Facebook Pixel Έντονο παρασκήνιο για το deal Εθνικής-Alpha
Life
| 2011-02-21 10:26:00

Έντονο παρασκήνιο για το deal Εθνικής-Alpha

Έντονο παρασκήνιο για το deal Εθνικής-Alpha

Πυρετός διαβουλεύσεων -όλο το σαββατοκύριακο- στα επιτελείο της Εθνικής και της Αlpha bank καθώς φαίνεται ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για φιλική συγχώνευση των δύο τραπεζικών ομίλων, παρά το αρχικό «όχι» της Alpha bank.

H μαραθώνια συνάντηση στελεχών της Alpha Bank με τους συμβούλους της, την JP Morgan και την Citigroup ξεκίνησε το Σάββατο και οι διαβουλεύσεις… συνεχίστηκαν και την Κυριακή.

Η Alpha Bank υποστηρίζει ότι το υπερτίμημα που προσφέρει η Εθνική είναι πολύ χαμηλό, κάτι που καθιστά ασύμφορη την σχέση ανταλλαγής μετοχών.

Από την Εθνική απαντούν ότι δε θα μπουν στη διαδικασία παζαριού καθώς η πρόταση ιδιαίτερα ελκυστική και συνοδεύεται από σχέδιο για συν-διοίκηση της νέας τράπεζας παρά το γεγονός ότι η μετοχική αναλογία είναι 71% υπέρ Εθνικής και 29% υπέρ της Alpha. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πιθανές κάποιες βελτιώσεις στην πρόταση της Εθνική μόλις η Αlpha bank εξηγήσει, σημείο προς σημείο, με ποιους όρους της αρχικής πρότασης διαφωνεί.

Άλλες πηγές θεωρούν ότι το λόγο θα πρέπει να έχει και το 90% των μετοχών της Alpha Bank, καθώς η διοίκηση ελέγχει το 10% του ομίλου. Στρέφουν έτσι τα βλέμματα σε ενδεχόμενη σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Alpha Bank. Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΤΕ, τονίζει στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι οι συζητήσεις είναι ακόμα ανοιχτές.

Πιθανή συγχώνευση Εθνικής-Alpha Bank θα δημιουργούσε μία υπερ-τράπεζα με ενεργητικό 200 δισ. ευρώ, πάνω από 1.000 καταστήματα στην Ελλάδα και 1.692 στη Ν.Α. Ευρώπη, συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων 124,3 δισ. ευρώ και καταθέσεις 110 δισ. ευρώ. Η νέα τράπεζα θα έχει ηγετική θέση στην αγορά δανείων και καταθέσεων αφού σήμερα η Εθνική κατέχει το 19% της αγοράς των δανείων και η Alpha Bank το 15%.

Στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Alpha bank παραπέμπει και το υπουργείο οικονομικών. Η εκτίμηση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι με αφορμή την υπόθεση της εθνικής και της Alpha bank θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα στο τραπεζικό τοπίο.

Σήμερα η επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα μελετήσει με προσοχή όλες τις ανακοινώσεις των 2 τραπεζών και μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο οι μετοχές των 2 τραπεζών -που βρίσκονται υπό το άγρυπνο βλέμμα των διεθνών αγορών- θα επιστρέψουν στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags