Facebook Pixel Πετροδόλαρα κατά της εξέγερσης!
Life
| 2011-02-24 11:07:00

Πετροδόλαρα κατά της εξέγερσης!

Πετροδόλαρα κατά της εξέγερσης!

Πακτωλό δολαρίων ρίχνει ο Σαουδάραβας Βασιλιάς Αμπντουλάχ σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επέκταση της λαϊκής οργής και εξέγερσης που σαρώνει τον αραβικό κόσμο και στη χώρα του!

Ο 87χρονος ηγέτης της νο1 πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον πλανήτη, άρτι αφιχθείς στην πρωτεύουσα Ριάντ μετά από τρίμηνη απουσία του στο Μαρόκο για ιατρικούς λόγους, έσπευσε να ανακοινώσει κολοσσιαίες παροχές, ύψους τουλάχιστον 37 δισ. δολαρίων (!), υπό την μορφή κινήτρων και επιδοτήσεων στους υπηκόους του. Το έπραξε δε από την πίστα προσγείωσης του αεροδρομίου (!), προφανώς για να μην χαθεί ούτε δευτερόλεπτο στην «μάχη» για την αποφυγή ξεσπάσματος λαϊκής οργής και στη Σαουδική Αραβία.

Πριν καλά - καλά φτάσει στο παλάτι του ετεροθαλούς αδερφού του Πρίγκιπα Σουλτάν (Crown Prince Sultan), του ανθρώπου που προαλείφεται για διάδοχός του και στο διάστημα της απουσίας του ασκούσε χρέη κυβερνήτη της χώρας, ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ μίλησε στην κρατική τηλεόραση και τόνισε πως στους αμέσως επόμενους μήνες θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης των 18 εκατομμυρίων κατοίκων της Σαουδικής Αραβίας , εκ των οποίων το ήμισυ περίπου αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα! Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο εκατομμύρια κάτοικοι της πιο πλούσιας χώρας του ΟΠΕΚ αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανεργίας, εξασφάλισης στέγης και κάποιοι ακόμα και επιβίωσης. Τώρα ο βασιλιάς Αμπντουλάχ υπόσχεται πως το … κράτος θα επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα!

Παρ’ όλ’ αυτά το κύμα της οργής δεν φαίνεται να κατευνάζεται έτσι εύκολα. Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Ριάντ καλούν τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχουν στην «Ημέρα της Οργής», δηλαδή στην ογκώδη διαδήλωση που έχει προγραμματισθεί για τις 11 Μαρτίου. Οι διοργανωτές της ζητούν ριζικές μεταρρυθμίσεις και τονίζουν σε όλο τον κόσμο πως η χώρα τους δεν διαθέτει καν εκλεγμένο κοινοβούλιο! Απαιτούν την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη του νέου τους ηγέτη (!), περισσότερες ελευθερίες για τις γυναίκες και τη θέσπιση βασικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων όπως για παράδειγμα δημοτικές αρχές, τοπικούς αιρετούς άρχοντες και σώμα ελεγκτών των οικονομικών στοιχείων της χώρας, ιδιαιτέρως της βιομηχανίας πετρελαίου.

Όπως είναι φυσικό η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή και δη στη Σαουδική Αραβία, που πέραν της σημαντικότατης πετρελαϊκής της παραγωγής διαθέτει σήμερα πάνω από 400 δις δολάρια σε άμεσες και έμμεσες ξένες επενδύσεις! Συνεπώς η όποια αποσταθεροποίηση στη χώρα θα προκαλούσε τριγμούς – αν όχι κλυδωνισμούς – στην παγκόσμια οικονομία…

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags