Facebook Pixel Σε ιστορικά υψηλά η τιμή της αμόλυβδης
Life
| 2011-02-24 17:33:00

Σε ιστορικά υψηλά η τιμή της αμόλυβδης

Σε ιστορικά υψηλά η τιμή της αμόλυβδης

Κοντά στα επίπεδα - ρεκόρ όλων των εποχών διαμορφώνεται η μέση τιμή της αμόλυβδης, μετά τις αυξήσεις των τελευταίων ημερών λόγω της αναταραχής στη διεθνή αγορά με αφορμή τα γεγονότα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στο 1,628 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που είναι αυξημένη κατά σχεδόν δύο λεπτά το λίτρο σε σχέση με την αρχή του μήνα, οπότε κυμαινόταν στο 1,61 ευρώ. Σημειώνεται ότι η βενζίνη (πανελλαδικός μέσος όρος) είχε φθάσει και στο 1,635 στα τέλη Ιανουαρίου.

Πάντως ένα μέρος των διεθνών ανατιμήσεων εξομαλύνεται από την σχετική ενίσχυση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, καθώς η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος προς το αμερικανικό κατά το μεγαλύτερο διάστημα του τελευταίου μήνα πάνω από το 1,36.

Οι ακριβότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων παραμένουν τα νησιά: οι πέντε ακριβότεροι νομοί είναι κατά σειρά Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος και Κυκλάδες, με τιμές που κλιμακώνονται μέχρι 1,85 ευρώ το λίτρο. Στον αντίποδα οι φθηνότεροι νομοί είναι Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ημαθία, Πέλλα και Ανατολική Αττική με τιμές που ξεκινούν από 1,513 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΠΑ, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Αύριο Παρασκευή οι Ενώσεις Βενζινοπωλών Χανίων και Ρεθύμνου έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία με στόχο «την ανάδειξη των υψηλών τιμών και την κακή λειτουργία της αγοράς, που έχει επιφέρει η απουσία εποπτείας στη διαμόρφωση των τιμών από τα αρμόδια υπουργεία».

Σε ένδειξη συμπαράστασης οι Ενώσεις Ηρακλείου και Λασιθίου θα κάνουν στάση εργασίας από 10.00 έως 13.00 ενώ αντιπροσωπείες των δύο Ενώσεων θα επιδώσουν αύριο το μεσημέρι σχετικό υπόμνημα στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Οι πρατηριούχοι ζητούν να λειτουργήσουν υγιείς κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά και να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, που αγγίζει περίπου τα 2/3 της αξίας του καυσίμου.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags