο και των φιλοξενουμένων.

Τραγική απόδειξη ο θάνατος νοσηλευτή, ο οποίος πέθανε αβοήθητος στις 24 Δεκεμβρίου 2010, εκτελώντας μονοβάρδια.

Στις ενδονοσοκομειακές δομές οι ελλείψεις είναι εξίσου πέρα από τα όρια ασφαλείας και αναπόφευκτα οδηγούν στην αδυναμία παροχής ποιοτικών νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο όταν το νοσηλευτικό προσωπικό επιβαρύνεται με εργασίες που αφορούν άλλο κλάδο (αλλότρια καθήκοντα) όπως είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γραμματειακή υποστήριξη, χρέη τραπεζοκόμου, συμπλήρωση παραπεμπτικών, μεταφορά υλικού, διάθεση και φύλαξη χρημάτων ασθενών.

Η διοίκηση του Συλλόγου κάνει λόγο για συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης ('burn out') τα οποία βιώνει το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι περισσότεροι έχουν πάνω από 70 οφειλόμενα ρεπό και αρκετοί δεν έχουν καταφέρει να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας του 2010 λόγω υπηρεσιακών αναγκών.

Τα Ψυχιατρικά Τμήματα Εισαγωγών έχουν αναπτυγμένες επικουρικές κλίνες σε μόνιμη κατάσταση. Σε αρκετά η κάλυψη των κλινών ξεπερνά το 150%.

Ο αριθμός του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά υπολείπεται κατά πολύ, ακόμη κι αν δεν υπήρχαν επικουρικές κλίνες. Οι νοσηλευτές είναι ελάχιστοι και αδυνατούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες και όλες τις ημέρες. Στην καλύτερη περίπτωση υπάρχουν τέσσερις σε κάθε τμήμα.

Οι ελλείψεις ξεπερνούν το 30% των οργανικών θέσεων που είναι κατά πολύ περισσότερες αν αναλογιστεί κανείς ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου είναι από το 1987. Το κύμα των συνταξιοδοτήσεων που ήδη έχει ξεκινήσει το 2010 και που συνεχίζεται και το τρέχον έτος, θα οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των αναγκών σε προσωπικό.

Το προσωπικό όσο και οι ασθενείς είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο κατά της ζωής τους.

Πηγή: newsday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags