Facebook Pixel Σώοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Λιβύης
Life
| 2011-02-27 12:26:00

Σώοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Λιβύης

Σώοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Λιβύης

Αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους και να την προστατεύσουν από λεηλασίες, όπως αυτές που σημειώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες στην Αίγυπτο, εμφανίζονται οι Λίβυοι.

Η περιοχή της σημερινής Λιβύης είχε αποικιστεί και κατακτηθεί από τους περισσότερους από τους μεγάλους πολιτισμούς που κυριάρχησαν κατά την αρχαιότητα στη Μεσόγειο (Φοίνικες, Αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους).

Κάποιοι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της βρίσκονται σήμερα στη Λέπτις Μάγκνα, μια ρωμαϊκή παραθαλάσσια πόλη, γενέτειρα του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, που απέχει 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Η Λέπτις Μάγκνα με το αμφιθέατρο, τα μαρμάρινα λουτρά, τις δρόμους με τις κιονοστοιχίες και τη βασιλική της θεωρείται το «πετράδι του στέμματος» της ρωμαϊκής κληρονομιάς της Λιβύης.

Μολονότι οι επικοινωνίες με τη Λιβύη παρουσιάζουν πολλά προβλήματα από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Καντάφι, δύο αρχαιολόγοι που έχουν εργαστεί στη χώρα υποστηρίζουν ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας φαίνεται ότι δεν έχουν υποστεί ζημιές όπως αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο.

Οι πρώτες σοβαρές αρχαιολογικές ανασκαφές στη Λιβύη ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1930, καθώς η τότε φασιστική, αποικιοκρατική Ιταλία ήλπιζε να αποδείξει την ιστορική κυριαρχία της στη Μεσόγειο εμφανίζοντας δείγματα της ρωμαϊκής παρουσίας στην περιοχή. Οι ανασκαφές αυτές οδήγησαν κατόπιν στην ανακάλυψη πετρελαίου.

Οι ανασκαφές περιορίστηκαν σημαντικά μετά την επανάσταση του Καντάφι, το 1969, μολονότι ορισμένοι ξένοι αρχαιολόγοι συνέχισαν τη δουλειά τους και έφεραν στο φως νέα ευρήματα, ακόμη και κατά την περίοδο που οι σχέσεις της Λιβύης με τη Δύση ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags