Facebook Pixel Τι λέει το Μνημόνιο 4
Life
| 2011-02-24 15:58:00

Τι λέει το Μνημόνιο 4

Τι λέει το Μνημόνιο 4

Άρχισαν τα όργανα, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να δηλώνει: «Θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις για να τα βγάλουμε πέρα»

«Η πορεία μας από εδώ και στο εξής εξαρτάται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του μνημονίου.

Οπως αναγνώρισε: «Η ύφεση ήταν το 2010 υψηλότερη από ό,τι πιστεύαμε, έφτασε στο 4,5% αντί για 4%».

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα απαιτηθούν τόνισε ότι «πέραν των παραμβάσεων 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012- 2014 η κυβέρνηση θα εντάξει στο σχέδιο και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως επί παραδείγματι στο μισθολόγιο του Δημοσίου» και κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι είναι «ακατανόητη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η άρνησή της να έλθει στο τραπέζι το διαλόγου, κάτι που αποτελεί συνταγματική της υποχρέωση».

O υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την πρόσληψη συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις και την παρουσίαση στρατηγικού πλαισίου για το ίδιο θέμα ως το τέλος Μαρτίου.

Ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από αξιοποίηση περιουσίας ως το 2015 και αποκρατικοποιήσεις παραμένει, ωστόσο δεν περιλαμβένεται στο Μνημόνιο Ν. 4, καθώς υπερβαίνει τα όρια του προγράμματος. Αντιθέτως ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει αναφορά σε έσοδα 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-15.

«Δεν υπήρξε ποτέ υπογρεγραμμάνο κείμενο με 50 δισ. ευρώ» σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι η αναφορά του ποσού των 50 δισ. ευρώ στο ενημερωτικό σημείωμα έγινε επειδή είχε προηγηθεί, παρότι δεν έπρεπε να συμβεί, η αναφορά της τρόικας στο θέμα στη γνωστή συνέντευξη τύπου.

Επίσης ο υπουργός ζήτησε την σταδιακή απεξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και την μείωση του μισθολογικού και λετουργικού και λειτουργικού τους κόστους. «Θα αφορά κυρίως τα υψηλά μσθολογικά κλιμάκια» διευκρίνισε ο υπουργός.

Απατώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υποργός Οικονομικών ανάφερε οι εξελίξεις σε άλλες χωρες και η αναθεώρηση των στοιχείων από την Eurostat το φθινόπωρο του 2010 δεν επέτρεψεαν την ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα να παραμένουν αμφιβολίες μεταξύ των διεθνών επενδυτών για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, τις οποίες η Ελλάδα δεν συμμερίζεται.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα θα εξαντλήσει όλα τα όπλα που έχει στη διαθεσή της, όπως η αξιοποίηση της περιουσίας το Δημοσίου, ώστε σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, «και ελπίζουμε άλλες αποφάσεις» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να αναστραφεί το κλίμα.

Τα βασικά σημεία του Μνημονίου Νο 4

- Συρρίκνωση του ελλείμματος από το 9,4% στο 7,4% του ΑΕΠ

- Αναμένεται ύφεση 3% το 2011

- Πληθωρισμος 2,5% σε ετήσια βάση

- Παρεμβάσεις 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-14

- Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

- Καταγραφή χαρτοφυλακίου συμμετοχών Δημοσίου και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακιμήτων με στόχο «μεγιστοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011-2015».

Στο κείμενο που μοίρασε το υπουργείο δεν υπάρχει αναφορά στα 50 δισ. ευρώ.

- Ασφαλιστικό: Ολοκλήρωση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία, «παρεμβάσεις στα ελλειμματικά»

- Ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου, σχέδιο δράσης για την φοροδιαφυγή

- Εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες

- Δράσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστος στις τράπεζες, αναδιάρθρωση ΑΤΕ.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags